Dansk boghandel solgte terror-manifest: 'Vi har ikke mulighed for at forholde os til hver enkelt titel'

Indtil torsdag har man kunnet købe Anders Behring Breiviks manifest på blandt andet saxo.com.

Efter dr.dk rettede henvendelse til Saxo.com, er Anders Behring Breiviks manifest blevet fjernet fra siden, oplyser man. Han blev i 2012 idømt 21 års fængsel for terrorangrebene i Norge. (Foto: POOL New © Scanpix)

Kan du huske 22. juli 2011?

Det var dagen, hvor den norske højreekstremist og terrorist Anders Behring Breivik først bombede regeringskvarteret i

Oslo
og senere skød deltagerne på en sommerlejr på øen Utøya. I alt 77 mennesker mistede dengang livet.

Han foretog sine handlinger med afsæt i et selvforfattet 1.500 sider langt

manifest
med titlen '2083 – A European Declaration of Independence', som han umiddelbart før terrorangrebene havde sendt rundt til en lang række mailadresser.

De seneste dage er svenske boghandlere blevet kritiseret for at sælge

manifestet
på deres hjemmesider – fordelt ud på tre bogbind. Men nu viser det sig, at Danmarks største boghandler på nettet, Saxo.com, til og med torsdag har haft de samme bøger på hylderne.

Efter dr.dk rettede henvendelse til Saxo om sagen, har man imidlertid fjernet de tre bøger fra sitet igen, fortæller Saxos pr-koordinator Lærke Jürs til dr.dk.

Et skærmbillede fra saxo.com torsdag formiddag viser, at man kan erhverve sig bind ét i Breiviks terrormanifest med en god besparelse. (© Skærmbillede)

Hvorfor har I solgt de her bøger?

- Vi har over ti millioner titler til salg i vores butik, så vi har ikke mulighed for at forholde os til hver enkelt titel, der bliver lagt ind. Vi har nogle

leverandører
, som leverer indhold til os i et automatisk feed, og i udgangspunktet præsenterer vi alt indhold, der bliver lagt ud til os gennem de automatiske feeds.

Hvem overvåger de feeds?

- Vi er ikke nede i titlerne på den måde. Vi får leveret det, vores samarbejdspartnere leverer til os. Men når vi bliver gjort opmærksom på et problem, som I for eksempel har gjort nu, så forholder vi os selvfølgelig til det. Vi har derfor besluttet at lukke ned for salget af de tre titler af Anders Behring Breivik, som vi ikke ønsker skal være i salg hos os.

Er det problematisk, at I censurerer i, hvad brugerne kan købe?

- De her bøger opfordrer til terror, og det kan vi ikke være med til at understøtte. Så er den sådan set ikke længere herfra.

Dette skærmbillede er fra 4. juni om formiddagen, inden Anders Breiviks tre manifest-bind blev gjort utilgængelige hos Saxo.com. (© Skærmbillede)

'Der er mange titler, der er en gråzone'

Anders Behring Breiviks

manifest
har ikke kun været til salg hos Saxo.com. Man har også kunnet erhverve sig det via en række svenske bogsites, skriver svt.se. En hurtig søgning hos internationale bogsites som Goodreads og Book Depository viser da også, at man kan søge titlerne frem her.

Lærke Jürs fortæller videre, at man ikke har kunnet spore "et eneste salg af nogen af de tre bøger" her i Danmark.

Forlaget, der står som udgiver på Breiviks bøger, går under navnet Vettazedition OÜ, og blandt deres bøger finder man også titler som 'En alvorlig klage mod jøderne', 'Jøderne og pressen' og 'De menneskelige racer'. Bøger fra forlaget kan nu ikke længere købes hos Saxo.com.

Et andet skærmbillede fra torsdag formiddag viser, at man kan købe en lang række andre højreekstreme titler fra forlaget Vettazedition OÜ. Bøger fra forlaget kan nu ikke længere købes hos Saxo.com. (© Skærmbillede)

Har I ikke et ansvar for at kuratere jeres indhold, som I jo også tjener penge på?

- Det er det, vi gør i vores markedsføring. I og med at vi har ti millioner titler, vil der være en masse, der ikke får nogen opmærksomhed – ligesom det er tilfældet her. Der vil løbende være ganske få, der falder i en gråzone, og derfor er vi nødt til at foretage en vurdering case-by-case.

- Forlaget Vettazedition OÜ har generelt set ikke solgt, så vi har ikke forholdt os til det før nu, hvor vi bliver gjort opmærksomme på det. Jeg er ikke bekendt med forlaget. Det er noget, vi lige har fundet ud af i dag (torsdag, red.), men nu vi er opmærksomme på det, og det er noget, vi skal forholde os til med det samme.

Lærke Jürs forklarer videre, at man før har fjernet Breiviks

manifest
fra siden, hvor de lå under nogle andre ISBN'er. En ISBN er en bogs
unikke
kode, og indtil torsdag var
manifestets
tre bind så gjort tilgængelige igen under nogle nye ISBN'er.

Indtil de altså igen er blevet pillet ned fra sitet, hvor de nu står som udsolgte.

Facebook
Twitter