Blev udsolgt på 24 timer: Nu kommer 'pinlig' ungdomsdagbog på dansk

Amerikanske Lena Dunham, kendt fra tv-serien ’Girls’, deler sine pinligste øjeblikke i hypet ungdomsdagbog. Bogen, som udkommer på dansk i dag, blev udsolgt på bare 24 timer i USA.

Tv-serien 'Girls' gav amerikanske Lena Dunham sit internationale gemmebrud. REUTERS/Lucas Jackson (Foto: Lucas Jackson © Scanpix)

Hun kalder selv sine dagbogsnotater fra 2005-06 for ’kreative brudstykker og iagttagelser’. Dengang var Lena Dunham blot en 19 år gammel universitetsstuderende og endnu ikke verdenskendt for tv-serien ’Girls’, udråbt til en af verdens mest indflydelsesrige kulturpersonligheder og hyldet som feministisk ikon.

I USA blev bogen revet væk, og i dag udkommer den så på dansk med titlen ’Er det ondt ikke at være sikker?’. Ligesom i 'Girls'-serien giver Lena Dunham her et hudløst ærligt indblik i ungdomslivets mange besværligheder med sex, kærlighed og venskaber.

Bogen består af korte hverdagsobservationer, uddrag fra samtaler og beskrivelser af situationer. Vi hører blandt andet om hendes psykiske sygdom, graviditetstest, om 'psykopaten' som tog hendes mødom og veninden, hvis kæreste hun gav et blowjob.

Kort om Lena Dunham

Født i New York i 1986

Skrev, instruerede og spillede hovedrollen i den prisvindende film ’Tiny Furniture’ fra 2010, som banede vejen for HBO-serien 'Girls'.

Serien har været nomineret til og vundet flere priser.

I 2015 udkom den selvbiografiske ’Ikke den slags pige’.

Det er netop styrken ved Lena Dunhams stemme, at hun gør det personlige til et fælles anliggende, mener Sara Gjermandsen, som er assisterende programdirektør for Køn og Seksualitetsstudier på DIS Copenhagen.

- Lena Dunham insisterer på, at hendes tanker og følelser har værdi. Og det er fedt at se en så ung kvinde insistere på den plads i verden, siger Sara Gjermandsen, der har fulgt Lena Dunham de seneste syv år.

Selvom det ikke er nyt med kvindelige kunstnere, som bruger deres personlige erfaringer, så er det stadig chokerende for nogle, fortæller Sara Gjermandsen.

- Vi har en myriade af navlepillende mandlige kunstnere, som ikke oplever den samme kritik, da deres erfaringer tillægges en helt anden tyngde. Så snart det er kvinder, der skriver personligt, bliver det kaldt selvoptaget og uinteressant – og det gælder især unge kvinder.

En feministisk tradition

I bogens forord, skriver Lena Dunham, at hun altid har set det som en ’radikal’ handling, når kvinder insisterer på, at deres liv fortjener at blive formuleret og nedskrevet. Selv er hun i dag meget glad for at hun skrev sine iagttagelser, overvejelser og bekymringer ned – og hun opfordrer andre unge kvinder til at gøre det samme:

Om ikke andet så fordi du er den eneste, som vil have netop disse oplevelser, og vi vil ikke miste dem, når du forsvinder, eller glemmer, eller bliver voksen og får forfærdelige vinterstøvler. Men måske vil du, ligesom jeg, synes, at sætningerne bliver planker på en flåde, der fører dig i land, våd og gispende, på en kærkommen strand.

Om bogen

'Er det ondt ikke at være sikker' udkom 26. september 2017. Den engelske udgave med titlen 'Is it evil not to be sure?' udkom i 2016 i USA, hvor den blev udsolgt på bare 24 timer.

Bogen består af dagbogsoptegnelser fra 2005-06.

Lena Dunham skriver i forordet, at 'denne periode dannede grundlag for både voksenlivets vidunderlige ironi og for dets uundgåelige tab'.

Da Sara Gjermandsen læste Lena Dunhams selvbiografiske bestseller ’Not that kind of girl’ (på dansk: ’Ikke den slags pige’) fra 2014, opdagede hun, hvor anderledes det var at læse fremfor at se de samme emner i fiktionaliseret form.

- Det virkede på sin vis mere provokerende at læse i bogform, og på den måde har skriften en anden og stærkere effekt, siger hun og fortsætter:

- Men det er jo i virkeligheden en klassisk feministisk tradition med at gøre private og kropslige erfaringer politiske, som hun skriver sig ind i. Vi kender det for eksempel fra Vita Andersen herhjemme, som i bogen 'Tryghedsnakomaner' beskæftigede sig med den klamme kropslighed og det klaustrofobiske ved sin egen kvindelighed, præcis som Dunham også gør det.

Som hvid, rig og veluddannet repræsenterer Lena Dunham et privilegeret udsnit af den amerikanske befolkning, men derfor er hun stadig væsentlig, mener Sara Gjermandsen.

- Hun er måske ikke en stemme for arbejderklassen, eller for brune kvinder for eksempel. Men det er bekymrende, at vi som samfund bliver så provokerede af kvindelige kunstnere, som bruger deres eget liv og egne erfaringer.

Sorg, skrøbelighed og kvindelig seksualitet

Sara Gjermandsen fremhæver Lena Dunhams fokus på kroppen – og på de ’smertefulde og nogle gange ligefrem ulækre’ sider af seksualitet som noget af det væsentligste, hun har bidraget med.

DR's læseklubber

Kender du DR's læseklubber? Tilmeld dig nyhedsbrevet her, så får du forfatterinterviews og artikler om månedens bog direkte i din indbakke.

- Hun kan noget helt særligt, når det handler om at vise den sorg og skrøbelighed, som også kan være forbundet med det at være ung kvinde og opdage sig selv som seksuelt væsen. Unge kvinder oplever så mange forventninger fra samfundet i forhold til deres krop og hvordan de skal opføre sig, siger Sara Gjermandsen.

Hun fremhæver også risikoen for at blive offer for seksuelle krænkelser, som noget, der kendetegner unge kvinders seksuelle erfaringsverden. Noget som Lena Dunham også har skrevet om.

Som titlen også antyder, handler ’Er det ondt ikke at være sikker?’ også om at finde sine grænser, seksuelt og i andre aspekter af ungdomslivet.

Overskuddet fra den danske oversættelse af bogen har Lena Dunham valgt at donere til Venligboernes Kvindeprojekt. I USA går pengene til mentorprogrammet ’Girls write now’.

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Få seneste anmeldelser og indblik i musik, film, bøger og kunst - hver torsdag.

Vis alle nyhedsbreve