Fredag åbner Bella Center i København dørene for årets Bogforum, og det er en oplagt mulighed for at møde forfattere og erhverve sig en ny bog - eller ti - til bogreolen derhjemme.
Én af de type bøger, der er særligt populære, er selvbiografien, der får os helt tæt på vores favoritkendisser. Det fortæller Marianne Kiertzner, der er forlagsdirektør i People's Press.
- Man læser biografier for at læse om andres liv og spejle sit eget liv i det, man læser. For eksempel, hvis man læser om en person, der har været ude for det samme som én selv. Andre gange vil man gerne tæt på én, man beundrer, fortæller Marianna Kierztner.
Én af dem, der er glad for at læse selvbiografier er vært på DR K-programmet, 'Vild med bøger', Flemming Møldrup.
Her får du hans anbefaling til de, set gennem hans øjne og læsebriller, bedste selvbiografier fra i år.
Martin Hall: 1977-1985
- For mig er Martin Hall en af 80'ernes 'royale' og én af de mest indflydelsesrige i min 80'er-historie. Han bevæger sig frit i alle former for udtryk. Og har man som mig en fod i 80'erne, så er han stadig et interessant bekendtskab, siger Flemming Møldrup.
Bogen skitserer Martin Halls barndom fra '77 og op til '85, hvor 80'erne med Flemming Møldrups ord 'løb løbsk i hænderne på Martin Hall'.
- Den er ikke bare en medrivende fortælling om en teenager i en voldsom tid. Den er også et klart og tydeligt tidsbillede af en grænsesøgende subkultur. En kultur, der, blandt mange andre gav os Michael Strunge og Martin Hall, siger Flemming Møldrup.
- Man skal læse bogen, fordi Martin Hall er en vigtig person fra en vigtig og voldsom tid.
Tiderne Skifter, 243 sider.
Michael Falch: Til Grænsen (ungdomserindringer)
- Jeg har valgt Michael Falch, fordi jeg godt kan lide hans ærlighed, og fordi jeg helt generelt spidser ører, når musikere åbner for deres historier, siger han.
- Jeg er helt generelt interesseret i at vide, hvordan vi bliver mennesker. Og Michael Falch har været virkelig ærlig omkring sine op- og nedture. 'Til grænsen' giver os begyndelsen på det hele. De første kys, den første sex og ikke mindst den første musik. Nåh ja, og de første stoffer, that is, siger Flemming Møldrup.
- Jeg synes 'Til grænsen' er en fin og tydelig brik i puslespillet om Michael Falch. Man skal læse den for at forstå et ophav lidt bedre. Og hvis man stadig er fan af 'Superlove' og 'Mød mig i mørket'.
Gyldendal, 245 sider.
Lotus Turèll: Hemmeligheder for pige
- Jeg føler lidt, at 'Hemmeligheder for pige' er en must read. Her er historien om en stor kunstner og hans familie. Og druk og hash. Om hemmeligheder. Kærlighed, siger Flemming Møldrup.
- 'Hemmeligheder for pige' er Lotus Turèlls biografi, der også er en anderledes biografi om hendes far. Fortalt gennem hendes egne oplevelser som barn i en familie, der nok på overfladen fungerede som den lykkelige familie på toppen af det kreative aristokrati, men som i virkeligheden var lige så dysfunktionel som mange af de virkelig udsatte familier, vi læser om i avisen, siger han.
- Man skal læse bogen, fordi den er et virkelig fint bevis på, at alkohol, misbrug og omsorgssvigt ikke kender nogle sociale grænser. Og præcis derfor er det en virkelig god bog.
Gyldendal, 203 sider.
Jens Andersen: Under Bjælken (om kronprins Frederik)
- Egentlig er jeg ikke den store fan af Kongehuset. Men jeg er ved at blive det af kronprins Frederik. Jens Andersen har begået en fantastisk bog om, sorry for klichéen, en almindelig moderne mand, der tilfældigvis blev født ind i en ualmindelig familie, siger Flemming Møldrup om biografien, der strengt taget ikke er en selvbiografi, men som han mener alligevel er vigtig at få med på listen.
- Bogen fortæller historien om Frederik, om at vokse op og til i en kongelig familie. Men i høj grad også om at være mere end almindelig tiltrukket af musik og venskaber. Jo mere, man læser, jo mere finder man ud af, at vores kommende konge har en skyggeside: Han er et helt almindeligt moderne menneske. Som mig og dig, siger han.
- Man skal læse den, fordi den virkelig tegner et fint, og virker det som, ærligt portræt af en '(u)almindelig' mand, der godt kunne gå hen og blive en stor konge.
Gyldendal 380 sider.
Bogforum finder sted i Bella Center i København 10.-12. november, hvor du blandt andet kan høre Flemming Møldrup fortælle om sin passion for at læse på DR Scenen lørdag kl. 11-12.30.