Christina Hesselholdt vinder DR Romanprisen 2017

DR Romanprisen går til Christina Hesselholdt for hendes roman om gadefotografen Vivian Maier.

Hør jurymedlemmerne diskutere vinderbogen, inden de afgiver deres stemme.

Så er det endelig afgjort - forfatter Christina Hesselholdt er vinderen af DR Romanprisen 2017 og en pengepræmie på 25.000 kroner.

Prisen modtager hun for den anmelderroste roman 'Vivian'.

'En anderledes skildring af en afvigende kvinde' og 'sprogligt i en klasse for sig', lyder det blandt andet i motiveringen fra juryen.

- Det er en meget dejlig dag. Jeg er utrolig glad for, at jeg har fået den her pris, fortæller Christina Hesselholdt, der samtidig fremhæver, at hun er særligt glad for prisen, fordi der er tale om en læserpris.

- Samtidig afviger den fra de andre læserpriser, fordi man ikke bare skal sms’e sin stemme ind uden at have læst bogen. Den er valgt ud fra en stor grundighed, hvor de nominerede bøger er læst af læsegrupperne rundt om i landet, fortæller hun.

Christina Hesselholdt fik lørdag overrakt DR Romanprisen i kulturhuset Dokk1 i Aarhus. (Foto: Suvi Andrea Helminen © dr)

Barnepige og gadefotograf

Prisen blev overrakt i kulturhuset Dokk1 i Aarhus af sidste års vinder Ida Jessen, der fik prisen for romanen En ny tid'.

- Det er så fremragende en roman, du har skrevet. Det er en mærkelig skæbne, du har fået frem, sagde Ida Jessen til Christina Hesselholdt.

- Og det er som om, dit sprog har øjne, og vi får lov at låne de øjne, du bruger.

'Vivian' er et skønlitterært portræt af den amerikanske gadefotograf Vivian Maier (1926-2009), der, samtidig med, at hun var barnepige i Chicago og New York tog billeder af det amerikanske samfunds mange lag.

Hun blev ikke anerkendt som kunstner i sin levetid, men efterlod sig mere end 150.000 fotos og negativer, samlet sammen i kasser og gemt væk i opbevaringsrum.

'Vivian' er også nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris.

Stærkt felt

Det var et stærkt finalefelt, Christina Hesselholdt var oppe imod. Mich Vraa med romanen 'Haabet', og vinderen af dette års De Gyldne Laurbær Merete Pryds Helle med 'Folkets Skønhed'.

Seks romaner var nomineret, hvorefter læsere fra DR romanklubberne rundt omkring på landets biblioteker har stemt tre romaner i finalen.

Juryen til DR Romanprisen. Fra venstre: Knud Hein, Birte Kramer Andersen, Birgit Schjællerup, Anne Christensen og Johan Gaunitz. (Foto: Suvi Andrea Helminen © dr)

Den endelige vinder er udvalgt af en særlig jury, sammensat af læsere fra DR romanklubberne. De har gennem flere diskussioner og afstemninger fundet frem til vinderen.

Ligesom de øvrige nominerede romaner til DR Romanprisen er bogen blevet læst og diskuteret på landets biblioteker og litteratursiden.dk, hvor også forfatterne selv har blandet sig i debatten.

I klippet øverst kan du møde juryen og høre dem tale om bogen, før de afgav deres stemme.

Vær med i DR Romanklubben

  • DR Romanklubben er for dig, der elsker at læse

  • Tilmeld dig nyhedsbrevet her. Så modtager du 1-2 nyhedsbreve om måneden med blandt andet forfatterinterviews og introduktion til 'månedens roman'.

Facebook
Twitter