11-årige Alvin besteg et bjerg af bøger: Læste til han faldt om

Ekstremsport for bogelskere har bredt sig. 'Readathons' får folk til at læse i timevis

En pige kaster udmattet Kim Leines bog ’Skovpigens Skærv' ned i fodenden af den sofa, hun sidder i. Slut.

Hun og godt 40 andre børn har nu læst i mere end 20 timer på Aalborg Hovedbibliotek, kun afbrudt af skattejagt, quiz, morgengymnastik og måske en kort lur. Og så er der blevet tømt en del coladåser og chipsposer.

Der er ikke noget at sige til, at pigen er træt. Hun og de andre deltagere har snart gennemført et vaskeægte ’readathon’ - en ekstremsport inden for læsning, hvor man skal læse stort set uafbrudt i et døgn.

Får lyst til at læse mere

Men det er ikke alle, der er færdige endnu. 11-årige Alvin Andersen Odeph er stadig i sin sovepose, bevæbnet med ’Zombie-lejrskolen, lærernes angreb’ af Nicole Rødtnes.

- Det her har ligesom kickstartet min læselyst. Jeg har lært nogle nye forfattere og bøger at kende, og så får jeg lyst til at læse mere for at lære noget. Det er sjovt at læse fantasy- og actionbøger og tegneserier, fortæller en klatøjet Alvin.

Han har dog været nødt til at snuppe en lille lur undervejs.

’Det har været mørkt og hårdt! Til sidst var jeg nødt til at lægge mig i en times tid,’ indrømmer Alvin.

Faktisk så faldt Alvin om med bogen i hænderne, afslører vennen ved siden af.

Som at bestige et bjerg

Readathon er et internationalt fænomen, hvor folk fra hele kloden læser i et på forhånd fastsat antal timer. De befinder sig hver for sig, men dyrker samtidig et virtuelt fællesskab over de sociale medier.

Under #Readathon kan man dele sine mål og heppe på hinanden hen over de sene nattetimer.

Jørgen Ledet, der er bibliotekar fra Randers Bibliotekerne, fik øje på trenden og besluttede sidste år, at readathon skulle ud på de danske biblioteker. I en form, hvor læsefællesskabet både foregår virtuelt og ansigt til ansigt.

Han sammenligner readathon med en ekstremsport som at løbe et maraton eller bestige et bjerg.

Kan prale af stor bedrift

- Man kan sige, at vi i fællesskab bestiger litteraturens bjerg, og det får man altså et kick af. Både mig som bibliotekar, og de børn og unge der gør det. Det vil man gerne fortælle om til vennerne.

Jørgen Ledet vil gerne tiltrække de unge til bibliotekerne.

- De synes, at det er sjovt at gå til LAN-aftener, hvor de spiller computer hele natten, men det kan det samme at læse sammen en hel nat. Bibliotekerne er meget mere, end de måske går rundt og tror.

Er selv helten i historien

Kort før middag er årets readathon ved at være slut i Aalborg. Forældrene er på vej for at hente deres børn.

Adam Thomsen er én af dem, der overhovedet ikke har sovet, men det har slet ikke været så svært at holde sig vågen. Litteraturen gør arbejdet for én, siger han:

- Når jeg læser, er det, som om jeg ryger ind i en boble, hvor jeg oplever bogen. Så kan jeg forestille mig, at jeg er med i handlingen, eller at jeg er helten.

Og det har slet ikke været et problem for ham at undvære Netflix og Play Station i et døgn, understreger han.

Har nået hundredevis af sider

Adam Thomsen er godt tilfreds med sin egen præstation. Næsten to hele bøger og 245 sider er det blevet til. Og det bliver formentlig ikke hans sidste readathon.

- Jeg tænker, at jeg gerne vil gøre det igen næsten år. Lige nu skal jeg nok ikke røre en bog resten af dagen, for jeg er rimelig brugt og rimelig træt. Men det har været en forrygende dag, nat og morgen, siger han.

I alt kom de 40 børn og unge på Aalborg Hovedbibliotek igennem 10.566 sider, 188 bøger og 37 timers lydbøger.

Vil du høre børnene fortælle om oplevelsen? Lyt med på indslaget fra P1 Morgen her.