Barack Obama udgiver i dag sin bog på 860 sider: 'Den er medrivende, spændende og personlig'

Det føles, som om han sidder foran dig og fortæller om sit liv, mener ekspert i amerikansk politik om Obamas nye bog.

Den tidligere amerikanske præsident, Barack Obama, udkommer i dag med første del af sin selvbiografi. Og anmelderne storroser bogen. (Foto: ALEX EDELMAN © Scanpix)

En murbrok på 860 siders tekst, der kan give et ordentligt klask i bordet, når man kaster den fra sig. Og det er bare første bind.

Sådan er Barack Obamas bog 'Et forjættet land', der i dag udkommer på 25 sprog – heriblandt dansk.

Men hvis man normalt synes, at tykke bøger er kedelige bøger, så drop den fordom. Sådan lyder det i hvert fald fra Anders Agner Pedersen, der er chefredaktør på Kongressen.com, som beskæftiger sig med amerikansk politik.

- Han har en glimrende fortællestil, og selvom det er en mand, der ikke fatter sig i korthed, så er bogen virkelig spændende, og man når aldrig at kede sig. Det er en af de absolut bedre præsidenterindringer, der har været.

- Hans personlige fortællestil er bogens store styrke, fordi det føles, som om man sidder sammen med Barack Obama, og han siger: "Nu skal jeg fortælle dig, hvad der skete," men uden det bliver en opremsning, siger Anders Agner Pedersen, der som en af de få fik lov til at læse bogen igennem inden udgivelsen.

Svært ved at finde sig selv som præsidentkandidat

Selvom Anders Agner Pedersen har fulgt amerikansk politik i flere år og selv har skrevet adskillige bøger om emnet, er der flere steder i bogen, hvor han bliver overrasket.

For det første fortæller Barack Obama åbenhjertigt, at han var meget i tvivl om, hvorvidt han passede ind i erhvervet som præsident, og hvordan hans arbejde med at blive valgt drænede hans humør, fysik samt ægteskab og familieliv.

Desuden tager Obama os med om bag de lukkede døre, da han sidst i bogen fortæller om, hvordan han og staben bag ham besluttede at dræbe terroristen Osama bin Laden.

- Det er medrivende at læse, hvilke overvejelser han gjorde sig, og hvordan han forsøgte at holde operationen skjult ved at tage ud at spille golf, som han plejede, selvom operationen kunne finde sted når som helst. Vi har tidligere hørt om, hvordan operationen blev besluttet, men det er første gang, at Barack Obama fortæller så detaljeret om det, siger chefredaktøren.

Michelle og Barack Obama beskæftiger sig blandt andet med velgørenhed. Derfor var det også en del af aftalen med forlaget i USA, der har rettighederne til deres bøger, at de donerede bøger til projektet First Book, der arbejder på at forbedre børns uddannelse. (Foto: LIM HUEY TENG © Scanpix)

Udover at bogen slutter af med Osama bin Ladens død, kommer Barack Obama også ind på Donald Trump på de sidste sider af bind et. Her fortæller han historien om, hvordan han gjorde grin med Trump under middagsselskabet, hvor præsidenten inviterer de politiske journalister til middag.

- Bind et er virkelig en god bog, og der er virkelig lagt i ovnen til, at bind to bliver lige så god. Barack Obama får plantet nogle korn om misinformation i bind et, og så venter hele anden præsidentperiode, Syrien og ærkefjenden Donald Trump. Så der er i hvert fald grundlag for små 900 sider mere, fortæller Anders Agner Pedersen.

Til trods for at der er masser af storpolitik i bogen, så har bogen også masser af humor, og Obama udstiller absurditeter i de valg, en præsident nogle gange skal træffe.

Desuden kommer man helt ind i soveværelset hos Obama-parret, da telefonen ringer en morgen klokken seks, hvilket den kun gør, når der for alvor er sket ballade.

