6 kendte danskere anbefaler: Her er bogen, alle bør læse

Vil du give en bog i julegave? Seks kendte giver her deres bedste bud på gode bøger.

Pilou Asbæk, Linse Kessler og Thomas Skov er nogle af de kendte personligheder, som var på Bogforum 2019. Og som i denne artikel deler deres bud på, hvilken bog alle mennesker burde læse. (Foto: Sebastian Stokkebo Sørensen © dr)

De fleste af os kender minimum én person, som er en hovedpine at købe julegave til.

Måske kender du kun personen perifert og ved ikke, hvad vedkommende kan lide. Eller måske er personen sådan en, der tilsyneladende ikke mangler noget som helst.

Den slags julegavefrustration er der nu råd for. For ifølge seks kendte danskere findes der nogle bøger, som er så gode og universelle, at alle burde læse dem.

Vi opsøgte dem på Bogforum, hvor de delte deres bud på almengyldige bog-evergreens med os.

Dermed har du her seks julegaveidéer, som kommer med fuld rygdækning, så du for eksempel kan give din kødelskende onkel en vegansk kogebog med god samvittighed. For hvis han undrer sig, kan du med ro i stemmen sige: 'Jamen, Linse Kessler sagde, at alle burde læse den!'

1

Pilou Asbæk, skuespiller

37-årige Pilou Asbæk fik sit folkelige gennembrud i rollen som spindoktoren Kasper Juul i DR's politiske dramaserie 'Borgen' i 2010. I 2016 slog han igennem internationalt med rollen som Euron Greyjoy i hitserien 'Game of Thrones'. (Foto: Sebastian Stokkebo Sørensen © dr)

- Alle burde læse 'Stoner' af John Williams. Der er noget med gamle, ensomme mænd. Dem, som ikke er ensomme, fordi der ikke er nogen omkring dem, men som tværtimod bliver mere ensomme, jo flere der er omkring dem.

- Jeg synes, 'Stoner' er et mesterværk. Det er sjældent, at en bog har påvirket mig så meget, som dén har.

2

Svend Brinkmann, psykolog og forfatter

Svend Brinkmann er professor i psykologi ved Aalborg Universitet. Han er desuden forfatter til en række bøger. Han blev offentligt kendt med bogen 'Stå fast' i 2014. Bogen skrev han 'som et ironisk opgør med tidens konstante krav om selvudvikling'. (Foto: Sebastian Stokkebo Sørensen © dr)

- Jeg synes, alle burde læse 'Moby Dick' af Herman Melville. Det er sådan en stor og mystisk roman. En dannelsesfortælling, som begynder med ordene: 'Kald mig Ismail', og så er man inde i Ismail.

- Det er det, en stor roman kan. Sætte læseren i en anden karakters sted, så man oplever verden gennem hans krop og hans øjne. 'Moby Dick' er en amerikansk dannelsesroman fra 1800-tallet, som ingen mennesker nogensinde bliver færdige med, men som alle bør læse.

3

Linse Kessler, tv-personlighed

Linse Kessler er en tv-personlighed, som særligt er kendt for realityprogrammet 'Familien på bryggen'. (Foto: Sebastian Stokkebo Sørensen © dr)

- Jeg elsker bøger, men jeg læser ikke så mange. Jeg læser måske en kvart bog, og så kommer jeg ikke videre. Men alle burde læse 'Veganske Livretter' af Thomas Erex. Den er virkelig god, hvis man gerne vil blive sundere!

4

Johan Olsen, musiker og biolog

Johan Olsen er mest kendt som forsanger i bandet Magtens Korridorer, som i 2005 hittede med nummeret 'Lorteparforhold'. Han er desuden forsker ved Københavns Universitet, forfatter til to børnebøger og vært på et naturvidenskabeligt program på DR2. (Foto: Sebastian Stokkebo Sørensen © dr)

- Der er to bøger, som alle burde læse. Den ene er 'On the Road' af Jack Kerouac. Da jeg læste den, var det et dybt, eksistentielt jordskælv for mig.

- Den anden bog er mere faglig og hedder 'The Order of Time'. Den er skrevet af Carlo Rovelli, en italiensk fysiker. Bogen udfordrede mit verdenssyn med en ny idé om, hvordan hele verden hænger sammen – specielt omkring kvantetyngdekraft og tid.

5

Thomas Skov, journalist og tv-vært

33-årige Thomas Skov er journalist, tv- og radiovært på Danmarks Radio. Han er far til to børn og udgav i sommeren bogen 'Hvad enhver far bør vide'. (Foto: Sebastian Stokkebo Sørensen © dr)

- Jeg synes, det vigtigste er, at man i det hele taget kommer i gang med at læse.

- Min datter er fire år, og vi læser 'Halfdans ABC' af Halfdan Rasmussen sammen. Den kan man læse igen og igen, også selvom man er voksen.

6

Amalie Langballe, forfatter

Amalie Langballe modtog i Bogforums Debutantpris 2019 for romanen 'Forsvindingsnumre'. Hun har desuden gjort sig bemærket med sine klummer om sex i forskellige danske dagblade. (Foto: Sebastian Stokkebo Sørensen © dr)

- Alle burde læse 'Infinite Jest' af David Foster Wallace.

- Den er svær, men også genial. Det er et helt unikt sprog, og så taler den ind i nogle ting, som fylder alt i dag.

- Den handler om et vhs-bånd med en film, der er så god, at man ikke kan stoppe med at se den, så man ender med at dø foran tv'et. Den handler om mange ting, men særligt om, hvad underholdning gør ved os. Det, synes jeg, er enormt interessant.