Chris kunne ikke sælge sine bøger. Så tog han et dansk navn - og blev en succes

Et dansk forfatternavn blev smutvejen til succes for britiske Chris Paton.

(Foto: Chris Paton © Grafik: Oliver Seppo)

For to år siden underviste Chris Paton på en efterskole i Padborg, men han drømte om at blive forfatter og var begyndt at udgive e-bøger på Amazon.

I starten solgte han ikke det store, men så traf han en vigtig beslutning.

- Jeg valgte at ændre mit forfatternavn til Christoffer Petersen, og så begyndte min bog at sælge, fortæller Chris Paton, der er englænder, men har boet flere år i Danmark og Grønland med sin danske kone.

Det er også fra hende, han har 'lånt' det danske efternavn.

Men navnet var ikke det eneste, der skaffede ham kunder i butikken.

Chris Paton havde også ramt en populær genre, som han kom på sporet af efter et besøg hos forældrene hjemme i England:

- Mine forældre ville gerne vise mig et afsnit af DR's tv-serie 'Borgen', som jeg faktisk ikke selv havde set. Og så gik op for mig, at englændere jo er vilde med danske krimier. Jeg opdagede også en hel sektion med danske og skandinaviske bøger i en lokal boghandel.

Efter besøget gik Chris Paton straks i gang med at skrive sin første skandinaviske krimi til det britiske marked.

Fra to til 1.000 bøger

I januar 2017 udgav Chris Paton 'The Ice Star', der handler om en kvindelig konstabel på ekspedition med Siriuspatruljen i Grønland - og han fik hurtigt fornemmelsen af at have ramt noget.

- Du kan lave forsalg på dine bøger på Amazon i op til tre måneder, før en bog bliver udgivet. Og jeg havde allerede solgt 138 bøger, inden 'The Ice Star' udkom, fortæller Chris Paton, som slet ikke selv er fan af krimigenren.

Han er til gengæld vild med science fiction, og derfor var det også den type historier, han i begyndelsen skrev og forsøgte at sælge på Amazon.

Men dem solgte han kun et par stykker af om måneden. Nu sælger Chris Paton i gennemsnit omkring 1.000 bøger hver måned og har solgt tæt på 25.000 bøger i alt. Det sikrer ham en indtægt, der svarer til en deltidsstilling som lærer.

Der findes en lang række forlag og digitale platforme, hvor man kan udgive bøger som såkaldt selvudgiverforfatter. E-bøger er klart billigere at udgive, fordi man sparer omkostninger til tryk og distribution.

Selvom de færreste lykkes med at gøre det til en decideret levevej som Chris Paton, så figurerer forskellige selvudgivere med jævne mellemrum på Amazons liste over bedst sælgende forfattere.

Holde udgifterne nede

For at få det hele til at løbe rundt må Chris Paton være lidt af en blæksprutte, der både designer forsider og styrer sin egen markedsføring, holder øje med salgstal og laver 'pakketilbud' på sine bøger.

- Som 'indie-forfatter' er det vigtigt at holde sine omkostninger nede. Jeg bruger mindre end tusind kroner om måneden på faste udgifter, fortæller Chris Paton, som også sparer penge ved at bruge sit netværk.

Under sit ophold i Grønland tog han en forfatteruddannelse over nettet, hvor han blandt andet fik kontakt til redaktører, der hjælper med manuskriptlæsning, mens han til gengæld designer forsider for dem.

- Mange læser mine bøger på deres mobiler, når de venter på bussen, så korte afsnit og kapitler fungerer godt, fortæller Chris Paton. (© Grafik: Oliver Seppo)

Det tager ham cirka en måned at skrive en bog, som han forsøger at holde under 300 sider og med mange kapitler, fordi de fleste af hans læsere foretrækker korte bøger.

Lever sin drøm

Selvom der er meget arbejde, og lønnen ikke er prangende, så er Chris Paton indtil videre godt tilfreds med sit forfatterliv.

- Jeg føler i dén grad, at jeg lever min drøm. Men jeg er også nødt til at være en businessman, selvom jeg synes, de dele af arbejdet er mindre spændende.

Han kan til gengæld godt lide at have fuld kontrol over processen og selv kunne udgive sine bøger.

Hvis han blev udgivet på et traditionelt forlag, ville der gå meget længere tid fra idé til udgivet bog - og han ville også skulle dele overskuddet med dem.

- Nu kan jeg kaste en bog ud og inden for kort tid se, om den vil blive til noget. Jeg skal ikke vente på en redaktør. Det er læserne, der afgør, om min bog er god nok, siger han.

