15 måneder i FN: Åben dør til kontoret og mødet med Stevie Wonder

- Du talte så meget selv, at din talsmand blev helt ulykkelig nogle gange, siger Mette Holm om sin mands, Mogens Lykketofts, uformelle tilgang til jobbet som formand for FN’s generalforsamling.

Mogens Lykketoft og fruen Mette Holm har skrevet en bog om livet som 'formandspar' de 15 måneder, Mogens Lykketoft var formand for FN's generalforsamling. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Flade sandaler og krøllet rejsetøj. Normalt et sjældent syn til formelle receptioner i FN.

Mogens Lykketoft og Mette Holm markerede sig derfor fra start som en mere uformel formand og 'first lady' for FN, da de på grund af et forsinket fly kom blæsende direkte fra lufthavnen i juni 2015.

Det skulle blive starten på formandskabet i verdensorganisationen og et nyt liv for parret i New York.

I dag udkommer deres bog 'I verdens tjeneste', hvor de giver et indblik i verdensorganisationen, hvor Mogens Lykketoft officielt fra september 2015-2016 var formand FN's generalforsamling.

Kald mig Mogens

Danskernes ry for at være uformelle sås også i sekretariatet, der består af fyrre medarbejdere fra tredive forskellige lande, fortæller Mogens Lykketoft.

Her havde nogle af dog medarbejderne svært ved at vænne sig til den flade ledelsesstruktur, han gik ind for.

- Der var nogen, der aldrig stoppede med at kalde mig 'Mr. President' og som synes, at det var underligt at døren stod åben til chefens kontor, fortæller han i dag i Kulturlørdag på P1.

Han skynder sig at tilføje, at mange var glade for, at der blev pillet ved det hierarkiske system.

- FN kan være meget hierarkisk, og folk kan let blive talt ned til. Men det blev ændret en smule, mener Mogens Lykketoft, der tidligere også har været formand for Folketinget.

Sikkerhedsvagter, galla og The Obamas

Men hvor Mogens Lykketoft var med hvor beslutningerne træffes, beskriver journalisten Mette Holm livet som 'First Lady' og værtinde for vigtige forsamlinger.

Om det var sikkerhedspersonalet, Fru Ban Ki Moon, Daniel Craig eller Michelle Obama hun talte med, var dog ligegyldigt. Igen til forbavselse for nogen.

- Noget af personalet var overrasket over, at jeg talte med dem. At de blev opfattet som andet end møbler, fortæller Mette Holm.

Der skal ifølge Mette Holm meget til, at hun bliver imponeret. Men én stjerne gav hende hjertebanken.

- Det var da jeg sad ved siden af Stevie Wonder til Nelson Mandela Day. Dér kunne jeg næsten ikke få vejret af bare lykke, fortæller hun.

Et sjældent tilfælde

Med de nuværende 193 medlemslande i FN, hvor formandsposten roterer årligt, er der lange udsigter til næste danske formandskab.

Mogens Lykketoft og Mette Holm har efter deres femten måneder i FN-maskineriet ikke mistet troen på unionen.

- FN det er det forum verden har. Det er der vi mødes, snakker og aftaler. Derfor er FN vigtig, siger Mette Holm.