28-årig dansk forfatter får Nordisk Råds Litteraturpris

Forfatteren Jonas Eika får litteraturpris for novellesamlingen 'Efter solen', der blev udgivet sidste år.

Danske Jonas Eika har modtaget Nordisk Råds Litteraturpris for novellesamlingen "Efter solen". (Foto: 10060 Henrik Montgomery/TT © Scanpix/ANADOLU AJANSI/TT NEWS AGENCY)

Den danske 28-årige forfatter Jonas Eika har fået Nordisk Råds Litteraturpris for 2019 for novellesamlingen 'Efter solen', der blev udgivet sidste år.

I en af novellerne følger læseren en 15-årig dreng, der arbejder som prostitueret i Mexico. I en anden følger læseren et par, som kæmper med sorgen efter at have mistet deres tvillingedøtre.

Juryen begrunder sit valg med, at novellerne "har overrasket og begejstret med sit globale perspektiv, sit sanselige og billedstærke sprog, og sin evne til at tale ind i samtidens politiske udfordringer, uden at man på nogen måde føler sig dirigeret et bestemt sted hen".

- Jonas Eika skriver om en virkelighed, der er genkendelig, om vi så befinder os i København, i Mexico eller i Nevada - blandt finansspekulanter, hjemløse drenge eller folk, som tror på rumvæsener. Men der er poetisk magi i luften.

- Virkeligheden åbner sig mod andre muligheder, andre dimensioner. Det er der noget vidunderligt og håbefuldt i, som præcis minder os om, hvorfor litteraturen kan andet og mere end at spejle det, vi allerede kender til, lyder det fra juryen.

Klima, sæd og parfumeret bodyshower

Novellesamlingen er tidligere også blevet rost af bogekspert Klaus Rothstein fra "Skønlitteratur på P1", som har læst "Efter solen".

- Det er mærkelige noveller, som man godt kan kalde fantastiske noveller - forstået på den måde, at de ligger i forlængelse af den almindelige virkelighedsverden.

- Samtidig er det noveller, der udtrykker en klimabekymring på en handlingsmættet og ret eksperimenterende facon, har Klaus Rothstein tidligere sagt til DR.

Da Litteratursiden.dk anmeldte 'Efter solen' sidste år, roste anmelderen Jonas Eika for at være 'miljøtegningens og væskernes mester' – kropsvæskerne, forstås.

- Samlingens forførende sci-fi-noveller svæver mellem virkelighed, fantasi og syrede syner. De er optaget af krop og (krops)væsker, imens de positionerer mennesker over for andre mennesker eller organismer/teknologiske størrelser.

- Det flyder bogstaveligt talt med sæd, blod, parfumeret bodyshower, aftersun og vand, skrev Litteraursiden.dk i 2018.

'Efter solen' er Jonas Eikas anden bogudgivelse.

Sammen med litteraturprisen modtager han 350.000 kroner.

Senest Nordisk Råds Litteraturpris gik til en dansker, var i 2017, hvor Kirsten Thorup modtog prisen for sin roman 'Erindring om kærligheden'.

I filmkategorien var der også en dansk vinder, da den danske film "Dronningen" løb med prisen.

Filmen er instrueret af May el-Toukhy og har Trine Dyrholm i hovedrollen.

/ritzau/DR Nyheder

Facebook
Twitter