Bogen der forandrede mit liv: 7 kendte danskere anbefaler deres favoritbog

Anne Sofie Espersen, Anders Agger og Emmelie de Forest er tre af de syv kendte danskere, der her fortæller om den bedste bog, de har læst.

Emmelie de Forest kalder sin yndlingbog for 'en af verdens bedste'. (© (c) DR)

- Det er vidunderligt at give sig hen til en læseoplevelse, at forsvinde ind i et univers, siger skuespiller Peter Mygind.

Han er en af de syv kendte danskere, som DR har bedt om at anbefale den bog, der har betydet mest for dem. Anledningen er, at vi i november sætter ekstra fokus på bøger og gode læseoplevelser.

Hør dem fortælle om de syv vidt forskellige bøger:

1

Det ultimative tab

Skuespiller Anne Sofie Espersen anbefaler ’Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage. Carls bog’ af Naja Marie Aidt, som udkom sidste år og handler om forfatterens sorg over at miste sin søn.

- Bogen er nødvendig for os alle sammen, fordi hun sætter ord på noget, der ikke er sprog for. Døden og sorgen og det ultimative tab: at miste et barn, siger Anne Sofie Espersen.

Vi beklager, at forfatterens efternavn er stavet forkert i underteksten.

2

En af verdens bedste bøger

Sangerinde Emmelie de Forest var bare 18 år, da hun første gang læste 'Stormfulde højder' af britiske Emily Brontë, som hun kalder ’en af verdens bedste bøger’.

- Det er en bog, der har påvirket mig på flere forskellige punkter. På mit første album fra 2013 var flere af mine tekster inspireret af bogen.

3

Mening til det meningsløse

Skuespiller Bodil Jørgensen anbefaler ’Lilien paa marken og fuglen under himlen’ af den danske filosof og forfatter Søren Kierkegaard.

For Bodil Jørgensen er bogen efterhånden blevet et helt opslagsværk, som hun igen og igen vender tilbage til.

- Da jeg lå brak efter den ulykke, jeg var ude for i 2014, genoptog jeg læsningen af denne her bog. Og det gav rigtig god mening, det gav mening til det meningsløse.

4

Indsigt i en verden

For skuespiller Peter Mygind er ’Indvandreren’ af den danske journalist og forfatter Olav Hergel en af de bøger, der for alvor har åbnet hans øjne for, hvor svært det kan være at være udlænding i Danmark.

- Den giver indsigt i en verden, som de fleste af os tror, de ved noget om - men det gør vi alligevel ikke.

5

Hemmeligheden om danskerne

Skuespiller Lars Ranthes yndlingsbog er en lidt ældre sag, som udkom første gang i 1898. Men ikke desto mindre føler han sig beslægtet med karaktererne i Johannes V. Jensens ’Himmerlandshistorier’.

- Denne her bog rummer hemmeligheden om, hvem vi er som danskere. Og den giver os alle sammen et pejlemærke, som vi kan bruge i denne her omskiftelige verden.

6

Socialrealisme fra ’Harry Potters mor’

Modeskribent og tidligere redaktør Lotte Freddies yndlingsbog er ’Den tomme plads’ af britiske J. K. Rowling, som vi ellers bedst kender som forfatteren bag Harry Potter-serien.

Lotte Freddies yndlingsbog er ikke fantasy, men i stedet en socialrealistisk roman om et klassedelt England.

- Man kommer til at tænke på, hvor godt man har det. Og det har man udmærket af.

7

Åbnet en verden

DR-journalist Anders Agger anbefaler ’Forbrydelse og straf’ af russiske Fjodor Dostojevskij, som tager fat på nogle af livets store moralske spørgsmål.

- Den åbnede en verden for mig, som jeg simpelthen aldrig havde tænkt over før.