Astrid Lindgrens datter kritiserer ny film om sin mor

Der er ingen grund til at fokusere på forfatterens uønskede graviditet som ung, mener datteren.

Astrid Lindgren er kendt for sine børnebøger om Pippi, Ronja Røverdatter og Brødrene Løvehjerte. Nu kommer der en film om hendes ungdom med Alba August i hovedrollen (th.). (Foto: © Martin Dam Kristensen og Nordisk Film, Scanpix og Nordisk Film)

Det er ikke kun Astrid Lindgrens legendariske børnefigur Pippi Langstrømpe, der ofte hyldes som en rollemodel for piger.

Også forfatteren selv var et forbillede for mange kvinder.

Men når den biografiske spillespil ’Unge Astrid’ får premiere i hjemlandet Sverige om få uger, kommer der dog fokus på en ret ukendt periode af forfatterens liv – nemlig hendes ungdom, der bød på en uønsket graviditet.

Det huer ikke Karin Nyman, der er datter af Astrid Lindgren. Hun føler, at filmen roder op i noget, der ikke rager andre, skriver Expressen.se.

- Den her film havde man ikke kunnet lave, mens mor levede, siger Karin Nyman til det svenske magasin Vi.

Se traileren til 'Unge Astrid' her.

'Uønsket graviditet var afgørende'

I filmen skriver den 18-årige Astrid Lindgren for den lokale avis i Vimmerby, hvor hun indleder et forhold til den 30 år ældre og gifte redaktør Reinhold Blomberg. Da hun bliver gravid, sendes hun derfor til København for at føde sønnen, der må starte livet hos en plejefamilie.

- Den uønskede graviditet var naturligvis en stor ting i mors liv. På det punkt har filmen ret i, at det var afgørende, men ingen ved præcis, hvad der gik igennem Astrids hoved, inden hun fødte Lasse. Det ved ingen, siger Karin Nyman til Vi.

Astrid Lindgrens datter Karin Nyman er ikke begejstret for, at der nu kommer en film om hendes berømte mors ellers ret så ukendte ungdom. (Foto: © Christian Liliendahl, Scanpix)

Livet i Vimmerby med sladder og foragt blev hurtigt for meget for den unge skribent, der skiftede den lille by ud med Stockholm.

- Hun måtte flytte fra Vimmerby og ønskede aldrig igen at blive udsat for den slags interesse for hendes privatliv, siger forfatterens datter, der synes, at filmen derfor ’føles absurd’.

Hylder Lindgren som forbillede for kvinder

’Unge Astrid’ er instrueret af danske Pernille Fischer Christensen, og hun tager kritikken med ro. Filmen er nemlig ment som en hyldest.

- Det er kvinder som Astrid, deres livsvalg og kunst, der har banet vejen for de liv, som kvinder lever i dag. Det er så vigtigt, at vi husker de kvindelige forgængere, og at vi forstår, hvor vi kommer fra, så vi kan forstå vores egne liv, og hvad vi skal værne om, siger danskeren til Vi.

Det er i øvrigt ikke kun instruktøren, der er dansk. I hovedrollen som Astrid Lindgren ses dansk-svenske Alba August, der er datter af Bille August.

Derudover spiller Trine Dyrholm også med i filmen, der får dansk premiere i januar 2019.