Vi var allerede blevet ret begejstrede for at lade historier sive ind via ørerne, inden coronaen ramte.
Men pandemien har for alvor fået os til at streame lydbøger.
Faktisk i en sådan grad, at der aldrig er blevet udlånt så mange lydbøger, som der blev i andet kvartal af 2020, hvor coronavirus tvang os i isolation og ud på lange gåture.
Mens flere af de fysiske biblioteker lukkede ned, streamede vi 58 procent flere lydbøger på folkebibliotekernes digitale udlånstjeneste, E-reolen, end vi gjorde i samme kvartal året før. Det viser nye tal i den årlige rapport om danskernes læsevaner fra Kulturministeriets Bogpanel.
- Det vidner om, at danskerne søger nye veje og er klar til at møde litteraturen på andre måder. Det synes jeg er utrolig inspirerende, siger kulturminister Joy Mogensen (S) i rapporten.
Litteraturen finder nye veje
Da Danmark lukkede ned i marts, kom udlånet af netlydbøger for første gang nogensinde over 300.000, viser tallene fra årsrapporten.
Og sådan fortsatte det i månederne til og med august, hvorfor udlånet for 2020 ser ud til at slå de 2,9 millioner udlånte netlydbøger i 2019.
- Det er fantastisk spændende at følge de nye veje, litteraturen finder, når verden, som vi kender den, bliver sat på standby af en verdensomspændende pandemi, siger Bogpanelets formand, Anne-Marie Mai.
- Danskerne tager i stigende grad lydbogen til sig, og det bliver interessant at se, hvordan den udvikling fortsætter.
Bogpanelet blev etableret i 2014 for at følge udviklingen i de danske læsevaner, og det er sjette gang, årsrapporten udkommer.
Men det er ikke kun de seks forskere i panelet, der har registreret en øget interesse for lydbøger.
Da statsminister Mette Frederiksen (S) indførte de første coronarestriktioner, fik de travlt hos Mofibo, hvor man mod en månedlig betaling kan streame e-bøger og lydbøger.
- Antallet af nye kunder er tre gange så højt, som vi havde kalkuleret med, fortæller Claus Wamsler-Nielsen, der er direktør på streamingtjenesten.
Det ærlige bogvalg
Og læsevanerne er ifølge Mofibo-direktøren lidt anderledes, når folk vælger at høre bogen frem for selv at læse den.
- Krimier, romance og feelgood fylder rigtig meget. Når folk hører lydbøger, går de mere efter underholdning end de store klassiske værker, siger Claus Wamsler-Nielsen.
- Det er her, folks ærlige bogvalg træder frem, for der er ingen, der kan dømme dig for coveret på bogen, når du sidder og læser i toget.
Mofibo-tal for andet kvartal af 2020 bekræfter, at vi meget gerne vil høre krimier, når vi går tur, laver mad, eller transporterer os til eller hjem fra arbejdet.
Mere end en tredjedel af forbruget af lydbøger på streamingtjenesten hører til den genre.
Og så ser det ud til, at der også er en del børn og unge, der bruger Mofibo. Harry Potter sidder tungt på toppen af de mest lyttede titler med de tre øverste placeringer.
Sammen med forlaget People's Press afholder Mofibo den 7. og 8. november en ny digital bog- og podcastfestival, kaldet Storydays, som du kan læse om HER.
Intim transporttid
Anne Glad er livsstilsekspert og har medvirket i flere tv-programmer, blandt andet DR's 'Kender du typen?', og hun begrunder blandt andet lydbøgernes popularitet med den fleksibilitet, formatet giver.
- Nogle bruger lydbøgerne om aftenen og falder i søvn på den måde. Andre udnytter transporttid og huslige gøremål til adspredelse, konstaterer hun.
Livsstilseksperten vurderer, at formatet er med til at åbne litteraturens verden for folk, som måske ikke nødvendigvis ville gå på biblioteket for at låne en fysisk bog.
- Og på den måde hjælper lydbøgerne faktisk også nogle til at læse mere, end de ellers ville have gjort.
Derudover giver lydbøgerne os et break fra en måske til tider coronatung hverdag.
- For mange danskere er lydbøgerne blevet et intimt rum, hvor det er muligt at slappe af og fordybe sig, også mens man laver noget andet. Lydbøgerne er simpelthen godt selskab.
Og hvis de ikke er, så forsøger lytteren formentlig at finde en anden oplæser.
I den årlige undersøgelse af danskernes læsevaner fra Danmarks største online-boghandel, Saxo, siger 92 procent af de adspurgte nemlig, at oplæseren er helt afgørende for lytteoplevelsen.