Barsk sandhed bag Peter Plys: Virkelighedens Jakob flygtede fra berømmelsen

Virkelighedens fortælling om drengen fra de berømte Peter Plys-bøger er ikke nær så rosenrød som fiktionen.

(Foto: Bettmann © Getty Images)

De er ikke til at komme udenom.

Nogle stifter tidligt bekendtskab med fortællingerne om Peter Plys, mens andre først lærer ham at kende, når de selv får børn. Uanset hvornår, så støder de fleste nok på den verdensberømte bjørn på et tidspunkt i livet.

Den første ‘Peter Plys’-bog udkom i 1926, skrevet af britiske Alan Alexander Milne, som indtil da var mest kendt for at skrive teaterstykker. Han baserede fortællingerne på sin søn Christopher Robin (i de danske oversættelser kaldet Jakob) og lånte både hans navn og elskede tøjdyr til historierne.

Inden bøgerne udkom, havde hverken forfatteren eller nogen anden forudset, hvilken betydning bøgerne ville få for familien Milne. Hvordan en manuskriptforfatter pludselig blev anerkendt for at skrive børnebøger. Og hvordan de selvsamme børnebøger kom til at volde virkelighedens Christopher Robin problemer i sit voksne liv.

Christopher Robin Milne leger i en kano på sit værelse omkring år 1925. (Foto: Sasha © Getty Images)

Disney har netop haft biografpremiere på en spillefilm, som fortæller deres version af, hvad der skete med den fiktive Christopher Robin, da han blev voksen. Men virkelighedens Christopher Robin Milne måtte finde sig i at leve side om side med sin litterære navnebror – og endte med både at vende ham og Plys-bjørnen ryggen.

Christopher Robin

Vi begynder i det sydøstlige England i begyndelsen af 1930’erne.

En sky, lille dreng trækker i sit pæne tøj og reder sit hår i en sideskilning. Han føler sig skidt tilpas, for i dag kommer en journalist på besøg på familiens landsted, gården Cotchford Farm.

Selvom journalisten først og fremmest kommer for at tale med hans far, så kommer hun med stor sandsynlighed også for at se drengen med sine egne øjne. Det forventes altså, at han gør en entré og hilser artigt på hende – om end kun kortvarigt, inden han kan skynde sig at løbe ned til vandet for at være alene.

Et billede af forfatteren Alan Alexander Milne med sin søn, Christopher Robin Milne, på skødet fra 1925. (Foto: Bettmann © Getty Images)

Selv kalder han sig Billy Moon, men på dåbsattesten står der Christopher Robin Milne. En stille dreng, som på Mallord Street i London, hvor familien bor til daglig, bruger det meste af sin tid på børneværelset sammen med barnepigen Olive Rand – bedre kendt som Nanny.

- Vi var så meget sammen, at Nanny næsten blev en del af mig, skriver Christopher Robin Milne i sin memoir og fortsætter senere:

- Jeg overgav mig til hende som helt lille. Jeg var udelukkende hendes og forblev hendes, til jeg var ni år. Der var andre mennesker i periferien, men de havde ingen betydning. Hun havde min fulde loyalitet.

‘På mine spæde skuldre’

Tilværelsen ændrede sig for familien, da ‘Peter Plys’-bøgerne udkom og begyndte at få succes. Og dér var Christopher Robin Milne: Fanget som hovedperson i en historie, der ikke var hans egen. Pludselig havde han fans, og hans far blev nærmest mest kendt for at være far til drengen fra 'Peter Plys'-bøgerne end for at have skrevet dem.

Christopher Robin Milne blev fremhævet som et af verdens mest kendte børn, og i begyndelsen havde han ikke noget imod sin berømmelse. Tværtimod, så fik den ham til at føle sig ‘stor og vigtig’. Det ændrede sig betydeligt, da Christopher Robin Milne blev ældre.

Det sørgelige billede af et forlist forhold mellem den berømte far og søn har gennem årene fået mange aviser til at skrive stakkevis af artikler. Men billedet holder kun delvist stik, mener Ann Thwaite. Hun har dedikeret en stor del af sit liv til historien om Milne-familien og har både skrevet en biografi om Christopher Robin Milne og en om hans far.

- Jeg har alle beviserne på, at de havde et ekstremt tæt forhold. Alan Milne brugte langt mere tid med sit barn, end man normalt havde i 1920’erne. Deres forhold var usædvanligt tæt, og han var meget optaget af sin søn, fortæller Ann Thwaite.

Genfandt sig selv

Som ti-årig blev Christopher Robin Milne sendt på kostskole, og det var her, det første skår i forholdet mellem drengen og hans gamle tøjbamse blev slået. De andre børn begyndte at bruge Plys imod ham, drillede ham og gjorde det hårdt for unge Christopher Robin Milne at være drengen fra Plys-bøgerne.

