26-årige Ellen vil gøre op med myter om menstruation og mødomme

Nej, det er ikke p-pillerne, der gør dig tyk. Det er din kæreste og slikskålen, når du ser Game of Thrones. Ny bog gør op med myter om kvinders underliv.

Den 26-årige norske medicinstuderende Ellen Støkken Dahl fortæller, at hun også selv er blevet klogere af at skrive bogen. (Foto: Anne Valeur © People's Press)

Vidste du, at de eneste pattedyr, der får menstruation er mennesker og bestemte arter af aber, flagermus og mus?

Og vidste du, at man slet ikke kan miste sin mødom?

Det er der mange, der ikke ved. Derfor har den 26-årige norske medicinstuderende Ellen Støkken Dahl sammen med sin medstuderende Nina Brochmann skrevet bogen 'Glæden med skeden – alt, du har brug for at vide om dit underliv'.

Om 'Glæden med skeden'
  • 'Glæden med skeden' kombinerer anerkendt medicinsk viden med den nyeste forskning, skrevet i et humoristisk og let forståeligt sprog.
  • Bogen er skrevet af de to norske medicinstuderende, Ellen Dahl og Nina Brochmann.
  • 'Glæden med skeden' er blevet en bestseller i Norge og er solgt til 27 lande.
  • Bogen udkom i Danmark 6. september.

- Vi ville gerne skrive en bog for, at alle kvinder har mulighed for at læse om de her ting. Når du kender din krop er det lettere at tage de valg, du har brug for. For eksempel hvilken prævention, du skal tage, siger hun.

Bogen giver på humoristisk vis vejledning og information om alt fra de indre kønsorganer til den bedste barbering 'down under' - og hvordan man bedst begiver sig ud i analsex.

For dårlig seksualvejledning

Ved siden af studierne har Ellen Støkken Dahl i flere år arbejdet som seksualvejleder på ungdomsskoler og har sammen med sin medforfatter haft stor succes med en blog om sex og seksualitet. Begge dele har givet inspiration til bogen, der er blevet en bestseller i Norge og forløbigt solgt til 27 lande.

Hun mener, at seksualvejledning i skolerne generelt er for dårlig - og at der ikke er noget sted, man kan gå hen, for at finde den information, man har brug for, når først man er gået ud af skolen.

- Vi var meget overraskede over, at vi fik en masse spørgsmål fra begge køn i alle aldre, så vi har tydeligvis brug for bogen, fordi folk har så mange spørgsmål, siger hun.

- Mange har for eksempel spørgsmål omkring udflåd, hvor mange unge kvinder er bange for, at de er syge, men det er en naturlig væske, der holder skeden ren. Omvendt kan det også være tegn på sygdom, hvis udflåd ændrer sig, siger hun.

- Vi ville gerne besvare alle de spørgsmål, som kvinder kunne have. Mange kvinder ved for eksempel heller ikke, hvorfor de får menstruation. Og jeg vidste heller ikke alt om det selv.

Game of Thrones gør dig tyk

Bogen er også en ny måde at tale om sex på.

- Sex har altid været tabu, men i vores tid taler vi meget om sex og ser er en masse vovede billeder. Vi ser porno, og der er sexskribenter, men problemerne bliver ikke highlightet. Vi ser for eksempel aldrig den dårlige side af det. Vi ser ikke udflåd i magasiner og på film. Kun sex, siger hun.

Selvom bogen er skrevet i en humoristisk tone er der derfor et alvorligt budskab bag. Og for kvinder fra nogen kulturer, kan for eksempel misforståelsen om, at kvinders mødom kan springe også have store konsekvenser.

Ellen Støkken Dahl (tv) og Nina Brochmann startede en blog om sex og seksualitet. Det gav inspiration til at skrive 'Glæden med skeden'. (Foto: Anne Valeur © People's Press)

- Mange spørger for eksempel, om deres mødom kan være sprunget ved cykling. Men det er en myte, at mødommen er noget, der går i stykker, og som man mister. Den er meget elastisk og kan ændre udseende, men den springer ikke, og halvdelen af kvinderne bløder slet ikke, første gang de har sex.

Kender du DRs fagbogklub?

  • Du kan tilmelde dig nyhedsbrevet for DRs fagbogklub lige her.
  • Så vil du 1-2 gange om måneden modtage et nyhedsbrev med blandt andet forfatterinterviews og introduktion til 'månedens bog'.

Bogen dræber også en meget sejlivet myte om, at kvinder tager på, når de bruger hormonprævention. Forklaringen er ifølge bogen, at mange kvinder starter på prævention, mens de er i puberteten, og hvor deres kroppe er under kraftig forvandling.

’En anden årsag kan være, at mange tager på i vægt, når de får en kæreste. Så tror man, at de ekstra kilo skyldes præventionen, og glemmer al den tid, man bruger i sofaen med slik på bordet og fem sæsoner af Game of Thrones i fjernsynet’, lyder det for nogen nedslående budskab i den lyserøde bestseller.

Det bedste ved at have skrevet bogen er ifølge Ellen Støkken Dahl den feedback, de to forfattere har modtaget.

- Vi har fået en masse personlig feedback, hvor nogle har skrevet, hvordan bogen har hjulpet dem med at 'tage deres kroppe tilbage' efter traumer som voldtægt og andre forfærdelige ting. De fortæller, hvordan det at lære om dem selv og deres seksualitet har hjulpet dem i den proces. Det er den bedste form for respons, vi kan få.