Anmeldere bøjer sig i støvet for The Boss' nye bog

Bruce Springsteens nye selvbiografi er både en rørende, meget ærlig og genkendelig fortælling om både hårdt slid og mørke depressioner, mener de danske anmeldere.

Springsteens selvbiografi giver et hudløst ærligt indblik i kunstnerens liv uden for rampelyset. Her ses han sidst han gæstede Danmark på scenen i Parken 22. juni 2016. (Foto: Nils Meilvang/Scanpix 2016) (Foto: NILS MEILVANG © Scanpix)

I dag udkommer Bruce Springsteens selvbiografi ‘Born to Run’.

Bogen er blevet til gennem syv år, hvor rocklegenden over 586 sider tager læseren med på en oprigtig og detaljeret rejse gennem sin til tider mørke livsbane både i og uden for rampelyset. En fortælling, der både byder på talrige depressioner, hårdt arbejde og en afmægtig selvkritik.

Det åbenhjertige rockikon er kendt som en omhyggelig sangskriver, der samvittighedsfuldt og med en energi, der er få forundt, tager sine fans med på koncertrejser på tre timer - og nogle gang mere.

De danske anmeldere er begejstrede for Springsteens ‘Born to Run’. Bortset fra en enkelt lidt læsetræt anmelder på Ekstra Bladet.

Ærlig og smuk selvbiografi

Politikens Erik Jensen lægger sig fladt på ryggen for Bruce Springsteens biografi med hele seks hjerter.

Biografien er ifølge Erik Jensen både ærlig og smuk, samtidig med at den maler et billede af en mand, der også rummer både angst og melankoli.

- Ligesom sine sange er Bruce Springsteen i sin prosa en gudsbenådet historiefortæller og portrættør, skriver han.

Den åbenhjertighed, som kunstneren udviser gennem sin lyrik og nu også i sin biografiske skildring af en barndom med en psykisk syg far, en opofrende mor, og en enorm stor pligtfølelse, der resulterede i massive psykiske knæk hos kunstneren, beskriver anmelderen som et glimt af et håb for den som læser.

- Det er den indlæring, hele fanskaren profiterer af aften efter aften, hvor en mand, der nærmer sig de 70 år, med en uhørt generøsitet øser sit overskud, sine sange, sine historier, sit liv ud over dem. For at give mod, håb og tro videre. Med sin bog giver han også håb om at klare sig gennem psykiske lidelser.

Menneske og fænomen

Også Berlingske stemmer i og hylder ‘Born to Run’ med fuld besat stjernescore. De seks stjerner gives for en gribende, åbenhjertet, reflekterende og generøs fortælling, der giver læseren et omfattende indblik i mennesket inden i Bossen, skriver Mads Hendrich. Men også i mennesket generelt.

- Springsteen er en fantastisk og ydmyg fortæller med meget interessant stof på hjerte. Og i lighed med hans bedste sange indeholder The Boss’ egne fortælling en humanisme, der favner universale tematikker, der rækker langt ud over hans egen næsetip. Han forstår at skrive tingene ind i en større kontekst på underholdende og gribende facon. Se det store i det små.

Hendrich slutter sin lovprisning af biografien:

- Generøst fortalt og stramt narrativt eksekveret, så man føler, at man kommer tættere på mennesket Bruce, uden at glansen samtidig går af rockfænomenet The Boss.

Mest af alt en scenemand

Kristeligt Dagblads anmelders følelser for Bruce Springsteens biografi er lidt mere lunkne omend stadig varme.

Michael Bach Henriksen mener med de fire stjerner, at det er god og interessant læsning, men at musikeren stadig er mest sig selv, når man oplever ham i sit rette element, nemlig på scenen.

- Selv er enspænderen Springsteen, ham, der sjældent lukker op for sine nærmeste, aldrig mere levende, end når han blotter sig foran tusindvis af publikummer i en tændt sal, klar til tre timers livsenergi. Dermed også sagt, at det er på scenen og i sangene, og kun i mindre grad i selvbiografien, at vi møder kunstneren Springsteen, for med klædelig beskedenhed ved han godt selv, at han ikke er den ultimative selvbiografi-forfatter.

Alt for lang

Heller ikke Ekstra Bladets anmelder er henrykt for Bossens selvbiografiske og udleverende skriblerier.

Thomas Treo finder med sine tre stjerner bogen udmattende og alt for lang. Og så mener han, at Springsteen er alt for optaget af sine egne pinsler, der ifølge anmelderen resulterer i sygeligt udpenslede beskrivelser af rockstjernens egen psykiske sygdom.

- ‘Born to Run’ fremstår nærmest som en terapeutisk øvelse, hvor han med stor selvindsigt og omstændelig tomgang analyserer sine mentale lidelser, så det næsten fremstår som en besættelse.

Allerede en bestseller

Bogen ‘Born to Run’ udkommer i dag internationalt.

Også uden for de danske grænser er anmelderne mest positivt stemt for rocklegendens biografi.

I New York Times lyder det fra Richard Ford:

- Det hjælper, at Springsteen kan skrive - ikke kun sangtekster, men god, solid prosa, der gør det let at læse til modsatte margin.

Og Wall Street Journals Jim Fusilli, skriver om rocklegendens forfatterevner:

- Han er sjov og højtidelig, blid og indsigtsfuld.

Allerede inden bogens udgivelse i dag har amerikanske medier udråbt den til en bestseller. Den ligger allerede i toppen af Amazons bestsellerliste, skriver Quartz.

Bruce Springsteen

  • Bruce Springsteen aka The Boss er født i den amerikanske stat New Jersey den 23. september i 1949.
  • Igennem kunstnerens 67-årige liv på scenen har han spillet sig til en status som levende og meget energisk rocklegende.
  • Med 20 plader i bagagen og mere end 15 koncertturnéer, skriver han sig ind i rockhistorien, som én af de helt store i ligaen.
  • Bruce Springsteen brød igennem i 1975 med albummet ‘Born to Run’, som selvbiografien er opkaldt efter. Den aktuelle selvbiografi er musikerens debut som forfatter.
  • Sammen med bogen udkommer også et album ved navn ‘Chapter and Reverse’, der ud over tidligere hits rummer fem nye sange, der ikke tidligere har været udgivet.