Apple i kovending: Accepterer e-bog med topløs kvinde

Efter massiv debat i Frankrig har Apple valgt alligevel at sælge en e-bog med en nøgen kvinde på forsiden. Det får Peter Øvig Knudsen til at kræve, at Apple genovervejer censureringen af 'Hippie'-bøgerne.

Bénédicte Martin har skrevet bogen 'La Femme' med en topløs kvinde på forsiden. Først ville Apple ikke sælge den, men nu har selskabet ombestemt sig. (© Éditions des Équateurs)

Meget tyder på, at Apple er ved at bløde op i forhold til at tillade nøgenhed i de e-bøger, der blandt andet bliver solgt via Apples Ibookstore.

I marts tog Apple en fransk bog med en kvinde på forsiden, der er nøgen fra livet og op, væk fra Ibookstore. Men efter voldsom kritik i franske dagblade og på de sociale medier har en amerikansk forlagsorganisation opfordret Apple til at sætte bogen til salg.

Den opfordring har den amerikanske mediegigant nu valgt at følge, selv om den topløse kvinde stadig er på forsiden. Det oplyser det franske forlag bag bogen, Éditions des Équateurs, til DR Kultur.

Øvig: Vidunderligt

Forfatteren Peter Øvig Knudsen, der er blevet ramt af Apples censur, opfordrer på baggrund af sagen Apple til igen at vurdere hans 'Hippie'-bøger.

Han har både lavet en e-bog og en app i forbindelse med 'Hippie'-bøgerne, men de er blevet fjernet, fordi de viser nøgenbilleder af mænd og kvinder.

Peter Øvig Knudsen kalder det vidunderligt, at det er lykkedes det franske forlag at få den amerikanske gigant til at skifte mening.

- Erfaringen indtil nu er, at Apple er som en fæstning, hvor de ikke svarer på breve, og hvor det ikke er muligt at ringe til dem. Det her er en åbning, som får et lille håb til at spire, siger Peter Øvig Knudsen til DR Kultur.

Slingrekurs hos Apple

Han mener, at kovendingen viser, at Apple ikke har voldsomt meget styr på deres beslutninger om, hvilke e-bøger de censurerer.

- Det virker ikke særlig konsistent. De tillader noget for en bog, mens de ikke tillader noget lignende i en anden, siger han.

Gyldendal, der har udgivet 'Hippie'-bøgerne, overvejer nu, om de vil presse på for at få Apple til at sætte dem til salg.

Flere andre danske e-bøger er fjernet

- Jeg kender ikke så meget til omstændighederne om den franske e-bog, men hvis der er tegn på en opblødning, så kan jeg kun hilse det velkomment. Boykotten af bøgerne er helt ude af takt med de normer, som vi normalt færdes med i vores del af verden, siger Johannes Riis, der er litterær direktør i Gyldendal.

Peter Øvig Knudsens 'Hippie'-bøger er ikke de eneste danske bøger, som er blevet fjernet. To tegneserier af Rune T. Kidde er også blevet fjernet, fordi tegningerne var for frække til Apple.

DR Kultur ville gerne have spurgt Apple, om selskabet har ændret praksis i forbindelse med nøgenhed i e-bøger, men det er ikke lykkedes at få en kommentar fra Apple.

Facebook
Twitter