Åsne Seierstad: Derfor var det hårdt at skrive Breivik-bog

Åsne Seierstads bog ’En af os’ handler om Anders Behring Breivik. Den norske journalist og forfatter fortæller her, hvorfor 'En af os' var sværere at skrive end hendes andre bøger.

Journalist og forfatter, Åsne Seierstad fortæller, at hun var præget af sorg, da hun skulle skrive om Anders Behring Breivik og Utøya-tragedien. Det var en hård skriveproces, fordi hun var personligt påvirket. (Foto: Sturlason © Gyldendal)

'En af os' er titlen på Åsne Seierstads nyeste bog, der handler om Anders Behring Breiviks opvækst og liv før terrorangrebet på Utøya 22. juli 2011.

Det har været en følelsesmæssig svær proces at skrive en bog om Anders Behring Breivik, fortæller Åsne Seierstad til DR Kultur.

Hun har især følt sig påvirket af Utøya-ofrenes forældre. Hendes egne børn kunne have været blandt ofrene.

- Dem, som har mistet deres børn, er jo på min alder, i fyrrerne. Jeg har helt klart flere berøringsflader tilfælles med de norske forældre end en mor i Afghanistan. Der var ting, som gjorde, at jeg hele tiden blev konfronteret med mig selv, og det har nok gjort det til en mere sørgmodig proces end med andre bøger, siger Åsne Seierstad.

Når krisen ikke er ude men hjemme

Åsne Seiersted har rapporteret fra mange kriseramte områder, for eksempel Irak og Serbien. Aldrig har hun dog følt, at krisen kom så tæt på, som den gjorde 22. juli. Det skabte en svær skriveproces.

- Det, som gjorde det vanskeligt for mig, var, at det her ramte mig personligt. Jeg havde ikke det udenforstående perspektiv, som jeg plejer. Normalt rejser jeg hen til en konflikt, ser alt udefra og så rejser jeg hjem og skriver. Her var jeg først og fremmest medmenneske, siger hun.

Har fælles erfaringer med Breivik

Åsne Seierstad havde ikke oprindeligt tænkt sig at arbejde med Breivik-sagen over længere tid. Via sit arbejde med retssagen blev hun dog langsomt fænget af historien om landsmanden, den jævnaldrende Anders Behring Breivik.

Åsne Seierstad fortæller om paralleller i hendes og Anders Behrings Breiviks liv og opvækst:

- Breivik og jeg er født i samme årti. Vi har mange af de samme erfaringer fra vores samfund, ikke mindst boede vi faktisk også på samme gade i en periode. Vi brugte det samme træningscenter, gik på de samme cafeer, uden at kende hinanden, men vi må helt sikkert have stødt ind i hinanden.

Fra idyl til mareridt

Åsne Seierstad mener, at de er vokset op med det samme Norge - et Norge som i høj grad har været formet af socialdemokratiske drømme og værdier.

- Her har vi jo, tror vi, verdens mest harmoniske og idylliske samfund, som pludselig må gå igennem en forfærdelig terrorhandling, siger Åsne Seierstad til DR Kultur.

En af hovedaktørerne bag den socialdemokratiske idyl er Gro Harlem Brundtland, en af Norges tidligere statsministre. Om Anders Behring Breiviks forhold til hende fortæller Åsne Seierstad:

- Der, hvor Anders Behring Breivik virkelig flammede op, og det lyste i hans øjne, var, når han talte om og beskrev, hvordan han skulle dræbe Gro Harlem Brundtland.

Modtagelsen af bog har været blandet

'En af os' udkom onsdag den 26. marts i Danmark, mens den i Norge og Sverige udkom i efterårs.

Berlingske gav bogen fire ud af seks stjerner og ifølge anmelderen, skriver Åsne Seierstad om Utøya, så det isner i blodet.

Modtagelsen i Norge har været blandet. I hjemlandet har blandt andet VG kaldt den for "en smertefuld, vigtig bog" og givet 'En af os' fem ud af seks stjerner.

Værket har dog også vakt en del debat. Særligt vedrørende Åsne Seierstads metode.

Det har blandt andet handlet om hendes brug af Anders Behring Breiviks mors udtalelser, og at hendes psykologiske karakterisering af Anders Behring Breivik læner sig for meget op ad for få kilder.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk