Censur: Selv tegneserier er for frække til Apple

Apple sætter også en stopper for frække tegneseriestriber. I år er mindst 59 tegneserier blevet fjernet eller afvist - to af dem er skrevet af Rune T. Kidde.

Apple mener, at 'Pissehuen' af Rune T. Kidde er for fræk til at blive solgt. Det skyldes angiveligt tegningen på bogens forside. (Foto: Modtryk)

Det er ikke kun fotografier af nøgne kvinder og mænd fra Peter Øvig Knudsens 'Hippie'-bøger, der risikerer at havne i Apple porno-filter. Også tegneserier, som bliver solgt over Apples tjenester, bliver afvist af mediegiganten.Alene i år er mindst 59 tegneserier blevet fjernet, skriver det amerikanske magasin Publishers Weekly, og det sker, uden at tegneserieskaberne eller forlagene får besked om, hvorfor de bliver afvist.

To af de tegneserier, som er blevet afvist, er Rune T. Kiddes 'Litterærlige Klassikere' og 'Pissehuen'. Udgivelserne er tilgængelige på Apples Ibooks, men det amerikanske selskab har afvist at sælge dem på appen 'Tegneserier', hvor danske tegneserieudgivelser sælges til Ipad og Iphones. I afvisningen fra Apple står der blandt andet, at udgivelsen indeholder nøgenbilleder, som kan virke stødende.Første gang det sker for dansk tegneserieDermed er det første gang, at danske tegneserier er blevet afvist, og det ærgrer Jan Kjær, der er formand for foreningen Danske Tegneserieskabere.- Apple er superpuritanske på forbrugernes vegne. Det ender med, at vi kun har mainstream og lydige tegneserier tilbage, og det er rigtig ærgerligt, siger Jan Kjær.

Det er Dansk Tegneserieskabere, som er en medlemsforening for professionelle tegneserieskabere, der står bag appen. Den blev lanceret for et år siden, fordi genren i stigende grad bliver solgt til tablets og smartphones, og fordi der bliver mindre plads til striberne i boghandlerne. Derfor er det problematisk, at Apple bremser for salget på den platform, mener Jan Kjær.Mere af samme slags i fremtiden- Sagen er yderst uheldig. I Skandinavien er vi meget frisindede, så vi vil opleve det her mere i fremtiden, siger han.Sagen får dog hverken Danske Tegneserieskabere eller Modtryk, som står bag Rune T. Kiddes to udgivelser, til at tage kampen op mod Apple.- Vi bifalder bestemt ikke Apples rigide censur, men vi får ikke noget ud af at gå i krig mod Apple. Brugerne kan blot lade være med at handle der, hvis de er utilfredse, siger Jan Kjær og tilføjer, at foreningen nu vil lave en ny app til Android, hvor der ikke er samme grad af censur.Også kritik i USAI Apples hjemland, USA, hvor en meget stor andel af tegneseriesalget foregår til tablets og smartphones, har censuren af tegneserier også skabt frustration. Flere tegneserieforlag kritiserer ifølge Publishers Weekly, at Apple ikke er konkrete nok, når de afviser en titel.

DR Kultur vil gerne vide, hvorfor Apple har afvist tegneserierne, og hvorfor de gerne må sælges på Apples egen Ibooks, men ikke på appen Tegneserier. Men det har ikke været muligt at få en kommentar fra Apple i Danmark.

Facebook
Twitter