Bibliotekernes udlåns-app til e-bøger får massiv kritik

Bibliotekerne får heftig kritik for en ny app til udlån af e-bøger. App'en skulle ellers have gjort det lettere for brugerne, men flere brokker sig over, at det er blevet mere besværligt.

Ereolen udlånet nu kun via sin app. Det har ført til en del kritik. Blandt andet kan man ikke længere bruge almindelige e-bogslæsere, som vist på billedet. (Foto: Jakob Boserup)

Da bibliotekerne for godt en måned siden lagde alt udlån af e-bøger over på en app til Apple- og Android-produkter, var et af formålene at gøre det lettere at låne e-bøger. Men det modsatte har vist sig at være tilfældet for flere, der benytter sig af bibliotekernes Ereolen.

DR Kultur har modtaget flere henvendelser fra brugere, som kritiserer den nye app, og på Apples App Store hagler det ned med kritik. App'en får kun halvanden stjerne ud af fem, hvor én stjerne er den dårligste karakter.

En bruger skriver, at han ikke tøver med at kalde app'en for en katastrofe og nævner, at den fryser fast, siderne mangler sidetal, og lyset ikke kan indstilles, så man lettere kan læse i mørke.

Mister lysten til at læse

- Teksten er meget utydelig, og den kan ikke tilpasses skærmen på ens iPad. Man mister lysten til at læse efter kort tid, da man skal anstrenge sig meget for at se, hvad der står, da teksten er utrolig utydelig, skriver en anden bruger, mens en tredje overvejer, om han igen burde tage på biblioteket for at låne papirbøger.

Ereolen udlånte tidligere e-bøger ud til både tablets, som f.eks. iPads, og deciderede ebogslæsere. Men det blev stoppet, efter at der på internettet lå piratkopierede e-bøger, som angiveligt stammede fra Ereolen. Derfor har bibliotekerne valgt kun at udlåne via en app til Android- og Apple-tablets, så man i højere grad kan undgå piratkopiering.

Det betyder dog, at lånere, som benytter sig af deciderede e-bogslæsere, ikke længere kan låne fra Ereolen, da man ikke kan installere app'en på en e-bogslæser. Og det irriterer også flere af brugere.

Låner nu papirbøger i stedet

En af dem, der irriterer sig over den nye app, er Claus Pedersen. Han læser e-bøgerne på sin iPhone, og her fryser app'en fast. Desuden kritiserer han også, at man ikke kan ændre lysindstillinger til natlæsning, så man læser på mørk baggrund med hvide bogstaver, og at man ikke længere kan læse i landscape-format.

- Jeg er helt holdt op med at bruge app'en. Den reagerede langsomt, når jeg bladrede i siderne, selv om jeg havde valgt at læse bogen uden at være på nettet, siger han og er nu begyndt at låne almindelige papirbøger igen.

Jakob Heide Petersen, der er formand for Ereolen, siger, at de er opmærksomme på, at app'en har fået en del kritik fra brugerne.

Bibliotekerne erkender fejlene

- Der har været en række problemer og fejl, som vi er ved at løse. Der har været problemer med nogle konkrete titler, hvor man ikke kunne åbne bøgerne, men det er løst nu. Og så arbejder vi med en opdatering, der skulle komme i begyndelsen af november, hvor man blandt andet kan ændre lyssætningen, få sidetal på og få fjernet menubjælken, som også har været kritiseret, siger han.

Det største kritikpunkt har dog været, at man ikke længere kan læse med en e-bogslæser. Men til trods for den voldsomme kritik, og at enkelte altså har droppet e-bøgerne, så falder antallet af brugere ikke.

- Antallet af unikke brugere er lige så højt i september, som det var i august, før app'en blev lanceret. App'en gør det nemmere at låne e-bøger, så jeg tror, at vi har fået nogle nye brugere, mens vi måske også har tabt nogle, siger Jakob Heide Petersen, som håber, at de tidligere brugere vender tilbage, når opdateringen ligger klar.

Der bliver udlånt cirka 56.000 e-bøger via Ereolen om måneden.

FacebookTwitter