Bagedyst-Tobias får voldsom kritik for ny bog: Nu svarer han selv på kritikken

Anmelder opfordrer til, at Tobias Hamanns nyeste bog bliver trukket tilbage.

Tobias Hamann, der vandt Den store bagedyst 2014, giver ikke meget for Weekendavisens kritik af hans bog om morfaren, Ali Hamann. - Hele præmissen for bogen er min morfars overgreb, siger han. (Foto: Martin Fält © dr)

Du er måske vant til at læse negative anmeldelser, hvor stjernerne ikke ligefrem bliver strøet gavmildt udover bøger, film og serier.

Men har du nogensinde læst en anmeldelse af en bog, hvor anmelderen ligefrem opfordrer forlaget til at trække en bog tilbage?

Det er sket for Tobias Hamann, der i 2014 vandt Den store bagedyst og sidenhen har medvirket i 'Bag Verden - med Tobias' samt 'Hypnotisøren - Tobias og Ali Hamann'.

Han har netop udgivet bogen 'Arven fra min morfar - to år i Ali Hamanns fodspor'. Den handler om hypnotisøren, hvis borgerlige navn var Svend Erik Hamann - og som er Tobias Hamanns morfar. Den udgivelse er faldet Weekendavisens anmelder Lars Bukdahl så meget for brystet, at han nu opfordrer Gyldendal, der har udgivet bogen, til at trække den tilbage.

- Jeg tror aldrig, jeg i en anmeldelse har bedt et forlag om anstændigvis at trække en bog tilbage, men når det gælder Tobias Hamanns 'Arven fra min morfar' (...) har jeg svært ved at se nogen vej udenom.

I anmeldelsen kritiserer Lars Bukdahl, at bogen ikke kaster mere lys over de 22 seksuelle overgreb, begået over en tiårig periode af Ali Hamann, som han blev dømt for i 1982. Bukdahl kalder i sin anmeldelse blandt andet bogen 'pinligt forblændet' og 'skammeligt fortiende'.

- Måske tror Tobias H faktisk, at han skriver om Ali Hs overgreb, men det gør han faktisk ikke: Han skriver om, hvor hårdt det har været for ham at blive konfronteret med dem, som barn og ung og voksen og kendis, og hvor hårdt det har været for hans familie, og hvor hårdt det var for Ali H selv, inklusive en dramatisk beskrivelse af anholdelsen, lyder det blandt andet i anmeldelsen.

'Jeg sidder med en masse splittede følelser'

Men den kritik giver Tobias Hamann ikke meget for.

- Det er på ingen måde en bog, der forsøger at forsvare min morfar eller hans handlinger. Jeg understreger gang på gang, at han var psykopat og et forfærdeligt menneske, men han indeholdt også nogle gode kvaliteter, forklarer Tobias Hamann.

- Jeg forsøger med bogen at vise, hvor svært det er at være i familie med en voldtægtsforbryder, og hvor svært det er både at føle kærlighed og smerte mod sådan et menneske. Jeg blotlægger i virkeligheden min egen blindhed i forhold til min morfar med bogen, men det nægter Lars Bukdahl at se.

Tobias Hamann understreger, at hele præmissen for 'Arven fra min morfar' netop er morfarens overgreb.

- Det er derfor, jeg har skrevet bogen, som han siger.

Tobias Hamann, som de fleste nok husker ham - i fuld sving med at færdiggøre en kunstfærdig kage i Den Store Bagedyst. (© dr)

- Jeg sidder med en masse splittede følelser, som min bog helt ærligt lægger frem. Men hvis Lars Bukdahl ikke ønsker at se det tema, men kun sidder med sin egen ønskeliste til, hvad den skulle indeholde, så er det klart, han bliver skuffet. Men det hverken kan eller vil jeg forholde mig til.

- Han har selvfølgelig ret til sin mening, men jeg synes, bogen viser sin berettigelse, når den provokerer ham, selvom det ikke er bogens hensigt.

Lars Bukdahl mener blandt andet, at du udviser en 'grov mangel på respekt' for ofrene. Hvad siger du til den kritik?

- Jeg ville da ønske, jeg kunne gøre noget for ofrene, men det foregik, før jeg blev født. Skulle jeg sidde ansigt til ansigt med én, min morfar har voldtaget? Det er der jo ingen, der ville få noget ud af. Er det ikke nok at tage afstand, som jeg gentagne gange gør i bogen. Jeg har dedikeret et helt kapitel i bogen til at tage afstand til overgrebene.

- For mig har bogen opfyldt det, jeg gerne ville med den, understreger han.

Gyldendal: 'Det er en ikke-sag'

Hos Gyldendal, der har udgivet bogen, støtter redaktionschef i nonfiktion, Mette Korsgaard, Tobias Hamanns bog.

- Gyldendal trækker jo ikke en bog af hylderne, blot fordi en anmelder mener, at bogen skulle være grebet anderledes an. Vi synes, det er en ikke-sag, slutter Mette Korsgaard, der ikke har yderligere kommentarer.