Blander forfattere sig for meget i samfundsdebatten? 4 giver deres bud

Skal forfattere være samfundsrevsere, eller skal de nøjes med at skrive lyrik? Og er deres holdning overhovedet vigtig for debatten? To forfattere, en ekspert og en politiker kommer her med deres bud.

Politikeren Naser Khader, forfatterne Dennis Gade Kofod og Peder Frederik Jensen samt litteraturprofessor Anne-Marie Mai kommer med deres bud på, hvilken rolle forfatterne har i den offentlige debat. (© Scanpix og PR)

Anne Lise Marstrand-Jørgensen havnede i verbal kamp med integrationsminister Inger Støjberg, da forfatteren beskrev, hvordan hun så flygtninges forhold i Danmark.

Og Suzanne Brøgger har fortalt, at hun hellere vil være svensker end dansker på grund af den danske indvandringspolitik.

Danske kunstnere har i de seneste måneder kritiseret de danske politikere for blandt andet smykkelovgivningen. Men blander forfattere og kulturpersonlighederne sig for meget, og bør politikerne lytte bedre efter?

DR Kultur har i forbindelse med en konference om forfatternes rolle i samfundsdebatten på Christiansborg spurgt to forfattere, en professor og en politiker.

1) Dennis Gade Kofod, forfatter

Dennis Gade Kofod taler med Christian Bennike om nogle af de gode steder på Bornholm. Ved vandet som ikke er molen. (beklager, men kan ikke huske navnet og Christian har ikke svaret på min sms) (Foto: Tor Birk Trads © PR)

Hvilken rolle har din litteratur i samfundsdebatten?

- Min litteratur vil noget med samfundet. Mine bøger handler om, hvordan Danmark bliver mindre og mindre, at det hele koncentrerer sig om København, og at dem, der ligesom mig har valgt at bo på Bornholm, får det sværere og sværere. Det er mit partsindlæg.

Er det vigtigt for dig at lave sådan et partsindlæg?

- Jeg kan ikke lade være. Det er hele mit liv, at det bliver sværere at opretholde en normal tilværelse, jo længere man kommer væk fra København.

Blander forfattere sig nok i debatten?

- Det er lidt som om, at mange gerne vil have os til at blande os i debatter, som vi ikke forstår noget om – bare fordi vi er forfattere. Jeg blander mig i det, som handler om decentralisering, fordi det ved jeg noget om. Men det giver ikke mening for mig at udrede konflikten i Syrien, bare fordi jeg er forfatter.

Er der for mange, der blander sig i debatter, som de ikke ved noget om?

- Ja, det synes jeg. Nu står vi på Christiansborg, som er det sted, hvor folk blander sig i noget, de ikke forstår noget om.

2) Peder Frederik Jensen, forfatter

(Foto: Lærke Posselt © PR)

Hvor vigtig er litteraturen i samfundsdebatten?

- Der er bygget en masse dannelsesidealer op om litteraturen, så den har en rolle. Jeg tror, vi er ved at glemme, hvor væsentlig litteratur og kunst er for samfundet. Det er rammerne rundt om samfundet, og jeg synes ikke, vi har noget samfund, hvis vi ikke har kunsten.

Er forfattere aktive nok i debatten?

- Jeg synes ikke, at forfattere er aktive nok i debatten. I det hele taget burde kulturlivet rejse sig. Det lykkedes ret godt for Anders Fogh at etablere denne her kulturkamp og få folk til at føle et ubehag ved at deltage i debatten, fordi de så vil føle sig som en smagsdommer eller en elitær snob. Den følelse, tror jeg stadig, er der blandt mange.

- Jeg føler i hvert fald, at den del af det danske samfund - som jeg ikke synes, er så mangfoldig - er ved at vinde fortællingen om vores tid. Og derfor burde vi, der arbejder med kultur, rejse os og sige, at hvis vi taber terræn, så har vi ikke meget andet tilbage end nogle skide dyre bombefly – og med bombefly skaber vi kun splittelse.

Når kunstnere blander sig i den offentlige debat, hvordan synes du så, at reaktionerne er?

- Jeg tror, der er mange, der lytter til, hvad der bliver sagt, men jeg tror også, at der er en masse af magthaverne, der ikke har respekt for det. Nogle kalder det blot underlødigt humanisme. Der er et krav om, at vi skal deltage, men jeg oplever ikke, at de tanker, vi har, har nogen indflydelse.

3) Anne-Marie Mai, professor i litteratur

(Foto: Bjarne Luthcke © Scanpix)

Spiller litteraturen nogen rolle for samfundsdebatten?

- Ja, det gør den i høj grad. Den går i dybden med nogle af de spørgsmål, som optager os alle sammen. Derfor er litteratur vigtig at få beskedskab med – både for folk i al almindelighed og politikere.

Deltager forfatterne nok i debatten?

- Det synes jeg i høj grad, de gør. Forfattere kan komme med fortolkninger af vores liv og tilværelse. Men det er ikke altid, at medierne er gode til at opfatte, hvad der bliver sagt eller gider at høre efter.

- Det, som forfatterne ofte siger, har ikke en punchline og kan ikke vinkles på en bestemt måde. Det er tit noget, der går dybere, og som kræver ro og eftertanke. Det kræver tid. Og derfor kan det være vanskeligt at trænge igennem i medierne, og mediernes interesse for litteraturen er blevet mindre.

Så medierne gør det ikke godt nok?

- Nej, og politikerne interesserer sig også i alt for ringe grad for kultur. For politikere er kultur noget, man giver nogle håndører til, og så er det klaret. Derimod var politikerne for 50 år siden oprigtigt interesserede i kultur, og de mente, at kultur havde en stor rolle i opbygningen af vores velfærdssamfund.

Hvordan reagerer politikere så, når forfattere blander sig?

- Tonen i den politiske debat er ikke særlig rar. Og det kan godt være, at det holder nogle væk, fordi man risikerer at få en spand møg, når man åbner munden.

4) Naser Khader, kulturordfører for de konservative

(Foto: Emil Hougaard © Scanpix)

Blander forfatterne sig nok i samfundsdebatten?

- Jeg synes ikke, de blander sig nok. Og jeg synes, der er for få stemmer. Der er en Carsten Jensen-stemme, der er meget tydelig. Det er fint og vigtigt, men jeg savner også andre synspunkter.

- Det er enormt vigtigt, at der er mangfoldighed i debatten. Jeg mener, at enkelte bliver presset af det etablerede selskab, hvis han eller hun går ud og har en helt anden stemme end den dominerende stemme.

Det lyder som om, at du efterlyser kunstnere, som er mere enige med dig?

- Nej, jeg efterlyser bare flere stemmer. Der er jo også flere borgerlige kunstnere, som ikke er enige med mig i min politik. Men lige nu synes jeg kun, der er én stemme, som dominerer.

FacebookTwitter