20 millioner har allerede set traileren: Nu bliver ikonisk bog til storslået fantasy-brag

Den nye film baseret på bogen 'Dune' er næsten mere aktuel end nogensinde, mener fan.

Timothée Chalamet spiller Paul Atreides i filmen 'Dune', der forventes at få premiere inden jul. (© © 2019 Warner Bros. Entertainment Inc.)

Bogen udkom for første gang i 1965, men alligevel hitter selv samme historie her 55 år senere på YouTube.

En af de helt store klassikere inden for science fiction-genren – fortællingen om ørkenplaneten 'Dune' – på dansk 'Klit' – får efter planen premiere op til jul i år, og for få dage siden kom den først trailer til filmen.

Traileren har fået over 20 millioner visninger, siden den udkom 9. september, og på de sociale medier går fans amok. En roser det tre minutter lange klip på Twitter og skriver, at han er meget glad for resultatet, mens en anden skriver, at traileren ser så lovende ud, at hun skal tilbage i biografen igen.

Se traileren til Dune her:

Flere medier roser traileren – heriblandt The Guardian. Den britiske avis skriver blandt andet, at traileren ser ud til at lægge sig meget tæt op ad den legendariske bog, og at det meget vel kan være den film, mange fans har ventet på.

Også filmsitet CinemaBlends skribent roser traileren og skriver, at selvom han aldrig har interesseret sig for ’Dune’, så er han nu blevet overbevist om, at han vil se med – blandt andet på grund af de visuelle effekter og holdet, der er med i filmen.

Filmen, der er sat til at få dansk premiere 17. december, er instrueret af Denis Villeneuve, som også står bag storfilm som 'Blade Runner 2049' og 'Arrival', og på rollelisten er blandt andreTimothée Chalamet, som spiller Paul Atreides.

Livsforlængende krydderi og rumrejser

Fortællingen i 'Dune' foregår langt ude i fremtiden, hvor mennesket befolker flere planeter i universet, og hvor de forskellige planetsystemer styres af forskellige dynastier.

'Dune' finder sted på planeten Arrakis, som også bliver kaldt Dune. Ørkenplaneten er central for hele menneskeheden, fordi krydderiet melange kun kan udvindes der. Melange er nemlig livsforlængende, bevidsthedsudvidende og blandt andet gør, at man kan rejse i rummet.

Mens Paul Atreides og hans familie opholder sig på Dune, angriber et andet dynasti og Paul Atreides bliver derfor en del af kampen om Dune.

Minder om Game of Thrones og Star Wars

Filmen er baseret på Frank Herberts bog 'Dune', der bliver kaldt en af science fiction-genrens absolutte klassikere, og det er der god grund til – i hvert fald hvis man spørger Jens Hjerrild Poder, der laver podcasten 'Scifi Snak'.

- Det er en utrolig fascinerende fortælling, og selvom den er en klassiker inden for genren, så minder historien om et eventyr eller 'Game of Thrones', fordi de er begrænset teknologisk på Arrakis, og de bruger sværd. Den kan ses som forløber til 'Star Wars', som også er med til at gøre den elsket, siger Jens Hjerrild Poder, der har 'Dune' på sin top-fem over bøger, han ville tage med på en øde ø.

Ud over Timothée Chalamet spiller Jason Momoa (fra blandt andet Game of Thrones), Zendaya (fra blandt andet Euphoria), Oscar Isaac og Rebecca Ferguson også med i filmen. (© © 2019 Warner Bros. Entertainment Inc.)

Ifølge Jens Hjerrild Poder var 'Dune' en af de første øko-science fiction-bøger, hvor forfatteren beskriver naturens ressourcer, og de konflikter det skaber, når grupper kæmper om at få kontrollen over dem. En genre, som fylder utrolig meget i dag, hvor klimakrise og ressourceknaphed jævnligt bliver beskrevet i medierne – og i science fiction-udgivelser.

- På den måde er den mere aktuel end nogensinde, fordi den – ligesom mange af de science fiction-fortællinger, der udkommer i dag – handler om, hvordan mennesket klarer sig på planet, hvor der bliver stillet andre krav til os, siger Jens Hjerrild Poder.

David Lynch filmatiserede den i 80'erne

Det er ikke første gang, at filmfolk kaster sig over et forsøg på at skabe 'Dune' på film. I 1984 var der premiere på David Lynchs film 'Dune – ørkenplaneten', hvor Kyle MacLachlan, der også spillede den kaffeelskende Dale Cooper i tv-serien 'Twin Peaks', havde rollen som Paul Atreides.

Filmen blev dengang ikke en publikummagnet i biografen, og når Jens Hjerrild Poder tænker tilbage på Lynchs version, så forstår han det godt. For selvom dramaet handler om magt og melange, så er planeten Arrakis beboede af enorme sandorme, der æder sig igennem alt, hvad de kan. Og de effekter var man ikke god nok til at lave i 80'erne. Men det er man nu, mener han.

'Dune' foregår i fremtiden, hvor mennesket har bosat sig på flere forskellige planetsystemer i universet.

Derfor roser han traileren for at klippet med det kæmpe sandormsbæst, der truer i slutningen af traileren.

- Sandormen er en væsentlig del af 'Dune'-oplevelsen, og hvis effekterne ikke rigtig fungerer, så er det et problem. Det ser til gengæld rigtig lovende ud, siger han.

Men han er dog nervøs for resultatet, når en bog på omkring 700-800 sider med et hav af karakterer og handlingsforløb skal laves om til en film.

- Som udgangspunkt er jeg nervøs, fordi man som fan er bange for, at det bliver kogt ned til en bouillonterning, hvor der er en masse, som ikke kommer med i filmen. Men meget af det, som Denis Villeneuve har haft snitterne i før, er gået rigtig godt, selvom det kunne have gået rigtig, rigtig galt. Så jeg ser frem til at se filmen, siger han.