Bøger om udstillet oldefar og dramatisk døgn i sommerhus indstillet til romanpris

Kamilla Hega Holst, Svend Åge Madsen og Jesper Wung Sung har hver især leveret fremragende romaner, der nu er i spil til DRs eftertragtede litteraturpris

En af de helt store litterære tendenser i 2017 har været bøger, hvor forfatteren søger tilbage i egne rødder og digter videre på nogle af de personer og begivenheder, som gemmer sig i slægten.

Det er en tendens, der også smitter af på listen over kandidater til næste års DR Romanprisen.

For Jesper Wung Sungs 'En anden gren' er netop blevet indstillet til prisen for sit skønlitterære bud på, hvordan det var for hans oldefar at komme til København fra Kina for at blive udstillet i Tivoli for 100 år siden.

Wung Sungs slægtsfortælling er nu en af i alt seks bøger på listen over mulige vindere af DR Romanprisen.

Sammen med den bliver Kamilla Hega Holsts grafisk flotte og foruroligende bog 'Rud' også indstillet. Samt Svend Åge Madsens seneste roman om intet mindre end menneskets udvikling fra en umælende samling flygtninge til beboere i en højt udviklet civilisation, 'Af den anden verden'.

Læseplan klar for det næste halve år

Tidligere er det offentliggjort, at Maren Uthaug er indstillet med 'Hvor der er fugle', Jonas T. Bengtsson med 'Sus' og Agnete Friis har leveret 'Sommeren med Ellen'.

De seks romaner vil i de kommende seks måneder blive læst og diskuteret af DRs romanklubber, der består af læsere, som har meldt sig på deres lokale bibliotek.

De mange hundrede organiserede læsere peger derefter på, hvem der fortjener at vinde prisen og 25.000 kroner for årets største læseoplevelse.

Men du kan også være med til at vurdere romanernes kvaliteter. Bøgerne bliver diskuteret på nettet i samme periode, som arbejdet foregår på bibliotekerne.

Her på Litteratursiden kan du i løbet af den aktuelle læseperiode komme med dine betragtninger og eventuelle spørgsmål til forfatteren om bogen.

Marts: Svend Åge Madsen, Af den anden verden

Svend Åge Madsen begynder sin seneste roman med tåge og skrig. Afpillede skikkelser uden sprog, der flygter fra den kvælende tåge. Derfra går det heldigvis fremad for menneskerne, der befolker romanen 'Af den anden verden'.

Romanen er en genfortælling af vores civilisations udvikling. Svend Åge Madsen boltrer sig henover de 534 sider i forrygende ideer om, hvad der skal til, for at vi rykker os fra et stade til det næste.

Forfatteren har tidligere været nomineret og vandt i år 2000 DR Romanprisen for 'Genspejlet'.

April: Jesper Wung Sung, En anden gren

Forfatteren Jesper Wung Sung har ofte været nødt til at forklare sit eksotiske efternavn, når han har mødt sit publikum. Med 'En anden gren' har han for alvor taget opfordringen op og folder historien om sin kinesiske oldefar San Wung Sung ud.

San rejser fra Canton i Kina i 1902 og går i land på kajen i København, hvor han bliver installeret i en kinesisk udstillingsby i Tivoli. Vi følger hans møde og senere ægteskab med Ingeborg, der bliver Jesper Wung Sungs oldemor.

Deres liv sammen er båret af kærlighed og begær, men samtidig præget af fattigdom og modgang i et pulserende København, der er på vej til at blive til den storby, vi kender i dag.

Maj: Kamilla Hega Holst, Rud

Kamilla Hega Holsts roman udspiller sig over ganske kort tid, kun et døgn, i et sommerhusområde ved vandet i Nordsjælland.

Her er teenagedrengen Malte forsvundet fra sin mor Kaisa, få timer inden far Simon skal komme for at hente ham og hans søster til samvær. Jagten på Malte udvikler sig til noget af en gyser, hvor familiens indbyrdes vold og psykiske overgreb kommer frem til overfladen.

I 'Rud' bliver ordene suppleret med illustrationer, grafiske værker, som også spiller en rolle i romanens udvikling.