ANMELDELSE Når en mand klynger sig til en stump kærlighed på tværs af tid og rum

Daniel Clowes' tegneserie 'Patience' binder to mennesker sammen i en utrolig tidsrejse.

De fleste af os har fantaseret om at rejse tilbage i tiden og betragte vores partner/kæreste/ægtefælle før vi mødte dem og forelskede os.

Hvad formede dem som mennesker? Hvor er forklaringerne på deres interessante, uforudsigelige opførsel?

Og i den mere kinky afdeling: hvad foretog de sig sammen med deres tidligere kærester

Den rejse bliver pludselig en mulighed for Jim, en ganske almindelig gennemsnitsamerikaner, der desperat leder efter en fremtid.

Den stakkels mands eventyr bliver blot lidt mere dramatisk end de fleste af os har lyst til at forestille os. En dag, da han vender hjem til sin gravide kæreste, Patience, ligger hun død på stuegulvet, tilsyneladende dræbt med slag fra den knuste lampe ved siden af hende.

To forslåede eksistenser nær bunden af det amerikanske samfund

’Du skulle have hørt den lyd, jeg udstødte: som en labrador, der sidder fast i en bjørnefælde’, betror Jim os læsere.

Alt, han havde at hæfte en lykkelig, eller bare tilfredsstillende tilværelse op på, er knust. Han bliver mistænkt og fængsles, men bliver løsladt pga manglende beviser, og så begynder Jim sin egen private kulegravning af sagen.

Indtil da er Daniel Clowes’ ambitiøse ’Patience’ to klassiske genrer i forlængelse af hinanden, en fortælling om to forslåede eksistenser nær bunden af det amerikanske samfund.

Typisk for Clowes sarkastiske, sortsynede univers har hverken Patience eller Jim haft fornemmelsen af nogensinde at skulle lykkes i tilværelsen, ikke før de fandt hinanden og blev gravide, og selv da er de begge fyldt med angst og tvivl om det, fremtiden vil bringe dem.

Må vente tålmodigt på lykken

Efter Patiences pludselige død Clowes helt fortællestil og begynder at bruge af krimiens klichéer, den Chandlerske fortællestemme, de mange blindgyder i historien og det misantropiske livssyn.

Og så ændrer alt pludselig karakter igen: Mange år senere, i 2029, da Jim er ved at forsumpe helt, hører han ved et tilfælde om en vis Bernie, der drømmer om at rejse tilbage til dengang han var lykkelig.

Det viser sig at denne Bernie, ’en klam stodder’, som Jim og Daniel Clowes typisk konstaterer, har held med sine rejser. Og så napper Jim opfindelsen og drøner tilbage i tid for at finde ud af hvem der myrdede hans elskede Patience - og hvad der gjorde hende så usikker og fortvivlet.

Deraf tegneseriens dobbeltbundede titel. Både Patience og Jim må vente tålmodigt, meget tålmodigt, på lykken i det moderne USA.

Et forbandet usikkert fundament at fortælle historier på

Tidsrejser er et fascinerende, men også forbandet usikkert fundament at fortælle historier på. Talrige er de historier – ikke mindst science fiction-film – der har smidt logikken overbord i jagten på det spektakulære.

Det er Clowes, der er kendt for at hudflette det amerikanske lorteliv i grafiske romaner som ’Ghost World’ (1997) og ’David Boring’ (2000), yderst bevidst om.

Han giver den gas med rejser frem og tilbage, med tidsforskydninger og begivenheder der forsvinder pga Jims påvirkninger osv, men Clowes har altid et mål for øje, at beskrive et menneskes ihærdige og vanvittige rejse for at redde den stump af lykke, han har at klynge sig til.

En imponerende bedrift

Man kan hurtigt blive irriteret over Clowes trang til at kæde alting sammen på tværs af tid og rum. Og de filosofiske betragtninger, han lader flyde udover siderne til sidst gennem Jim, er helt unødvendigt mudrende for en ellers klarsynet og fascinerende anderledes historie.

Men ’Patience’ er stadig en af de mest spændende tidsrejser, undertegnede har været vidne til. Ikke så morsom og finurlig som i Robert Zemeckis ’Tilbage til fremtiden’-trilogi, men det er tæt på.

Man har aldrig en fornemmelse af hvor Clowes vil føre historien hen, men man accepterer næsten altid hans tankegang.

At han formår at knytte to skæbner, der hører til i et bundrealistisk moderne USA, sammen gennem noget så flippet og fantasifuldt som en tidsrejse, er en imponerende bedrift.

'Patience' er udkommet på forlaget Aben Maler

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Få seneste anmeldelser og indblik i musik, film, bøger og kunst - hver torsdag.

Vis alle nyhedsbreve