Thomas Ritter, som er professor i forretningsudvikling på Copenhagen Business School og blandt andet har beskæftiget sig med forlagsbranchen, kalder Chris Patons tilgang 'genial':

- Han er et godt eksempel på, hvordan man på en intelligent måde kan udnytte de tekniske muligheder, der er i dag. Og det er meget gennemdyrket, det han gør.

Snige lidt 'danglish' ind

Selvudgiverforfattere som Chris Paton er med til skabe mere diversitet på markedet, fordi de ikke skal igennem forlagene først, mener Thomas Ritter.

- Og så er det særlig heldigt, at han kan udnytte interessen for skandinavisk krimi og selv skrive sin bøger på engelsk. Det engelsksprogede marked er selvfølgelig langt større end det danske, siger Thomas Ritter, som er klar over, at den kommercielle tankegang ikke er for alle forfattere:

- Men jeg synes, han har taget stilling til nogle vigtige spørgsmål om, hvordan man positionerer sig i markedet, hvilket segment man henvender sig til og så videre. Andre forfattere burde gøre sig nogle af de samme strategiske overvejelser.

Chris Paton kan godt finde på at snige lidt 'danglish' ind for at få det til at se ud som om, bøgerne er oversat fra dansk. I en af dem er isbjørn for eksempel blevet til 'ice bear' i stedet for det korrekte 'polar bear'. (© Grafik: Oliver Seppo)

Chris Paton har også en hjemmeside i sit forfatternavn Christoffer Petersen, hvor han spiller på sin dansk-grønlandske erfaring. Men efterhånden som han er begyndt at blive inviteret til internationale krimimesser, så kan han ikke længere skjule sin 'sande' identitet.

- Der bliver jeg afsløret med det samme. Men jeg bor jo i Danmark og har boet i Grønland, så det er autentisk nok, hvad jeg skriver om.

Kontaktet af fransk forlag

Selvudgivere med succes på Amazon og andre steder oplever i stigende grad, at forlagene kontakter dem og gerne vil udgive deres bøger. Det har Chris Paton også oplevet.

Han blev kontaktet af et fransk forlag, men før de ville udgive ham, krævede det, at han havde et dansk agentur, som kunne repræsentere ham. Han kontaktede derfor Copenhagen Literary Agency (CLA).

- Vi synes, han lød spændende – og vi blev ret forelskede i atmosfæren i bøgerne. Vi kunne virkelig mærke, at Chris havde brugt en del tid i Grønland, fortæller agent Sophia Hersi Smith.

- Og så mødte vi ham, og han er bare meget overbevisende, tilføjer hun og understreger, at det er nødvendigt for selvudgivere at kunne sælge sig selv.

Sophia Hersi Smith, som i dag er Chris Patons agent, fortæller, at de har mødt positiv respons på Chris Patons bøger, som nu er solgt til traditionel udgivelse i Spanien, Portugal og Tjekkiet.

Hun oplever generelt en holdningsændring hos forlagene.

- Det snobberi, der førhen eksisterede i forlagsbranchen i forhold til selvudgivere som Chris Paton, er i dag ved at forsvinde, siger hun og forklarer, at det ganske simpelt hænger sammen med salgstallene.

Hårdt arbejde – og måske en film

Selvom Chris Paton nu er på vej til at blive udgivet på traditionel vis, så er han afklaret med, at han nok aldrig vinder priser og bliver accepteret og anerkendt på linje med 'traditionelle forfattere'.

- Man skal blive enig med sig selv om, hvad der vigtigst: At kunne finde sin bog i en boghandel og gøre ens mor stolt, eller om man vil leve af det. Og jeg vil gerne kunne leve af at være forfatter.

Så længe læserne er glade og køber hans bøger, er han godt tilfreds.

- Hvis nogen læser det her og tænker, at de vil være forfattere, så skal de forstå, at det ikke er nemt. Jeg skriver ofte til midnat og står op klokken seks for at skrive mere. Men så længe skriveriet er sjovt, så fortsætter jeg, siger Chris Paton, som ikke har noget problem med at finde på nye ideer.

Han udforsker også nye genrer og settings, ikke mindst for at se, om han kan ramme en ny guldåre. Hans nyeste bog, 'Blackout Ingénue', foregår på et teater i Sønderborg, og inden den udkom 9. juni havde den ifølge Chris Paton solgt nogle hundrede eksemplarer i forsalg.

- Hvis jeg fortsætter min kurs, så håber jeg, at jeg kan nå, hvad der svarer til en stabil indkomst som lærer i slutningen af året, siger han og indrømmer, at han også har et andet mål:

- Én ting er det rent økonomiske, men jeg drømmer også om, at en af mine bøger kunne blive til en film. Jeg elsker film. Det absolut bedste ville være at tage i biografen og se min film.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk