Bibliotekerne lukker for udlån til e-bogslæsere

Piratkopiering tvinger bibliotekerne til at droppe udlån til e-bogslæsere. Dermed er det kun lånere med tablets og smartphones, som kan låne e-bøger.

Hvis du har en egentlig e-bogslæser, som vist på billedet, så kan du ikke længere låne e-bøger på Ereolen. (Foto: Morten Dueholm/Scanpix)

Hvis du har en e-bogslæser, så er du dømt ude af bibliotekernes digitale udlånstilbud, Ereolen. Fra i dag har du nemlig kun adgang til Ereolens e-bøger, hvis du har en tablet, som eksempelvis en Ipad, eller en smartphone.

- Tidligere har det været sådan, at du både kunne streame og downloade til din e-bogslæser eller tablet. Fra i dag går vi over til, at man skal benytte sig af en app, som man kun kan bruge til sin smartphone eller tablet. Det betyder, at muligheden for at downloade til deciderede e-bogslæsere forsvinder, siger Jakob Heide Petersen, formand for Ereolen.

Drejer sig om op til 17.500 udlån om måneden

Han fortæller, at 75 procent af brugerne allerede benytter sig af enten en tablet eller en smartphone til at låne og læse e-bøger, og at de resterende 25 procent downloader bøgerne til deres computer - hvilket svarer til 17.500 udlån om måneden.

Derfra overfører størstedelen af dem bøgerne til e-bogslæsere, som eksempelvis kan være Kindle, Sonys e-bogslæsere eller Nook.

Brugere raser over beslutningen

Flere Ereolens brugere, som benytter sig af de deciderede e-bogslæsere, har på Facebook kritiseret bibliotekerne for at fjerne muligheden, hvilket Jakob Heide Petersen beklager.

- Det er selvfølgelig træls for dem, der bruger en e-bogslæser, og vi kunne også godt tænke os at kunne understøtte flere formater, men det er et spørgsmål om penge, men også om at blive enige med forlagene, siger han.

Pirater har kopieret Ereolens bøger

En af grundene til at bibliotekerne kun kan udlåne via apps til Apple- og Android-produkter skyldes blandt andet, at der er fundet flere ulovligt kopierede e-bøger på piratsider, som med stor sandsynlighed er kopieret af en bruger af Ereolen.

Det har tvunget bibliotekerne til at finde en ny løsning, som gør det endnu sværere for netpirater at kopiere og videredistribuere indhold.

App er lettere at bruge

Selv om den nye app altså kan føre til et fald i udlånene på op til 17.500 om måneden, så vurderer Jakob Heide Petersen, at det faktisk kan få flere til at låne e-bøger på sigt. Det skyldes, at app'en vil være lettere at bruge og mere tilgængelig end Ereolens hjemmeside.

Dem, der har lånt e-bøger via hjemmesiden frem til i dag, vil kunne læse bøgerne frem til, at lånet udløber.

Der var i juli godt 70.000 udlån via eReolen.dk.