Bob Dylan modtager Nobelprisen i litteratur

Den 75-årige musiker har længe været nævnt som outsider-favorit. Vært på Skønlitteratur på P1 er overrasket.

- Bob Dylan har været nævnt som kandidat i mange år, men som en outsider, fordi han jo ikke har et klassisk litterært forfatterskab bag sig, men fordi han er forfatter til sangtekster, siger vært på Skønlitteratur på P1, Klaus Rothstein. (Foto: © Lee Celano / Reuters © Scanpix)

Den amerikanske sangskriver Bob Dylan modtager i år Nobelprisen i litteratur.

Det har Det Svenske Akademi netop annonceret på et pressemøde i Stockholm.

- Han får prisen for at have skabt nye poetiske udtryksformer inden for den store, amerikanske sangtradition, lød begrundelsen fra Sara Danius fra Det Svenske Akademi, da hun afslørede årets prismodtager foran journalister fra hele verden.

75-årige Bob Dylan er kendt for sin musik og anses for at være en levende legende og det måske største nulevende navn inden for moderne rockmusik.

Første gang prisen går til en sangskriver

Vært på skønlitteratur på P1, Klaus Rothstein, er overrasket over, at det er en musiker, der modtager den litterære hæder.

- Bob Dylan har været nævnt som kandidat i mange år, men som en outsider, fordi han jo ikke har et klassisk litterært forfatterskab bag sig, men fordi han er forfatter til sangtekster, siger han og tilføjer, at der ikke findes fortilfælde, hvor prisen er blevet tildelt for musiklyrik.

Også nyhedsbureauet AFP skriver, at prisen ikke før er blevet tildelt en sangskriver.

Det er desuden meget passende, at han netop får prisen i dag, hvor vi også fik nyheden om, at Dario Fo, der i 1997 modtog prisen for sin dramatik, er død, bemærker Klaus Rothstein.

- De to atypiske prismodtagere forenes på denne mærkelige dag, hvor den ene dør, og den anden får prisen, siger Klaus Rothstein, der ser dagens pris som et udtryk for, at Nobelkomitéen udvider sit litteraturbegreb.

Bob Dylan-kender Anne-Marie Mai, der er professor på Institut for Kulturvidenskab på Syddansk Universitet, har i flere år heppet på Dylan til prisen.

- Det er en meget stor dag i mit liv som litterat – et håb for litteraturen og en hyldest til digtningen, siger hun i dag til DR Kultur.

Udover hæderen modtager Bob Dylan, hvad der svarer til 6,1 millioner danske kroner.

Rygtedannelse op til uddelingen

I ugerne op til den 109. uddeling af den fornemme litterære pris, har betting-sider haft travlt med at spå om vinderen.

Her lå Bob Dylan forholdsvis langt nede på den liste, som japanske Haruki Murakami, den syriske digter Adonis, kenyanske Ngũgĩ wa Thiong'o og amerikanske Philip Roth lå i toppen af.

Da uddelingen blev forsinket en uge, affødte det rygter om, at komitéen, der arbejder bag hermetisk lukkede døre, har været i tvivl.

Selv giver Det Svenske Akademi ingen tegn på, hvem de overvejer at give prisen til.

Først med halvtreds års forsinkelse udgiver de lister med hvilke 50 personer, der har været i spil til prisen et givent år. Det vil sige, at vi i 2066 ved, hvem de overvejede at give prisen til i år.

Nobelprisen i litteratur

  • Prisen gives ikke for et specifikt værk men for et samlet forfatterskab.

  • Prisen blev uddelt for første gang i 1901. Siden er den blevet sprunget over fire gange, og dermed er det i år 109. gang den uddeles.

  • Med prisen følger i år 8 millioner svenske kroner (cirka 6,1 millioner danske).

  • Tre danske forfattere har modtaget prisen: Karl Adolph Gjellerup og Henrik Pontoppidann delte den i 1917, mens Johannes V. Jensen fik den alene i 1944.

  • To forfattere har afvist at modtage den: Russiske Boris Pasternak i 1958 og fransk Jean-Paul Sartre i 1964, der generelt afviste at modtage priser.

  • Kun 14 gange er prisen gået til en kvinde; senest til Herta Müller (2009), Alice Munro (2013) og Svetlana Alexivich (2015).

  • Gennemsnitsalderen for prismodtagerne er 65 år.

  • Blandt de mest kendte prismodtagere i efterkrigstiden er Albert Camus (1957), John Steinbeck (1962), Samuel Beckett (1969), Dario Fo (1997) og Günther Grass (1999). (Kilde: Nobelprize.org og Ritzau)

FacebookTwitter