Anmelderne om ny roman: Jussi Adler-Olsen leverer varen

Jussi Adler-Olsens nye roman 'Den grænseløse' om Carl Mørck modtages med ros og kun få forbehold af avisernes anmeldere.

Størst ros får Jussi Adler-Olsen af BT, Jyllands-Posten og politiinspektør Bent Isager-Nielsen, der anmelder for Ekstra Bladet. De giver ham alle fem stjerner. (Foto: Thomas Holmby Hansen © DR)

Fredag udkommer Jussi Adler-Olsens sjette roman om kriminalkommissær Carl Mørck, der har fået titlen 'Den grænseløse'.

Og skal man tro anmelderne på aviserne, så kan fans af den populære forfatter være helt rolige: Jussi Adler Olsen leverer som så ofte før en effektiv krimi om Afdeling Q.

- Han leverer varen. Med det nyeste opus i serien om Afdeling Q, 'Den grænseløse', beviser han endnu en gang, at han formår at skrue en historie sammen med alle de ingredienser, der gør en god krimi, skriver Berlingske, der kvitterer med fire stjerner.

At de rosende ord - trods alt - kun serveres med fire stjerner, forklarer anmelderen med, at romanen næsten bliver for pæn og forudsigelig.

Ros fra en politiinspektør fra virkeligheden

Samme antal stjerner giver Ekstra Bladet, der både har rosende ord og et par forbehold.

- Det er den hidtil længste bog i serien, og selvom den både bringer os tættere på det, Carl Mørck er rundet af - næsten helt hjem til gården - og har glimt af de velkendte venner og fjender i Gården, derhjemme og i kærlighedslivet, af Assads hemmeligheder og (for) mange kamel-billeder, så er det, som om de lange omveje koster på det stærkeste i Jussi Adlers værktøjskasse, skriver Ekstra Bladet.

Ekstra Bladet har også fået politiinspektør Bent Isager-Nielsen fra Københavns Vestegns Politi til at vurderer den nye krimi - og han er begejstret. Fem stjerner sender han i Jussi Adler-Olsens retning.

- Lad mig sige det med det samme: Jussi Adler-Olsen har gjort det igen. Han har endnu en gang bevist, at han mestrer denne særlige krimi-genre i en grad, som er helt usædvanlig på vore breddegrader, skriver Bent Isager-Nielsen i Ekstra Bladet.

Hvis denne roman var en drink...

Jussi Adler-Olsens kleppert af en krimi - 'Den grænseløse' er 150 sider længere end 'Kvinden i buret' - får også fire stjerner af Politikens anmelder:

- Hvis 'Den grænseløse' var en drink, ville du kalde den en rigtig stor Jussi. En stærk cocktail i højt glas med sort paraply og en skive bitterlemon. Du har smagt den før i mindre udskænkninger, Adler-Olsens sideantal er støt steget per bind (…) Men rystet professionelt og fermt skænket med samme stærke ingredienser af frygtelige omstændigheder og gådefulde motiver, skriver Politiken.

Fem stjerner til hårrejsende historier

Størst ros får den danske forfatter dog af BT og Jyllands-Posten, der begge giver fem stjerner.

- Adler-Olsen er virkelig god til at folde sin historie ud i flere tråde, hvor Mørcks del sætter den traditionelle stemningsmættede krimi, mens sidehistorierne leverer thrillerspændingen. Det er her, folk er i fare for at dø, mens Carl roder rundt i gamle arkiver, skriver BT's anmelder.

Jyllands-Postens anmelder mener, at 'Den grænseløse' har alt det, som læsere forventer og sætter pris på:

- Hårrejsende historier, der væves ud og ind mellem hinanden, hæsblæsende jagter, finter til dette og hint i den danske såvel som den globale (u)orden, en sans for grundlæggende menneskelighed midt i en forjaget og afstumpet verden, et kritisk øje for magtens ofte korrumperende natur.