Anne Linnet-krimi bliver slagtet: 'Fordommen er, at alle kan skrive en krimi - og det kan alle ikke'

Alt for meget sex og alt for lidt krimi, lyder dommen over musiklegendens debut som krimiforfatter.

Anne Linnet gør sig bedre som sangskriver end krimiforfatter, lyder kritikken fra to boganmeldere. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Klichefyldt, kedelig og rent ud sagt spild af tid. Sådan lyder den hårde dom over Anne Linnets debut som krimiforfatter.

Bogen når åbenbart ikke samme højder som de sangtekster, hun ellers er kendt og elsket for.

I Berlingske bliver det kun til en enkelt stjerne fra anmelder Birgitte Borup, mens Politikens anmelder og krimikender Bo Tao Michaëlis giver bogen tre stjerner sammen med en temmelig lunken anmeldelse.

- Jeg er måske også for mild, siger han – og tilføjer, at bogen i hans optik faktisk slet ikke lever op til krimi-mærkatet:

- Den fungerer ikke som krimi. Den bliver aldrig spændende. Det er som om, hun er mere interesseret i sex; det er en meget sensuel bog.

For lidt krimi, for meget sex

'Fucked' handler om en række 'bestialske sexmord', som de to politiefterforskere Nynne Quist og Fanny Salomon forsøger at opklare. Undervejs er der ifølge de to anmeldere masser af sex og 'lesbisk flirt'.

Og det smitter ifølge Politikens anmelder også af på sproget, som han mener er en tand for kækt og uprofessionelt i betragtning af, at bogens hovedpersoner er politifolk.

- Det ville måske give mening, hvis det var gangstere eller rockere, men det her er ting, der bliver sagt blandt mennesker, der er vant til at observere deres omgivelser med en vis nøgternhed, siger Bo Tao Michaëlis.

Han undrede sig blandt andet over, at en betjent i bogen beskriver et af ofrene som 'big time voldtaget'.

Passer bedre til en ungdomsserie

Hvis den var skrevet af en mand, er han ikke i tvivl om, at bogen i disse MeToo-tider ville have fået mere kritik for at seksualisere kvinder med beskrivelser som 'god røv' og 'kasser'.

- I al min beskedne småborgerlige heteroseksuelle maskulinitet undrer det mig, at forlaget (People's Press) ikke har haft mere fokus på det - eller at der har været lidt mere selvcensur fra Anne Linnets side.

Titlen 'Fucked', som blandt andet har forhindret markedsføring af bogen på Facebook, fordi ordet strider mod deres retningslinjer, har Bo Tao Michaëlis heller ikke meget tilovers for.

- Det kan godt være, at det er noget, man siger. Uden at komme nærmere ind på hendes alder, så er Anne Linnet ikke ligefrem midt i sit livs første ungdom. 'Fucked' kunne jeg måske forstå i en serie som 'Doggystyle' på DR3 eller andre ungdomsprogrammer, siger han.

Til B.T. har Anne Linnet forklaret, at titlen ikke kunne være anderledes, fordi det passer til hovedpersonen Nynnes måde at tale på.

Genren bliver ikke taget alvorligt nok

Selvom Anne Linnet er en hyldet sangskriver og har flere selvbiografiske bøger bag sig, så mener han, at det er et udtryk for en lidt kedelig tendens i tiden, at hun nu også har fået mulighed for at springe ud som krimiforfattere.

- Der er gået inflation i genren. Krimiens adelsmærke er, at den har en interessant gåde, der skal opklares undervejs. Men mange gange bliver det noget sjusk - og det er synd. En god krimi skal være konstrueret ordentligt. Plottet skal være sandsynligt og hænge sammen, siger han.

Den nordiske krimis bragende succes det seneste årti bærer nok en del af forklaringen på, at mange i dag fristes til at prøve kræfter med genren. Og at forlagene villigt sprøjter de nye krimier ud.

Men Bo Tao Michaëlis oplever alligevel, at det er et særligt dansk fænomen, at etablerede kunstnere og andre kendisser skal forsøge sig som krimiforfattere.

- Krimigenren bliver ikke taget alvorligt nok herhjemme. Fordommen er, at alle kan skrive en krimi - og det kan alle ikke. Man venter efterhånden bare på, at kronprinsessen skriver en krimi. 'Mord ved hoffet' måske, siger han og griner.

Hverken Anne Linnet eller People's Press har ønsket at kommentere.

FacebookTwitter