Begge vågner, og en stærkt forundret Barack Obama får at vide, at han har fået Nobels Fredspris. Imens ligger Michelle Obama i den anden side af sengen og spørger, hvad der er sket, og da hun får at vide, at han har fået prisen, lyder det blot fra hende: "Det er da dejligt, skat," hvorefter hun sover videre.

Stor interesse for præsidentbøger og Obama-parret

Interessen for at komme med ind i det ovale værelse og høre om præsidenternes historier har længe været stigende.

Da Bill Clinton i 2004 udkom med sin bog, solgte den over to millioner eksemplarer. Seks år senere, da hans efterfølger, George W. Bush, udkom med sin bog, blev den solgt i over to millioner eksemplarer på mindre end to måneder efter udgivelsen, hvilket var hurtigere end Bill Clintons 'Mit liv'.

Barack Obamas nye bog er en del af den aftale, som forlaget Penguin Random House og Obama-parret indgik i 2017 på 422 millioner danske kroner, og som ifølge Financial Times var den højeste sum, som et forlag har betalt en tidligere præsident eller et tidligere præsidentpar for at få rettighederne til deres erindringer.

Selvom beløbet er svimlende, ligner det, at det har været alle pengene værd. For Michelle Obamas bog, 'Min historie', er blevet solgt i ti millioner eksemplarer, og er ifølge forlaget den mest populære biografi til dato.

Michelle Obama smadrede bestsellerlisterne, da hun udgav sin bog, 'Min historie'. Anders Agner Pedersen tror godt, at Barack Obama kan nå lige så langt. (© Scanpix)

De er amerikanske rockstjerner

At Barack Obama kan slå Michelle Obamas salg, er meget muligt, vurderer Anders Agner Pedersen.

- Obama-parret er stadig de største politiske rockstjerner i USA. Michelle Obamas bog fik med rette et kæmpesalg, og jeg tror, at Barack Obamas bog nok skal klare sig lige så godt, siger han og regner også med, at Barack Obama tager på turné, som hans ægtefælle gjorde det, når coronavirusset løsner sit greb.

Barack Obama står i øvrigt allerede nævnt som forfatter på ryggen af flere bøger.

Inden han blev præsident, skrev han bogen 'Arven fra min far', op til præsidentvalget udkom han med 'Mod til at håbe', og så har han skrevet børnebogen 'Of Thee I Sing: A Letter to My Daughter'.

Det danske forlag Lindhardt og Ringhof satser på, at andet bind af Obamas nye bog udkommer i løbet af 2022.

Hvis de knap 900 siders Obama-læsning ikke er nok, har Anders Agner Pedersen tre bud på andre gode bøger skrevet af amerikanske præsidenter.

Tre andre gode præsidentbøger

  1. 1

    'Mænd af mod': En af de bedste bøger nogensinde er John F. Kennedys bog 'Mænd af mod'. Bogen fik Pulitzer-prisen og er skrevet, inden Kennedy blev præsident. Den fortæller om amerikansk politik, men også hvordan Kennedy definerer politisk mod og det at turde at gå imod strømmen – og så er den virkelig velskrevet.

  2. 2

    'The Personal Memoirs of U.S. Grant': I den mere nørdede ende er erindringsbogen fra Ulysses Grant, 'The Personal Memoirs of U.S. Grant'. Han var øverstbefalende i den amerikanske borgerkrig og blev senere præsident. Han skrev den nok mest velskrevne erindringsbog overhovedet. Der har været meget spekulation om den bog, fordi han var gode venner med forfatteren Mark Twain, som menes at have skrevet bogen.

  3. 3

    'An American Life': Ronald Reagan er ligesom Obama en rigtig storyteller. Han har ordet i sin magt, og bogen er noget af det sidste, man hører fra Reagan, inden han trækker sig tilbage på grund af Alzheimers. Og så er han en af de præsidenter, der stadig hyldes af rigtig mange amerikanere i dag.

Facebook
Twitter