60 kendte kvinder smider makeuppen

60 prominente danske kvinder. Intet filter. Ingen retoucheringer i Photoshop. Ingen makeup. Ny bog og fotoudstilling viser den nøgne sandhed.

'Usminket' er en fotoudstilling og bog, hvor 60 kendte kvinder har ladet sig fotografere uden makeup. På billedet ses Margrethe Vestager, Julie Berthelsen, Saseline Sørensen og Ane Cortzen. (© Montgomery)

Hvad sker der, hvis man skræller alle filtre væk, fjerner det flatterende lys og makeuppen?

I projektet 'Usminket' undersøger de to fotografer Morten Fauerby og David Bering fra fotobureauet Montgomery emnet, når de præsenterer 60 af Danmarks mest prominente kvinder, helt uden makeup.

De 60 portrætter af kvinder uden makeup bliver i dag præsenteret både som fotoudstilling og bog.

Startede med hævede øjne

Det er musikerne Saseline og Szhirley, som oprindelig fik ideen om at vise virkeligheden uden filter.

- Sidste år startede Szhirley og jeg hashtagget mitsandejegudenfilter på Instagram. Jeg havde selv haft nogle dage med helt hævede øjne, hvor jeg ikke havde fået meget søvn, og dem valgte jeg at lægge op under hashtagget, fortæller Saseline til DR Kultur.

Derefter begyndte flere piger at lægge selfies ud uden filter og uden makeup.

For Saseline handler projektet om at fortælle, at mangfoldigheden let forsvinder, når især piger og kvinder forsøger at forskønne billedet for meget i forhold til virkeligheden. Hun indrømmer, at hun selv - ligesom så mange andre kvinder - elsker at "dulle sig op". Derfor mener hun også, det er vigtigt, at hun er med til at vise det modsatte.

Saseline Sørensen har lagt billeder op på Instagram, hvor hun ikke havde makeup på. Det førte til, at projektet begyndte, fortæller hun. (© Montgomery)

- Vi er enormt bange for ikke at være perfekte. Det kan virke, som om at jeg har det perfekte liv, når jeg optræder på den røde løber, men det snyder altså en smule - og jeg er bange for, at det inspirerer piger på en forkert måde, fordi mange af teenager-piger i forvejen kæmper med deres selvværd, siger Saseline.

Hashtag fik projektet i gang

Hashtagget mitsandejegudenfilter har indtil nu fået flere end 3000 danskere til at tagge deres billeder med hashtagget. Den store interesse betød, at Morten Fauerby og David Bering kontaktede Saseline for at foreslå, at projektet blev en realitet.

De to fotografer er nemlig vant til at arbejde med diverse tricks til forskønnelse og Photoshop i arbejdet med blandt andet modebilleder og teaterplakater og en dag i studiet fik de lyst til at prøve noget andet.

Morten Fauerby håber, at projektet kan fungere som et indspark til debat om emnet om de to virkeligheder.

- Magasiner er et produkt, det er ikke virkelighed. Det er manipuleret. Men dermed så samtidigt sagt, så er det jo ikke et opgør mod makeup eller andre virkemidler. Det er jo ikke sådan, at vi vil stoppe med at retouchere på modebilleder. Det her er bare et indspark i en debat, som skal prøve at belyse den her virkelighed, siger han.

Netto i joggingtøj og uden makeup

For i dag er der problemer med selvpromovering allerede fra en tidlig alder, mener fotografen. Han synes, at det er vigtigt at præsentere disse kvindelige rollemodeller, som de er i virkeligheden.

- Det siger: "Prøv at hør her, det kan godt være, at vi er på forsiden af magasinerne, men vi handler også i Netto i joggingtøj og uden makeup," siger han.

Ifølge Fauerby er det en vigtig debat, fordi mange kvinder sjældent kun bliver vurderet på deres kompetencer og faglighed. Derfor har de 60 kvinder også udrettet en masse ting inden for deres felt.

- Kvinder vil altid på et eller andet niveau også blive vurderet på udseende. Hvorimod det hos mænd er lidt hip som hap - Hvis du har masse af rynker i hovedet som mand, så har du erfaring, hvis du har masser af rynker i hovedet som kvinder, så er du ved at være gammel, siger han.

Vi ligner efterhånden rumvæsner

Saseline håber på, at projektet kan være med til at få kvinder til at acceptere rynkerne og den løse hud. Selv om hun umiddelbart ikke har noget imod, at kvinder benytter sig at botox for at rette hudfolderne ud, så synes hun, det er nødvendigt at man tænker sig om.

- Der er en tendens til at vi alle begynder at ligne rumvæsner på grund at botox. Vi har ikke nogen mimik, og ikke engang vores egne børn kan længere aflæse vores ansigtsudtryk. Det, tror jeg, har en større konsekvens, end vi umiddelbart tror, siger hun.

Hele projektet præsenteret fredag eftermiddag i Kødbyen i København.

FacebookTwitter