Anne Glad anbefaler bøger til dit efterår: Det skal være som at spise et stykke slik

Efteråret er oplagt til læsning. Synk ned i sofaen, læn dig tilbage med fire favoritter fra Anne Glad.

Anne Glad har siden foråret været vært på 'Bogselskabet', hvor hun taler med aktuelle danske forfattere. (Foto: Agnete Schlichtkrull © (c) DR)

- Efterårsferielæsning skal være lidt som at spise slik og ikke alt for udfordrende. Det skal være lystlæsning og fornøjelseslæsning, siger DR-vært Anne Glad, som selv er en ivrig læsehest.

Trods sin forholdsvis nye status som mor til en søn på nu 13 måneder, så har Anne Glad fået læst ekstra mange bøger i år.

Udover at være den ene ekspert i DR1s ’Kender du typen?’ har hun nemlig også været vært på DR-podcasten ’Bogselskabet’, hvor hun siden marts i år har mødt aktuelle danske forfattere.

- Jeg elsker forfattere, som har en sproglig spændstighed, som kræver noget af mig. Men jeg holder også meget af det her med at blive lukket ind i et univers, hvor man bare sluger siderne, siger Anne Glad, som fortæller, at hun har en ’ret bred smag’, når det gælder litteratur.

Anne Glad anbefaler her fire personlige favoritbøger fra det seneste års læsning.

1

Sci-fi twist

(Foto: Isak Hoffmeyer © Gyldendal)

’Rynkekneppesygen’ af Peter Adolphsen.

- Den har på en måde alt det, jeg elsker ved en roman: Et fantastisk sprog, der er skarpt, præcist og samtidig lyrisk opmærksomt. Og så har den denne her historie, der foregår i en nær fremtid med et twist af noget sci-fi.

’Rynkekneppesygen’ foregår i 2019 og handler om et rumvæsen, som bringer en dødelig virus til jorden, der gør mennesker mere rynkede og mere liderlige.

- Men denne her katastrofe, som breder sig i Danmark, er samtidig en metafor for alle mulige andre ting, man kan dykke ned i som læser. Den er medrivende og enormt spændende – og så er den hurtigt læst, siger Anne Glad, som fortæller, at hun selv læste bogen, mens hun var på barsel med sin lille søn Kaj.

2

Et historisk univers

(Foto: Simon Nørlev Nyberg © Lindhardt & Ringhof)

’Faith’ af Mich Vraa.

- Det er en knaldgod historie, som foregår i et historisk univers i en tid i Vestindien og en del af Danmarkshistorien, som jeg ikke vidste, var så spændende.

- Jeg tænkte først, at det her bliver langt. Men så blev jeg bare lukket ind i et univers med denne her kvinde, som var så nuanceret og spændende i forhold til, hvad jeg ellers har vidst om det sted og den tid.

’Faith’ er tredje og sidste bind i Mich Vraas trilogi om Dansk-Vestindien, og her følger man den fiktive Faith Netlock, som i 1917 overværer overdragelsen af De Vestindiske Øer til USA.

- Man behøver ikke læse de første to, men det har jeg virkelig fået lyst til nu.

3

Højtlæsning med Helle Helle

(Foto: Mikkel Carl © Rosinante & Co)

’De’ af Helle Helle.

- Når jeg læser Helle Helle, får jeg altid lyst til at læse hendes sætninger højt for at finde ud af, hvad det er, der ligger neden under de ret hverdagslige sætninger. De rummer ofte noget smerte, bebrejdelse eller humor.

Anne Glad har gennem årene fulgt Helle Helles forfatterskab tæt. Da hun for nylig skulle genlæse det i forbindelse med et større interview med forfatteren, opdagede hun, at Helle Helle selv har indtalt de fleste af sine bøger.

- At høre hende selv læse op, er faktisk den bedste måde at læse hende på, opdagede jeg, siger Anne Glad, som selv havde fornøjelsen på nogle lange køreture.

Hun fremhæver især Helle Helles seneste roman ’De’. Den handler om en mor og en datter, der tilsammen udgør det ’de’, som titlen henviser til.

- Det er godt på forhånd at vide, at der er de to lag, datterens historie og morens historie, så man ikke undrer sig og bliver forvirret. Der er nogle markører, der peger på, hvilken tid vi er i, men eftersom der ikke bliver kastet navne rundt i romanen, så kræver det, at man holder tungen lige i munden.

- Hvert komma betyder noget i Helle Helles bøger - og selvom man skal koncentrere sig, så kan man alligevel læne sig tilbage i det og nyde hendes bøger. For hun har styr på det.

4

Skøn kvindeskildring

(Foto: Mads Holm © Forlaget Gladiator)

’Mit halve liv’ af Anita Furu.

- Den var sådan en dejlig roman at læse. En skøn kvindeskildring, som er både præcis og medrivende på samme tid. Hende vil jeg gerne kaste lidt mere opmærksomhed på, siger Anita Glad om forfatterdebutant Anita Furus ’Mit halve liv’, der udkom i november sidste år.

Bogen er inspireret af forfatterens egen familiehistorie, og hvordan hendes jødiske farmor blev adopteret til Danmark fra Polen i begyndelsen af 1900-tallet.

- Jeg synes, Anita Furu har begået en bog, som virkelig fortjener mange læsere. Jeg synes, man kan sammenligne hende med Merete Pryds Helle og hendes bestseller ’Folkets Skønhed’. Der er noget i tidsbilledet og den smerte, der ligger mellem linjerne, som jeg synes bliver formidlet på en fin måde.

- Jeg glæder mig sådan til, der kommer en fortsættelse, siger Anne Glad.