21-årige Iman bærer sin hijab med stolthed: Jeg er en del af noget større end mig selv

I en ny bog deler Iman Meskini sin egen og hundredvis af sine fans' historier om at bære hijab.

- Den største misforståelse er, at kvinder har hijab på, fordi de bliver tvunget af en mand. Det er det billede, mange folk har, siger Iman Meskini. (Foto: Samir Madad © People's Press)

- Jeg har fundet min egen måde at gå med hijab. Jeg er glad for øreringe, så jeg har fundet en måde, så jeg kan gå med dem, siger Iman Meskini og flytter lidt på sit petroleumsblå tørklæde og fremviser de runde guldøreringe, hun har i.

Tørklædet, den muslimske hovedbeklædning hijab, sidder stramt henover hendes pande og folder sig i fine draperinger ned bag nakken og foran halsen, præcist ligesom hun bar den i rollen som Sana Bakkoush i 'Skam'.

Det var i første omgang et debatindlæg om at være ung muslimsk kvinde i Norge, der banede vejen for, at Iman Meskini overhovedet kom til casting på rollen som den 17-årige norsk-tunesiske jente.

Og rollen endte med at katapultere hende ud i en verdensberømmelse, der blandt andet har skaffet hende mange hundredetusinde fans og følgere fra hele verden på sociale medier.

- Der er ikke mange muslimske piger, som har fået en stemme og en platform, som de kan bruge. Da jeg fik det, så fik jeg også lyst til at bruge den platform, siger hun, da vi mødes hos forlaget People's Press i indre København.

Iman Meskini havde travlt under sit besøg i København, hvor både medier og fans flokkedes om hende. Hun nåede at give i alt 17 interview. Det sidste foregik i Politikens Boghal på udgivelsesdagen, hvor hun efterfølgende signerede bøger og gav selfies til den lange kø af fremmødte. (© People's Press)

Hvad mener du om hijab?

Iman Meskini er i Danmark for at promovere sin bog, som udkom på norsk i efteråret og lige er kommet på dansk. Den udspringer af et spørgsmål, hun stillede sine knap 700.000 Instagram-følgere tilbage i november 2017.

Inspireret af tv-værten Faten Mahdi Al- Hussaini, der skabte stor debat i Norge for at bære hijab på tv, spurgte Iman Meskini sine følgere, hvad de mente om hijab, hvorfor de brugte eller ikke brugte den.

Og hun fik flere hundrede svar, hvoraf en stor del kan læses i hendes bog '#minhistorieminmening'.

- Da jeg startede med at bruge hijab, var det fordi jeg så op til min mor og mine søstre og ville være voksen og være som dem, siger hun og fortæller, at hun langsomt begyndte at forholde sig mere aktivt til, hvad hijabben egentlig betød:

- Og så stille og roligt blev det en mere bevidst ting, som udviklede sig med mig og blev en del af min identitet.

Stolt muslim

- I den større sammenhæng handler det først og fremmest om, at jeg er stolt af at være muslim. Den viser, at jeg er en del af noget større end mig selv, at jeg er en del af islam.

For Iman Meskini symboliserer hijabben de positive værdier, som hun forbinder med islam: næstekærlighed, respekt og tolerance blandt andet. Og hun har ingen planer om at tage den af lige foreløbigt.

- Det er ikke noget, jeg kan se mig selv gøre nu, for jeg er stolt af den, jeg er blevet, og den jeg er.

Da hun besluttede sig for at spørge sin følgere på Instagram om deres forhold til den muslimske hovedbeklædning, var hun forberedt på at få en del negative tilbagemeldinger.

- Men det overraskede mig, hvor positivt det, der kom, var – og ikke bare fra muslimer, men også fra andre. De skrev, at de gerne selv ville respekteres for deres valg, og hvad de har på, og derfor mente de også, de burde være sådan over for andre. Det rørte mig virkelig, det var så fint at læse, siger hun og smiler.

Den største misforståelse

I bogen kan man læse 313 af de kommentarer, Iman Meskini fik på sit Instagram-opslag. Hun var nødt til at bede hver enkelt om tilladelse til at bringe deres kommentar. De fleste sagde ja, men nogle frabad sig også at blive inkluderet – og det var primært dem, som havde skrevet negative ting.

- Det handlede mest om det typiske: at det er kvindeundertrykkende, at det repræsenterer en ideologi, man ikke burde have, den slags, fortæller hun.

Iman Meskini fik overraskende mange positive kommentarer på sit Instagram-opslag, fortæller hun. Her et udvalg af dem, som er kommet med i bogen. (© People's Press. Collage @dr.dk)

Netop den type holdninger oplever Iman Meskini som den mest udbredte misforståelse, når det gælder hijab:

- Den største misforståelse er, at kvinder har hijab på, fordi de bliver tvunget af en mand. Det er det billede, mange folk har. Og det kan gælde for nogen, men det gælder ikke for alle. Det er ikke min historie.

- At nogen bliver tvunget til at tage den på, det er også en kamp, man må tage. Det er jeg også helt imod. Jeg er optaget af, at det skal være ens eget valg, og det skal være et bevidst valg, siger Iman Meskini.

Selvom hun er et forbillede for mange unge muslimske kvinder og et 'ansigt' på den muslimske kvinde i medierne, så er det vigtigt for Iman Meskini at understrege, at hun ikke hverken kan eller vil tale for andre end sig selv.

- Jeg tænker, at debatten nok fortsætter med at være aktuel, men det bliver også så stort et problem, som man gør det til, siger hun.

Sana efter 'Skam'

Facebook
Twitter