Biolog: - Vi har et forskruet forhold til træer

Månedens bog i Fagbogklubben sætter fokus på, at træer er meget mere intelligente og sociale, end de fleste går og tror. Danske eksperter er enige i, at vi bør vide mere om, hvor fantastiske og avancerede vores træer er.

Biolog Morten D. D. Hansen i gang med at undersøge det økosystem, som træet kan være vært for.

Vi er omgivet af træer i vores hverdag. Alligevel er det nok de færreste, der tænker over, hvad der gemmer sig under det smukke, ofte grønne, ydre.

Og det burde være anderledes, mener Claus Emmeche, der er lektor ved Københavns Universitet, videnskabsteoretiker og naturfilosof.

'Træernes hemmelige liv'

Bogen 'Træernes hemmelige liv' er februar måneds bog i DR Fagbogklubben

Bogen, som den tyske skovfoged Peter Wohlleben står bag, er solgt til mere end 20 lande og solgt i mere end 700.000 eksemplarer i Peter Wohllebens hjemland, Tyskland

- Det er lidt pinligt, at vi kun fokuserer på den del af naturen, der ligner os selv mest. For eksempel andre pattedyr, siger han og kritiserer standardopfattelsen af træer.

- Nå ja, en plante gror og så formerer den sig, og så kan den ikke mere. Sådan er det ikke. Træer sanser deres omgivelser, men selvfølgelig på en anden måde end dyr sanser, fortæller han.

Træer hjælper hinanden

- Man kan blive overrasket over den kommunikation, der foregår. Hvor forfinede og evolutionært udviklede metoder, som træer benytter sig af, siger Claus Emmeche.

Som eksempel nævner han, hvordan træer via duftstoffer kan advare hinanden mod en fælles fjende.

Vær med i DR Læseklubberne

Er du vild med at læse?

Mangler du inspiration til din næste læseoplevelse eller et sted at dele dine oplevelser med andre, der har læst bogen?

Så ​meld dig til DR Læseklubberne, hvor vi hver måned læser og diskuterer en ny bog i hver af de fem klubber:

Romanklubben
Klassikerklubben
Testklubben
Krimiklubben
Fagbogklubben

​Du kan læse om de forskellige klubber her og melde dig ind her.

Den tyske skovfoged Peter Wohlleben går ligefrem så langt som til at betegne træer som 'intelligente' i sin bestsellerbog ’Træernes hemmelige liv’, der er februar måneds bog i DR Læseklubbernes fagbogklub.


I bogen fortæller han, med udgangspunkt i forskning og egne observationer, hvordan træerne samarbejder på kryds og tværs – for eksempel for at beskytte hinanden under sygdom eller under ’opvæksten’.

Blandt andet fortæller han om en træstub, der var fældet for 400-500 år siden, men som de omkringliggende bøgetræer holdt i live ved at pumpe deres sukkeropløsning over til stubben.

Skovturen med nye øjne

Claus Emmeche er også meget fascineret af ’de forfinede og evolutionært udviklede metoder’ som træerne benytter, men vil dog, i modsætning til Peter Wohlleben, være varsom med at bruge ordet ’intelligens’ om træer.

- Det er lidt pinligt, at vi kun fokuserer på den del af naturen, der ligner os selv mest.

NATURFILOSOF Claus EMMECHE

- Man kan godt tale om, at træerne er intelligente i forhold til de mekanismer, de benytter sig af, når de taler sammen. De er for eksempel smarte i forhold til overlevelse. Men man kan ikke tale om, at træer er intelligente i den forstand, at de selv er bevidste om, hvad de gør, understreger han.

Han mener en større bevidsthed om træer kan give os en anden opfattelse af dem.

- Det kan give os en anden oplevelse af, at der ikke bare er tale om en kulisse af grønt, når vi går gennem skoven. Så er det pludselig et helt andet billede, en skovtur giver.

En fest hvor man ikke kender deltagerne

Biolog, naturvejleder og, med hans egne ord, ”chef-kratlusker” Morten D. D. Hansen - også kendt fra DR programmerne 'Bidt af naturen' - mener også, det er ærgerligt, at mange danskere ikke ved mere om træer.

Urørt skov i Danmark

Urørt skov er naturskov, der får lov at udvikle sig frit uden menneskelig indblanding. Urørte skove er blandt andet kendetegnet ved gamle og sjældne træer og et særligt rigt dyreliv.

Draved Skov ved Løgumkloster er det største stykke sammenhængende urørte skov, der findes i Danmark. Her kan du blandt andet se den sjældne småbladede lind, der er så godt som udryddet i de danske skove.

Et andet eksempel er Suserup Skov ved Sorø, der har stået urørt siden 1800-tallet og er noget af det tætteste vi i Danmark kommer på en såkaldt urskov. Her er de ældste træer cirka 400 år gamle.

Kilde: Naturstyrelsen

- Det er som at være til en fest, hvor man ikke kender deltagerne eller som at tage til Firenze uden at kende noget til byen, siger han.

Han fremhæver også træernes evne til at advare hinanden mod insektangreb ved hjælp af duftstoffer og deres evne til at udveksle vand og næringsstoffer med hinanden via svampene i jorden som noget af det mest fantastiske ved de grønne skabninger.

Vi hylder ikke træerne

Mest af alt ærgrer han sig dog over, at vi i Danmark har et 'bondesamfund', der ser træer som noget, der skal dyrkes frem for at få lov til at gro frit.

- Vi har et forskruet forhold til træer. Vi tror, det er noget, vi skal dyrke. Træer kan skabe helt ufatteligt meget liv - et helt nyt økosystem, og vi går glip af så meget liv, som vi kun ser i uberørte skove, siger han og refererer til England, hvor han mener, man er langt bedre til at værdsætte træerne.

- Egetræer kan blive 1.000 år gamle. Men vi hylder ikke træerne i Danmark. Det gør man i England, hvor man også trækker på træernes historiske betydning: Det her træ var der én, der hængte sig i i 1644 og så videre. Og så giver de gamle træer et unikt dyreliv, vi ikke har i de danske skove, fortæller han.