(Foto: Kasper Månsson © (c) DR)

Anna på 26: 'Jeg havde lige været indlagt på den lukkede, da jeg begyndte at skrive bogen'

Oplevelserne på en psykiatrisk afdeling inspirerede Anna Juul til sin første bog.

Veronika Katinka Martzen er 24 år, digter, feminist og elsker Taylor Swift.

Men hun findes ikke i virkeligheden.

Hun er en karakter, opfundet af 26-årige Anna Juul til satireprogrammet Den Korte Radioavis på Radio24syv.

I begyndelsen var hun en ren parodi på en lidt selvfed digtertype, men så blev Anna Juul tilbudt at skrive en bog i Veronika Katinkas navn.

- Jeg havde lige været indlagt på 'den lukkede' (psykiatrisk afdeling) med selvmordstanker, da jeg begyndte at skrive bogen. Og det tror jeg, at den er farvet utroligt meget af. Det var det, der fyldte, da jeg gik i gang med at skrive, fortæller Anna Juul, som går på Filmskolens manuskriptforfatterlinje og arbejder som 'ironisk journalist' for Den Korte Radioavis.

I bogen, der kom til at hedde 'Jeg bruger min krop som et møbel', blander Anna Juul Veronika Katinka-agtige digte om Taylor Swift med tekster om sin egen psykiske sygdom og oplevelser fra sin indlæggelse.

 • - Mit take på, når ting er triste, er at forsøge at finde humoren i det. For eksempel er det jo morsomt, når man ligger der på 'den lukkede', og ens nabo har fået en guitar og kun kan spille 'Sweet Home Alabama' på den hele dagen. (Foto: Kasper Månsson)
  1 / 9
 • Bogen, som udkom i februar, har skabt en del debat i medierne, fordi den er skrevet i Veronika Katinkas navn. – Der er mange, som ikke tror, at det der står i bogen, er ment særligt seriøst, bortset fra folk, der kender mig. De har syntes, at den var meget svær at læse, fordi de har læst den for, hvad den ligesom også er: En bog om Annas liv de sidste par år. (Foto: Kasper Månsson © (c) DR)
  2 / 9
 • - Brevet til min kæreste til sidst i bogen, som nok er mest mig, er skrevet senere end resten. Jeg kunne ligesom mærke, at jeg kunne tage den filterløshed, jeg havde brugt med Veronika Katinka og bruge på mig selv og bare prøve at skrive en rimelig nøgtern tekst om, hvordan jeg lige havde det, og hvad jeg syntes om et andet menneske. (Foto: Kasper Månsson)
  3 / 9
 • Som forberedelse til at skrive bogen læste Anna Juul en del bøger af yngre digtere, men det har ikke været hendes hensigt at gøre nar ad dem. - Jeg synes sgu mest, jeg har samlet ind fra ting, jeg selv syntes, var gode. Det, jeg peger fingre ad, hvis man skal tale om det, er nok mere generelt den her mangel på selvironi og selvindsigt, som jeg synes er tilstede overalt i samfundet. (Foto: Kasper Månsson © DR/Forlaget Gladiator)
  4 / 9
 • Anna Juul skrev bogen i sin sommerferie sidste år, og det var en anden oplevelse, end når hun skriver på sit arbejde eller studie. - Når jeg 'selv' skriver, kan jeg være så utroligt fordomsfuld over for mine ord, at jeg kun når at skrive én sætning om dagen. Men Veronika Katinka blev en form for ventil, der lidt tog presset af. Jeg tænkte nogle gange, at det var dårligt, men så lod jeg det stå, fordi det var Veronika Katinka, der havde skrevet det. (Foto: Kasper Månsson)
  5 / 9
 • Første gang Anna Juul fik den færdige bog i hænderne, havde hun ret svært ved at forholde sig til den: - Jeg tror, at jeg hele vejen igennem har syntes, det var en lille smule 'lol' for at bruge et godt Veronika Katinka-udtryk, at jeg overhovedet skulle skrive en bog. På en måde føler jeg ikke, at det er mig, der har skrevet den. Det er lidt underligt, men hvis jeg har fået en god anmeldelse, har jeg tænkt, at det var Veronika Katinkas. Og hvis jeg har fået en dårlig anmeldelse, har jeg taget den helt vildt personligt. (Foto: Kasper Månsson)
  6 / 9
 • - Der skete noget i den sindstilstand, jeg var i, da jeg skrev bogen. Det var som om, jeg var mere blottet og kom mere i kontakt med mine følelser. Nu tager jeg noget medicin, som 'leveler' mig ud, så jeg har det sådan mere jævnt. Jeg har det måske bedre, men jeg synes ikke, jeg er lige så produktiv, og at de ting, jeg arbejder med nu, kommer helt så dybt ned. (Foto: Kasper Månsson)
  7 / 9
 • - Idéen om at putte sig selv på forsiden kom ret tidligt. Det ville være det mest Veronika Katinka-agtige, som Veronika Katinka kunne gøre. Og jeg synes, den er landet det rigtige sted mellem grim og flot. Et sted, Veronika elsker. (Foto: Kasper Månsson © dr)
  8 / 9
 • Anna Juul håber, at hendes læsere kan genkende noget fra dem selv i bogen, synes den er sjov – eller måske bare finder Veronika Katinka 'pisseirriterende': - Folk må gerne have en holdning til den. Det må såmænd godt være, at de synes, den var virkelig forfærdelig. Bare de ikke synes, den er ligegyldig. (Foto: Kasper Månsson)
  9 / 9
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk