Æv! Stranger Things er allerede slut. Dit næste fix er en legendarisk gyser

Har du allerede set 'Stranger Things' færdig? Bare rolig, vi guider dig til dit næste fix.

(Foto: DR Grafik: Oliver Seppo)

Suk.

Efter endnu en sæsons kvalitetstid med yndlingskliken fra Hawkins har nogle af os allerede binget Netflix tom for nye 'Stranger Things'-afsnit. Det er i sig selv en imponerende bedrift – men medaljen har en bagside.

Måske sidder du fortvivlet tilbage og tænker, om Netflix pønser på en fjerde sæson, og om de der Hawkins-børn ikke når at blive helt voksne, inden du ser dem igen?

Her kommer vi dig til undsætning. For når tomrummet sætter ind, kan du fylde det op i din nærmeste boghandel.

Fyr en stak Eggos i ovnen, læn dig godt tilbage i din La-Z-Boy og lad dig suge ind i en bog, som har noget af den samme vibe som 'Stranger Things'.

80'er-musikken må du selv sørge for.

1

Legendarisk klovnegyser

'Det onde' af Stephen King

Vi befinder os i byen Derry, hvor en kavalkade af skræmmende tragedier finder sted over én sommer. Mens nogle af byens børn forsvinder sporløst, bliver andre fundet dræbt i gaderne - nogle gange med lemmerne flået af.

Det rygtes, at en ualmindeligt uhyggelig klovn ved navn Pennywise står bag.

Vi følger seks børn, som bliver tætte venner midt i alle forfærdelighederne. Men det viser sig, at der måske er en dybere mening med deres venskab, for børnene har nemlig alle har haft kontakt med Pennywise.

27 år senere mødes børnene i Derry igen, nu som voksne mennesker – for Pennywise er endnu en gang på rov i deres barndomsby, og det er op til dem at standse ondskaben.

Det er svært at komme på en bog, der minder så meget om 'Stranger Things', som Stephen Kings 'Det onde'. Lige fra det mangfoldige persongalleri og de mange handlingsspor til gyserstemningen og den gennemsyrende humor.

Der kan vist ikke være nogen tvivl om, at der er hentet en del inspiration til 'Stranger Things' i dette mesterværk af en moppedreng på over 1.000 sider fra 1986.

2

Turtle tager kampen op

'Min kæreste elskling' af Gabriel Tallent

En sej pige, som lever isoleret og bliver kontrolleret med hård og ubamhjerig hånd af sin far – og gør oprør. Lyder det som én, du kender?

Turtle er 14 år og kan samle en riffel på rekordfart, og hun ved, at hendes far elsker hende højere end nogen anden. Samtidig har hun svært ved at begribe, hvorfor det er så svært for hende at passe ind blandt hendes jævnaldrende i skolen.

Faktisk har Turtle ikke én eneste ven. Lige indtil en dag, hvor hun beslutter sig for at stikke af fra sin far, og så begynder hun at opdage nye sider af livet. For eksempel, at verden og tilværelsen er meget mere nuanceret, end hun har lært af sin far

Der er ikke så lidt Eleven over Turtle i romanen 'Min kæreste elskling' af Gabriel Tallent. Men historien må siges at være noget mere barsk end plottet i 'Stranger Things'.

Her har ondskaben ikke form af et overnaturligt, slimet kæmpe-monster, som man lettere kan distancere sig fra. Den har form af en voksen mand, som, også i virkeligheden, ville sætte nogle uslettelige og utilgivelige ar på et barns sjæl.

Og det gør den kun endnu mere hjerteknusende.

Men der er god grund til at læse den alligevel. Forfatteren Celeste Ng beskriver det perfekt i sin omtale af bogen: 'Den vil chokere dig, ryste dig, og så vil den inspirere dig.'

3

Hvis du savner Will Byers

'Oceanet hvor grusvejen endte' af Neil Gaiman

Vi møder vores unavngivne hovedperson på hans syvårs fødselsdag. Der er ingen, som er dukket op for at fejre ham.

Mange år senere, da han som midaldrende vender tilbage til sit barndomshjem i forbindelse med en begravelse, husker han pludselig, at han mødte en underlig pige dengang for mange år siden.

Hendes navn var Lettie, og hun påstod, at den lille dam for enden af grusvejen var et ocean.

Og pludselig husker han også meget mere end dét. Mens minderne vælter frem, viser det sig, at vores hovedperson gennemgik meget som syvårig, som han har fortrængt i sit voksne liv.

Det er nemt at sammenligne den syvårige drengs skæbne med en purung Will Byers, når man dykker ned i den britiske forfatter Neil Gaimans fremragende roman 'Oceanet, hvor grusvejen endte'. Der er ret meget 'the upside down' over bogen, som for øvrigt er blevet rost af mange anmeldere verden over.

For hvad er det for et mørke, vi bærer rundt på som mennesker? Og hvilke konsekvenser kan begivenheder i vores barndom have for os, når vi er blevet voksne?

4

Lidt som at spille Dungeons & Dragons

'Choose Your Own Adventure' af Edward Packard

Og nu er det din tur til at være midtpunkt.

I Edward Packards berømte 'choose your own adventure'-bøger fra 1970'erne og 1980'erne, er det nemlig læseren, som er hovedperson – og det betyder selvfølgelig også, at det er dig, der bestemmer slagets gang.

Hvis du bliver helt nostalgisk ved tanken om et slag 'Dungeons and Dragons', som drengene fra 'Stranger Things' er store fans af, så kan disse bøger blive en anderledes og rigtig skæg oplevelse.

Du er havnet i 'Cave of Time', og du står over for et skæbnesvangert valg: Skal du gå til højre eller venstre? Ligesom ude i virkeligheden, så ved du ikke, hvad konsekvensen af dit valg er (med mindre du snyder og læser foran, men det ville være kedeligt).

Når du har besluttet dig, bliver du instrueret i at bladre til en bestemt side, og så er det ikke til at sige, hvad der sker.

Ja, ja, bøgerne er oprindeligt skrevet til børn, men ligesom D&D, så kan de altså også noget, selvom du måske er trådt ind i de voksnes rækker...

Facebook
Twitter