Blodig weekend skal oplære danskerne

Gysergenren er blevet for udvandet, mener en af medarrangørene på gyserfestivalen "Blodig Weekend", der vil vise danskerne, hvad genren egentlig kan.

"Maniac" med blandt andre Elijah Wood er en af de gysende film, man kan opleve til filmfestivalen "Blodig Weekend" i Cinemateket.

Engang var varulvene skrækindjagende og vampyrerne blodtørstige.

Nu indgår de i kærlighedsdramaer med teenagepiger.

Gysergenren er blevet for udvandet, mener Elias Eliot, medarrangør på filmfestivalen "Blodig Weekend", der vil vise danskerne, hvad gysergenren har at byde på.

Ingen våde drømme om varulve

- "Twilight" har vampyrer og varulve, der romantiseres ud i det ekstreme, så teenagere kan fantasere om dem. Det skaber en forkert opfattelse af, hvad gys egentlig er, siger Elias Eliot til DR Kultur.

Derfor har danskerne brug for en blodig weekend med film, der kan give et andet syn på gysergenren.

- Der kommer ikke til at være nogen våde drømme om de varulve, vi viser på festivalen. De er monstre og skaber skræk og rædsel, siger Elias Eliot om filmen "Game of Werewolfs'.

Hollywood fjerner gyserelementer

Ole Bornedals biografaktuelle gyser "The Possession" skulle oprindeligt have en aldersgrænse ved 18 år, men endte på 13 år, da det skaber potentiale for flere biografgængere.

Og det er et generelt problem i Hollywood, mener Elias Eliot.

- Hollywood-film skal tjene sig selv ind, så gyserfilmene ryger alt for tit i en kategori, der hedder "tilladt over 11", og derfor bliver selve gyserelementet i filmene noget udvandet, siger han.

Vi mangler filmanarkisme

Derfor er festivalen også en kommentar til gysergenrens hårde vilkår - ikke mindst på det danske filmmarked.

Undergrundsfilmene eksperimenterer flittigt med gysergenren, og det kan de store filmproducenter lære noget af.

- Vi mangler film, hvor instruktører får frit slag, så de kan vise, hvad gysergenren egentlig kan. Det burde danske filmproducenter skyde nogle flere penge i. Vi mangler anarkisme i dansk film, siger Elias Eliot.

"Blodig Weekend" afholdes fra den 27.-30. september i Cinemateket i København.

Facebook
Twitter