Bog om Stalins blodige udrensning kåret som årets historiske bog

Forfatteren Morten Møllers ’Ellen og Adam’ er kåret som årets historiske bog. Bogen handler om Stalins blodige udrensning i 1930’erne.

Morten Møller har skrevet bogen ’Ellen og Adam’ om to skandinaviske kommunister i Moskva. (Foto: Robin Skjoldborg © Gyldendal)

Den danske forfatter Morten Møllers bog ’Ellen og Adam’ har uventet fået prisen som årets historiske bog.

Blandt de nominerede var blandt andre Tom Buk-Swientys Kaptajn Dinesen-biografi, som har fået flere seksstjernede anmeldelser.

- Morten Møllers bog ’Ellen og Adam’ er lidt anderledes end de øvrige nominerede, og det er måske derfor, den har vundet, siger Poul Porskær Poulsen, formand for nomineringskomiteen til årets historiske bog, om den uventede vinder.

- Den har været oppe imod hårde modstandere, og nogle vil sikkert være overraskede over, at den blev vinderen. Men de øvrige kandidater er nok lidt mere hardcore historiebøger - især om krig.

Læsernes pris

Det er læserne, som bestemmer vinderen, og på trods af hård konkurrence fik Morten Møller flest stemmer.

Han fortæller i bogen ’Ellen og Adam’ historien om to unge skandinaver i 1930’ernes Moskva. Igennem den lille, menneskelige historie udfolder der sig et større perspektiv om Stalins blodige udrensninger.

Den hårde konkurrence

Både Jeanette Varberg, Tom Buk-Swienty og Rasmus Glenthøjs bøger handler om krig. Men Morten Møller adskiller sig meget både i stil og emne fra de andre nominerede.

- Vi er meget tæt på rigtige mennesker og deres daglige forhold, kærlighed og erotik, hemmelige kurertjeneste, begejstring og afsavn – og den helt uforståelige totale dedikation til kommunismen, Sovjetunionen og Stalin, forklarer Poul Porskær Poulsen.

- Og vi er også meget tæt på forfatteren i hans arbejde med at afdække historien. Det har givet en let læst og ind imellem rystende beretning om kærlighed og terror i Stalins Moskva.

Prisen er oprettet af Dansk Historisk Fællesråd i 2003, og de nominerede er udpeget af en faglig komité. Prisen på 35.000 kr. blev overrakt af kulturminister Marianne Jelved på festivalen ’Historiske Dage’, som foregår i Øksnehallen i København 14. og 15. marts.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter