Bogkrigen er begyndt: Danske forhandlere frygter Amazon efter ny aftale

Gyldendal har indgået en aftale med Amazons datterselskab, og det vækker bekymring hos boghandlere.

Amazons logistikcenter i Lauwin-Planque i Frankrig. E-handelsgigantens datterselskab Book Depository har indgået en aftale med Gyldendal om at levere til deres webshop. (Foto: DENIS CHARLET © Scanpix)

For mange er Amazon en lige så integreret del af internettet som YouTube, ASOS eller Facebook.

Og mens de fleste nok bruger de tre sidstnævnte platforme til at se videoer, købe tøj eller følge med i deres venners liv, så er Amazon et særdeles populært sted at købe bøger.

E-handelsplatformen har dog ry for at være en dominerende gigant, og i for eksempel Storbritannien har de både stillet krav til sortiment og indhold i de bøger, de sælger på deres platform, lyder det i 'Kulturen på P1'.

Det er et problem, at en amerikansk e-handelsplatform på den måde

potentielt
kommer til indvirke på, hvad et dansk forlag udgiver, mener Boghandlerforeningens formand, Bo Dybkær. Derfor vækker det bekymring hos ham, at det danske forlag Gyldendal har indgået en aftale med Book Depository, der ejes af Amazon.

- Amazon er jo sat i verden for at være altdominerende på alle de markeder, hvor de opererer, og på alle de

varegrupper
, hvor de opererer. Den strategi vil de også følge, når de går ind på det danske eller det nordiske marked indenfor en overskuelig fremtid, lyder advarslen fra Bo Dybkær i 'Kulturen på P1'.

Den advarsel giver Gyldendals direktør, Morten Hesseldahl, dog ikke meget for.

Det er nemlig ikke selve Amazon, man har indgået en aftale med, forsikrer han i samme program.

- Vi har indgået en aftale med et

datterselskab
om at sælge bøger i en netbutik. Vores bøger kommer ikke til at optræde på amazon.com, med mindre vi laver en aftale om det. Det er en netboghandel på linje med saxo.com.

Gyldendal: 'Vi vil arbejde hårdt imod monopoler'

'Kulturen på P1' understreger dog med henvisning til en historie i Børsen, at Book Depository ejes af netop Amazon og har kontaktet en række danske forlag for at sikre sig et sortiment af danske bøger, når e-handelsgiganten gør sit indtog i Danmark.

Gyldendal er det første danske forlag, der har landet en aftale om at levere til deres webshop.

I april måtte boghandlerkæden Arnold Busck, der har eksisteret siden 1896, dreje nøglen om på 29 butikker i hele landet. Med Book Depositorys snarlige indtog i Danmark frygter Boghandlerforeningens formand, at flere danske boghandlere snart vil lide samme skæbne. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

- Vores bekymring er, at når de (Book Depository) er på vej ind, så er det for at forberede en situation sådan, at når Amazon kommer ind på det danske marked, så kan Book Depository begynde at sælge sine bøger på Amazon, lyder det fra Boghandlerforeningens formand, Bo Dybkær.

Dermed kan der opstå en situation, hvor bogkæder som Bog & Idé og Saxo på sigt ender med at blive udkonkurreret af den amerikanske e-handelsgigant.

Morten Hesseldahl fra Gyldendal forsikrer dog, at man "står last og brast med de danske, fysiske butikker":

- Vi vil arbejde hårdt imod, at der bliver skabt monopoler i den danske bogbranche (…) men vi bliver også nødt til at reagere, når så stor en del af markedet rykker andre steder hen.

Facebook
Twitter