Blixens brev om selvmord er dukket op

Hidtil ukendte breve fra Karen Blixen vil gøre verden klogere på den verdensberømte forfatter.

Hidtil ukendte breve fra Karen Blixen vil gøre verden klogere på den verdensberømte forfatter.

Fundet af en række breve i et dødsbo - deriblandt Karen Blixens afskedsbrev - gør verden klogere på den berømte danske forfatter. Det skriver Politiken lørdag.

Brevene kan ses i den nye og ubeskårne version af forfatterens breve, 'Karen Blixen i Afrika. En Brevveksling 1914-1931', der udkommer i april.

Et formodet selvmordsbrev, givetvis skrevet i sommeren 1931, kort før hun vendte tilbage til Danmark, vækker især interesse. Politiken optrykker brevet på sin forside lørdag.

- Brevet er interessant, fordi det er et ret håndfast bevis på, at hun tænkte på at gøre det slut for sig selv", siger en af bogens redaktører, Marianne Juhl, til Politiken.

Et scoop

Ordet 'selvmord' benyttes ikke. Der er tale om en tolkning, understreger redaktørerne. Men, siger Marianne Juhl:

- Ud fra sammenhængen er det en rimelig tolkning, at der er tale om et selvmordsforsøg. Under alle omstændigheder er dette brev udtryk for virkelig dyb fortvivlelse.

Lasse Horne Kjældgaard, direktør for Dansk Sprog- og Litteraturselskab, litteraturanmelder på Politiken og Karen Blixen-forsker siger til Politiken:

- Det er et scoop. Det er interessant, at kort før Karen Blixen tager tilbage til Danmark, overvejer hun muligheden af at slå sig selv ihjel.

- Havde hun gjort det, ville hendes forfatterskab ikke findes, og hun ville være glemt i dag, siger han.

Rygter om selvmord

Der har tidligere været beretninger om, at Karen Blixen skulle have forsøgt at tage sit eget liv, men udelukkende som andenhånds udsagn. Blandt andet i den amerikanske forfatter Judith Thurmans biografi.

- Det var Thomas Dinesen (Blixens bror, red.), som fortalte mig om selvmordsbrevet, siger Judith Thurman til Politiken.