Anmeldere kalder ny Kampmann-biografi vigtig historieskrivning

En ny biografi om den tidligere socialdemokratisk statsminister Viggo Kampmann får fine ord med på vejen fra tre begejstrede anmeldere.

Ny biografi om den socialdemokratiske statminister Viggo Kampmann vækker begejstring hos anmelderne. (Foto: © Birthe Melchiors, (c) Scanpix)

I 1957 indførte den socialdemokratiske finansminister Viggo Kampmann folkepension til alle. I 1960 blev han Danmarks statsminister.

I to år stod han i stod spidsen for landet, men han var maniodepressiv og førte en livsstil, der satte hans politiske karriere og troværdighed på prøve.

Siden udtalte han selv, at han aldrig burde have været statsminister.

Nu har journalisten Poul Smidt skrevet en biografi om Viggo Kampmann. Og biografien bliver taget godt imod af anmelderne.

Berlingske: Vigtig historieskrivning

Hos Berlingske er anmelderen begejstret for biografien om ”den oversete statsminister”.

- Den giver et hæsblæsende indtryk af, hvordan det var at være toppolitiker på kanten i midten af sidste århundrede, og den er vigtig historieskrivning, fra før verden gik af lave, skriver anmelderen.

- Dog fortaber Poul Smidt sig indimellem i for mange detaljer, der ikke bidrager til fortællingen om Viggo Kampmann, lyder anmelderens dom. Han giver biografien fem ud af seks stjerner.

Jyllands-Posten: Grundig og detaljeret

Ligeledes er anmelderen hos Jyllands-Posten glad for Poul Smidts biografi – en biografi, der ifølge anmelderen har være savnet.

- Bogen kan varmt anbefales, også for den, der ønsker et engageret indblik i efterkrigstidens politiske danmarkshistorie, skriver Jyllands-Postens anmelder og giver biografien om Viggo Kampmann fem ud af seks stjerner.

Weekendavisen: Brutal og velskrevet

Også Weekendavisens anmelder finder biografien vedkommende. Ifølge anmelderen formår Smidt at skildre den maniodepressive statsminister på ”fornem vis”.

- I sine bedste år var han et manisk kraftværk af ideer og kompetence til at sætte dem igennem.

- I de mørke stunder en tragisk skikkelse ligeglad med sit værk, fordi det maniodepressive sind også krævede fravær, udflugter, flugt, eskapader, huller, destruktion, skriver anmelderen og fortsætter:

- Journalisten Poul Smidt dokumenterer begge dele med brutal, velskrevet og detaljeret hæderlighed.

Dog savner anmelderen, at Smidt til tider havde iført sig nogle mere kritiske briller:

- (…) når Smidt så gerne diskuterer, hvem der har æren for velfærdsstaten, burde han måske også interessere sig lidt for eventuelle konstruktionsfejl i den bygning, han var med til at rejse.

Weekendavisen uddeler ikke stjerner.