(Foto: Hedda Rysstad © dr)

22-årige Nicklas fik succes med bog-satsning: 'Hvis jeg fik afslag, var jeg eddermame på skideren'

Nicklas Buchs debutroman er inspireret af hans egen opvækst med misbrugsforældre.

- Det var stort, hold da kæft. Jeg kan huske, hvordan mine ben rystede, da jeg gik op ad trappen til kontoret. Det er jo enhver forfatters våde drøm, fortæller 22-årige Nicklas Buch om sit første besøg på det legendariske forlag Gyldendal i Indre København.

Anledningen var, at han skulle til møde med en af forlagets redaktører om den bog, han var i gang med at skrive – og som de havde sagt ja til at udgive.

- Jeg har altid været ukuelig optimist og tænkt, at det nok skal gå. Man kan lige så godt stræbe højt, forklarer han om grunden til, at han overhovedet sendte et manuskript ind til forlaget.

Det gjorde han i foråret 2018. To måneder senere fik han svar: De kunne lide, hvad de læste. Men de ville se mere end de 25 sider, han havde sendt.

- Jeg var fandme glad. Jeg tænkte bare: 'Nu skal jeg skrive', siger han og fortæller, at han havde frygtet at få et afslag:

- Jeg tænkte, at hvis jeg fik afslag, så var jeg eddermame på skideren. Det er ligesom dem i 'X Factor', der får at vide, at de ikke kan synge, når de tror så meget på, de godt kan, siger Nicklas Buch, som bor i Aarhus og studerer teologi.

Han brugte sommerferien 2018 på at udbygge historien, som er inspireret af hans egen opvækst med en mor, der er misbruger. Da han havde 70 sider, sendte han dem ind til Gyldendal, og så var forlagskontrakten mere eller mindre i hus.

Fredag udkom Nicklas Buchs debutroman 'Pillerne får mors øjne til at nærme sig gulvet'. Den handler om 17-årige Nicklas, der er flyttet tilbage til sin mor efter at have boet det meste af sin barndom hos sine oldeforældre på grund af moderens misbrug.

 • Nicklas Buch bor i et kælderværelse i Aarhus N. Her bruger han meget af sin tid. - Jeg laver ikke andet. Jeg har ingen kæreste. En helt almindelig uge for mig er, at jeg går på studiet, går hjem, læser, skriver og spiller lidt med vennerne om aftenen. Fredag eller lørdag er jeg måske til fest, men det er ikke hele weekenden. Jeg kan godt lide at være mig selv. Jeg er enebarn, og jeg er opvokset hos nogle gamle mennesker, så jeg kan godt lide at være mig selv. Jeg bliver træt, når jeg er sammen med andre mennesker, siger Nicklas Buch, som selv er opvokset hos sine oldeforældre. (Foto: Hedda Rysstad © dr)
  1 / 8
 • - Jeg tør ikke læse den, for hvis nu jeg ser en stavefejl eller tænker: 'Hvorfor har jeg skrevet det?', så kan jeg ikke nå at rette det, siger han, mens han åbner pakken fra forlaget med en stak af den færdigtrykte bog. (Foto: Hedda Rysstad © dr)
  2 / 8
 • - Jeg er selvfølgelig lidt interesseret i at se, om teksten er blevet bedre nu, hvor den er blevet trykt. Men jeg kommer ikke til at læse den i lang tid; det gider jeg ikke. Jeg har været træt af den bog længe nu. (Foto: Hedda Rysstad © dr)
  3 / 8
 • - Det er helt bevidst, at hovedpersonen hedder Nicklas. Jeg tænkte, at den ville stå stærkt, hvis den trak på noget selvbiografisk. Det kunne jeg mærke, at folk og pressen godt kunne lide. Så det var helt bevidst. Men handlingsmæssigt er der meget, der ikke er sket. Det er mere stemninger, måden at snakke på og måske nogle følelser, jeg har haft, som er rigtige nok. De helt private tanker og følelser, som jeg ikke vil have ud, dem har jeg ikke skrevet. (Foto: Hedda Rysstad © dr)
  4 / 8
 • Bogen 'Pillerne får mors øjne til at nærme sig gulvet' består af flere forskellige slags tekster, blandt andet dagbogsnotater, barndomserindringer og sms'er. - Det eneste 'rigtige', der er med i bogen, er de her sms'er. Det er nogle, min mor har skrevet. De er meget sjove. Jeg har bare taget dem, jeg har ikke spurgt hende om lov, fortæller Nicklas Buch, hvis familie ikke har læst bogen endnu. (Foto: Hedda Rysstad © dr)
  5 / 8
 • En dag bankede Nicklas Buch på den aarhusianske forfatter Louis Jensens dør – og blev lukket ind. Han havde læst en bog af forfatteren i folkeskolen. - Jeg fik 'At skrive på hjertets sider' af ham. Hvis ikke, jeg havde fået den, så havde jeg ikke læst den slags bøger, jeg læser nu – og så havde jeg nok ikke tænkt, at det her skal jeg. (Foto: Hedda Rysstad © dr)
  6 / 8
 • - Da jeg skulle vælge studie, overvejede jeg litteraturvidenskab, men det er svært at få job bagefter. Og bøger læser jeg alligevel i min fritid. Så hvis jeg skulle vælge et fag, der ville gavne mig i min kreative proces med filosofiske tanker om mennesker og samfund og historie, så tænkte jeg, at teologi ville være et godt fag. Jeg var i praktik som præst i 10. klasse. En præst møder jo ikke sin chef - og det er lige mig. (Foto: Hedda Rysstad © dr)
  7 / 8
 • Nicklas Buch er allerede i fuld gang med sin næste bog, som han fortæller, bliver noget helt andet end den første. Og så har han også en idé til et filmmanuskript i tankerne: - Den skal jeg bare skrive, inden en anden gør det, for det er fandme populært. Den skriver jeg næste år, det må jeg finde tid til. (Foto: Hedda Rysstad © dr)
  8 / 8
Facebook
Twitter