Børne- og ungdomslitteratur ramt af voldsom nedtur

Siden 2000 er salget af børne- og ungdomsbøger halveret. Det får forlag til at droppe de mere eksperimenterende udgivelser, siger både ekspert og forlag.

Der er færre, som køber børne- og ungdomslitteratur, konkluderer rapport. (Foto: Rikke Caroline Carlsen)

Børne- og ungdomslitteraturen er havnet i en voldsom tilbagegang. Siden år 2000 er salget halveret, så det i 2012 kun udgør 14 procent af det samlede antal solgte bøger.

Det vurderer konsulentfirmaet Incentive i en rapport, hvor de har analyseret forholdene på det danske bogmarked.

- Vi har halveret oplagene, og antallet af nye titler er også faldet. Det er både bibliotekerne og de private forbrugere, der drosler ned, siger Carlsens forlagschef, Camilla Schierbeck.

Voldsom prisstigning

En af grundene til, at salget er faldet så markant, er sandsynligvis, at priserne på børnebøgerne er steget med 40 procent siden år 2000, konkluderer rapporten.

Camilla Schierbeck er enig i, at bøgerne er blevet dyrere, fordi omkostningerne per trykt bog er blevet højere i takt med at oplagene falder. Hun mener dog, at faldet mest skyldes, at flere børn og unge bliver underholdt af spil, og at digitaliseringen gør, at mange låner bøger i stedet for at købe dem.

- Det er en meget kedelig udvikling. Det er ofte de vilde, anderledes og smalle projekter, vi dropper, fordi det ikke kan løbe rundt, siger Camilla Schierbeck.

Giver mindre fornyelse

Udviklingen bekymrer også Nina Christensen, leder af Center for Børnelitteratur ved Aarhus Universitet. Hun mener, at det skaber en mindre varieret litteratur, og at det sandsynligvis bliver sværere for debutanterne at komme ind, fordi forlagene tøver og i stedet kun vil udgive de forfattere, som de er sikre på vil give dem en indtjening.

- Det betyder, at fornyelsen bliver mindre. Litteratur er en evig eksperimentering med, hvad sproget og fortællingen kan. Der er en risiko for, at der kommer en historisk opfattelse af, hvad børnelitteratur er, når man læser det samme, som vi gjorde, da vi var børn. Sproget udvikler sig, og der sker også en udvikling i den måde, man opfatter og beskriver barneliv på. Derfor er det vigtigt, at vi også har det nyeste børnelitteratur, siger Nina Christensen.

Fald på en million eksemplarer på et år

Ifølge tal fra Forlæggerforeningen er antallet af solgte titler særligt faldet fra 2010 til 2011. Alene den periode faldt salget med over en million eksemplarer til 3,3 millioner. Derfor vurderer Nina Christensen, at faldet kan skyldes krisen.

Nina Christensen fra Center for Børnelitteratur mener dog ikke, at der i første omgang er grund til at konkludere, at børn risikerer at blive dårligere læsere.

Hverken Gyldendal eller det Gyldendal-ejede Rosinante & Co siger, at de har mærket til et fald.