Juleaften lurer faretruende i horisonten i al sin pomp og pragt med forventningspres, gaveræs og koldsved om natten.
Hvad skal man ønske sig, og hvad skal man give sine nærmeste? For mange er det et tilbagevendende problem at finde den helt rette vej til en juleaften, hvor alle ender mødes, og julefreden sænkede sig, som man havde forestillet sig.
Men frygt ej længere. Her får du 5 bud på, hvad du enten kan ønske dig, eller give dem du holder af i julegave, så der er én bekymring mindre at tage sig til hovedet over i resten af december.
Vi har nemlig bedt fem kendte danskere anbefale en bog, de ville give sig selv, hvis de ikke allerede havde læst den.
Anders Matthesen
- Elaine Morgans 'Udviklingens pris' handler om evolutionens levn i os, som beviser, at vi stammer fra små dyr, der har levet i vandet. Jeg synes, den er velunderbygget, og jeg er meget interesseret i menneskets evolution og historie i forvejen. Det er snart tyve år siden, jeg læste den selv, og nu er det sådan en, jeg anbefaler til folk.
- Jeg synes, det er lækkert at vide, at grunden til, at man har gåsehud, er fordi, vi har nogle hårsække, der ikke længere er pels i, og grunden til, at man sveder, er, at det er vores ventilationssystemer. Jeg synes, det er morsomt at kende lidt forklaringer på, hvorfor vi ser ud og gør, som vi gør.
- Det er ikke så længe siden, jeg var på safari med familien lige omkring det sted, man kalder homo sapiens vugge. Og at køre rundt i det der landskab og kigge efter dyr og vide, at 'det var her det hele startede', det var helt vildt. Det kan jeg godt få optur over.
Elaine Morgan - 'Udviklingens pris' kan købes brugt på nettet.
Sofie Linde
- Da jeg var teenager, læste jeg 'Spørg bare Alice', der handler om en pige, der er stofmisbruger og kommer længere og længere ud. Og den ramte mig noget så dybt som ung pige. Den er ekstremt nem at læse, og jeg har læst den ufatteligt mange gange, fordi det er en enormt vigtig fortælling og relaterbar historie om en ung pige, der skal til at finde ud af, hvem hun er.
- Det er sådan en bog jeg til evig tid vil tænkte tilbage på. Det var den første bog, jeg læste to gange i streg, hvor jeg bare slugte siderne. Den er skrevet i dagbogsform, så jeg er med denne her pige hele vejen og føler hendes inderste. Så jeg forstår alt, hvad hun laver, mens jeg står og råber ad hende på sidelinjen på samme tid.
- Jeg har taget det med ud i virkeligheden, og som ung så jeg mig selv udefra i nogle beslutninger, jeg tog. Når jeg har stået med valg om at gøre det ene eller andet, så har jeg tit tænkt på Alice. Det, hun gjorde, er det, jeg ikke skal gøre. Hun har helt sikkert været med til at forme de principper, jeg har i dag, som er nultolerance for stoffer.
Beatrice Sparks - 'Spørg bare Alice' kan købes brugt på nettet og fås som lyd- og ebog.
Ole Henriksen
- Den bog, der ændrede mit liv, var 'Kinastudiet' af T. Colin Campbell og Thomas M. Campbell. Jeg er meget fokuseret på at leve et sundt liv, at spise mad, der smager godt, men som også gør en forskel på mit energiniveau, og som sikrer mig et godt helbred. Og denne her bog åbnede mine øjne for, hvor stor en forskel det kan gøre på ens helbred, hjerne og krop, når man spiser den rette diæt.
- Det var den bog, der overbeviste mig om at blive veganer. Jeg har altid været vegetar men aldrig tænkt over mælkeprodukter. Og jeg siger ikke, hvad folk skal gøre eller spise. Men for mig var det vigtigt at få fjernet nogle ting fra min diæt. Jeg er 67 år og har en enormt stærkt krop. Jeg er aldrig syg, og jeg dyrker motion som en ung fyr.
T. Colin Cambell og Thomas M. Cambell - 'Kinastudiet' fås i flere danske boghandlere.
Pernille Rosenkrantz-Theil
- Da jeg læste 'Pelle Erobreren', fik jeg en forståelse for historie, som nok så mange historietimer ikke ville kunne give mig halvdelen af – i forhold til den danske historie. Der er noget ved personfortællinger. Jeg har været 12-13 år, da jeg læste den. Jeg har altid syntes historie var okay interessant. Men skønlitteraturen kan supplere det faglitterære, så en hel verden åbner sig. I hvert fald i mit hoved.
- Jeg tror, at det er meget sundt at få åbnet øjnene for, hvad vi bygger ovenpå som samfund. Når man er 12 år gammel, så har man ikke nødvendigvis meget fornemmelse for, hvad der har gjort, at vi er, hvor vi er i dag. Hvorfor skolen er gratis, og hvorfor mor og far betaler skat, og hvorfor vi går på arbejde. Og der giver 'Pelle Erobreren' en adgang til den verden, hvor man som helt ung begynder at kunne forstå nogle af de linjer.
- Og så kan personfortællingen jo dét, at man kan identificere sig med Pelle og derfor kan se sig selv i de levevilkår, han har, og hvordan det har været kun at have en far og flytte til et helt andet sted og leve i fattigdom med halm i sengen.
Martin Andersen Nexø - 'Pelle Erobreren' fås i flere danske boghandlere.
Naser Khader
- Jeg vil gerne anbefale Nawāl al-Saadāwı̄s bog 'Evas skjulte ansigt'. Den udkom i starten af firserne, hvor jeg gik i gymnasiet. Hun er læge og sociolog, og det var virkelig en øjenåbner. Det var den bog, der fik mig aktiveret i hele debatten om arrangerede ægteskaber og kønsligestilling i islam.
- I bogen beskriver hun blandt andet, hvordan piger, der har mistet deres mødom før ægteskaber, bliver set som en katastrofe, fordi den skulle være intakt. Svigermoren skulle fremvise det blodplettede lagen, for at vise, at man have optaget at ærbar pige i familien. Så hvis ikke, der var blod, var det et problem. Så pigerne stak kyllingelever mellem benene på bryllupsnatten, så det så ud som om, de blødte.
- Debatten kører stadig i dag. Vi diskuterer stadig æresdrab. Så jeg kunne godt tænkte mig, at den blev genudgivet. Jeg har den på arabisk og engelsk. Men jeg mener ikke, den er blevet udgivet på dansk i mange, mange år desværre. For der mangler en seksuel revolution i islam, og hvis man skal i gang med sådan én, kan det været godt at have fundamentet på plads. Og det kan man få ved at læse den bog.
Naval El Saadawi - 'Evas skjulte ansigt' fås antikvarisk