Christopher Robin Milne sammen med sin tøjbamse Winnie-the-Pooh, som på dansk er kendt som Peter Plys. Billedet er fra 1928. (Foto: Apic © Getty Images)

Christoper Robin Milne fortsatte sin uddannelse på Trinity College i Cambridge, hvor han begyndte at læse matematik. Under anden verdenskrig afbrød han sine studier for at tilslutte sig den britiske hær.

Da krigen sluttede, faldt han i et sort hul, mens han travede Londons gader tynde for at finde et arbejde. Noget, som han var god til.

- Da han kom tilbage efter krigen, var livet meget svært for ham, forklarer Ann Thwaite.

- Men det var krigen, der gjorde det muligt for Christopher Robin at blive sig selv og tage et afbræk fra sit eget liv. Der er ingen tvivl om, at han gerne ville væk fra drengen i bøgerne. Han var så træt af at blive identificeret med ham, siger hun.

Det første skridt mod en ny tilværelse blev taget, da Christoper Robin Milne fandt kærligheden.

Han giftede sig med Lesley de Sélincourt, en kusine på moderens side, og sammen besluttede de sig for at rejse til Dartmouth i det sydvestlige England. Langt fra London og de børnebøger, som havde forfulgt ham hele livet.

‘Han var vidunderlig’

Det var i Dartmouth, at Christopher Robin Milne fandt sit kald som indehaver af boghandlen Harbour Bookshop. Sammen med sin hustru fik han datteren Clare, som blev født med en fysisk lammelse og var bundet til en kørestol hele livet.

Christopher Robin Milne og hans forlovede Lesley de Selincourt fotograferet i 1948. (Foto: J. Wilds © Getty Images)

Selvom Christopher Robin Milne var rejst langt væk, lykkedes det ham ikke at slippe helt for sit rygte. I Harbour Bookshop kom der ofte folk forbi, som ville hilse på ham og have signeret en Plys-bog – men butiksindehaveren vil helst være fri for at møde fans og gemte sig mest på sit kontor i butikkens overetage.

Nede i butikslokalet stod Andrea Saunders. Hun nåede at arbejde med Christopher Robin Milne et par måneder, inden han trak sig tilbage og gik på pension. I dag, 22 år efter at hendes tidligere chef sov stille ind i 1996, står hun der endnu.

Det vil sige, Habour Bookshop lukkede i 2002, men Andrea Saunders og en gruppe frivillige besluttede at skabe Dartmouth Community Bookshop, der har til huse på en anden adresse i byen og værner om såvel Peter Plys’ som Christopher Robin Milnes minde.

Andrea Saunders passer Dartmouth Community Bookshop til daglig. (© Dartmouth Community Bookshop)

- Han var vidunderlig. Jeg vil beskrive ham som en sand gentleman, siger Andrea Saunders om sin tidligere chef og fortsætter:

- Han var meget sky og ville ikke have, at folk vidste, hvem han var. Det eneste jeg har hørt ham sige om sine forældre var, at han ikke ville have noget med dem at gøre. At han ikke ville kende dem. Men han talte næsten ikke om dem.

Fiktionens Christopher Robin ville ikke dø

Andrea Saunders husker kun én gang, hvor det lykkedes hende at få Christopher Robin Milne ned fra sit kontor for at hilse på fans.

- Der kom engang en familie med to børn, som spurgte efter at få signeret et eksemplar af ‘Peter Plys’. Jeg gik ovenpå og spurgte ham, og så besluttede han sig for at komme og møde dem. Han signerede bogen og bad forældrene om at lægge penge i velgørenhedskassen, siger hun.

Christopher Robin Milne fotograferet i 1981, 61 år gammel, ved siden af en statue rejst til ære for forfatter A. A. Milne, i London Zoo. Og et tegn på, at drengen, der flygtede fra Plys-bøgerne, endte med at slutte fred med sin fiktive navnebror og sin gamle tøjbamse. (Foto: KEYSTONE © 2014 Getty Images)

Det lyder som en lykkelig slutning – og det er det faktisk også, fortæller Ann Thwaite. På trods af identitetskrisen og den ufrivillige berømmelse.

Da Ann Thwaite udgav sin biografi om A. A. Milne i 1990, forærede hun en kopi til Christopher Robin Milne. Han havde på forhånd bedt hende om ikke at inddrage ham i sit arbejde. Han ville hellere stole på hende, og hun måtte endelig ikke tage hensyn til ham, når hun skrev bogen, sagde han.

- Da bogen udkom, skrev han til mig, at han stod tilbage med intet andet end lykke. Det var et vidunderligt brev og en stor lettelse for mig, fortæller Ann Thwaite.

Selv skriver han:

Alan Alexander Milne døde i januar 1956. Christopher Robin Milne døde 40 år senere, i april 1996, 75 år gammel.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter