Dansk filminstruktør har 4 favoritbøger. En af dem fik ham til selv at lægge kameraet væk

29-årige Nitesh Anjaan står bag to internationalt roste dokumentarfilm - her anbefaler han fire bøger der ændrede hans liv

(Foto: Michella Bredahl)

Bøger og film. Nitesh Anjaan er vild med begge dele.

I foråret fik han et gennembrud med sin dokumentarfilm 'Dreaming Murakami' om oversætteren Mette Holm. Et poetisk, drømmende, og nogle gange magisk indblik i de tanker, hun gør sig i arbejdet med at flytte Haruki Murakamis romaner fra japansk til dansk.

- Der findes enormt mange dokumentariske portrætter af digtere, musikere, kunstnere. Jeg besluttede at finde den stjerne, som gemmer sig i oversættelsen af litteratur, fortæller Nitesh Anjaan.

Og han fortsætter med at kombinere de to store passioner i sit liv, bøgerne og film.

Lige nu er han ved at lave sin afgangsfilm på Filmskolen, samtidig med at han skriver på noget, som han kalder 'en form for skønlitteratur'. Måske bliver det engang til hans roman nummer to.

Her anbefaler Nitesh Anjaan en håndfuld bøger, der på forskellig vis har givet ham nye måder at se verden på og hjulpet ham videre i arbejdet som filminstruktør.

Drop kameraet og mærk oplevelsen i stedet

Orhan Pamuk: Mit navn er rød

Vi skal tilbage til Istanbul omkring år 1590. Denne bog handler om malerkunsten og kampen mellem fundamentalisme og nytænkning i det gamle osmannerrige, dengang et mægtigt islamisk imperium.

Den tyrkiske forfatter og Nobelprismodtager Orhan Pamuks fortæller om manden Sort, en bogillustrator, der får til opgave at opklare mordet på en af sine kolleger.

- Disse kunstmalere drømmer om at blive blinde, så de kan male verden, som Gud ser den, fortæller Nitesh Anjaan.

Bogen åbnede hans øjne for, hvordan han selv og andre ofte ødelægger en oplevelse ved konstant at hive mobiltelefonen frem og tage et billede.

- Da jeg var færdig med romanen, tog jeg på en rejse til Vietnam. Hver gang jeg så noget smukt, var jeg på vej til at fotografere det. Men jeg stoppede mig selv og prøvede i stedet at registrere mentalt, hvad jeg oplevede. Det var ret syret på den gode måde.

Fantasiens frø kan skubbe til virkeligheden

Haruki Murakami: Efter skælvet

Da Nitesh Anjaan for år tilbage oprettede sin profil på Facebook, skrev han under feltet religiøs overbevisning: Frø redder Tokyo.

De tre ord er titlen på en novelle i bogen 'Efter skælvet' af den japanske forfatter Haruki Murakami.

I novellen kommer en bankansat mand hjem til sin lejlighed i Tokyo og mødes til sin forbløffelse af en to meter høj, talende frø. Den vil have ham til at hjælpe med at afværge en katastrofe, der vil koste byen titusindvis af dræbte.

- Murakami har et interessant forhold til bevægelsen mellem virkelighed og drømme. Det åbnede et blik i mig. For det føltes egentlig meget naturligt at læse noget, som skildrer verden sådan, fortæller Nitesh Anjaan.

Det har fået indflydelse på både Nitesh Anjaans roman 'Kind of blue' og hans anden film 'Dreaming Murakami'.

- Begge steder er der en accept af, at det vi drømmer, og det vi forestiller os, kan påvirke en fysisk virkelighed.

Sex set fra kvindens synspunkt

Caroline Albertine Minor: Pura Vida

Nitesh Anjaan er kæreste med den unge roste danske forfatter Caroline Albertine Minor.

- Det er vildt at være i forhold med en, som skriver, indrømmer Nitesh Anjaan.

For det kan være både hårdt og ekstremt lærerigt at læse det, som kæresten nedfælder. Til gengæld kan de to støtte hinanden i den usikkerhed, som kan ligge i det kunstneriske arbejde.

- Som forfatter skaber man noget, der ikke fandtes før. Og så skal man turde tro på, at det giver mening for andre mennesker, forklarer Nitesh Anjaan.

Da han lige havde mødt Caroline og var vildt forelsket, fløj han ind i boghandlen for at købe hendes bog, Pura Vida.

I bogen var der en sex-scene mellem jeg-fortælleren og en fransk mand. Efter de har haft sex, beskriver hun sæden, der løber ned af hendes inderlår.

- Perspektivet blev vendt op og ned for mig. Jeg har altid selv skrevet om sex, sådan som manden oplever det, men aldrig tænkt over det fra den andens point of view.

- Generelt tror jeg vi mænd har mere brug for at opleve kvindens blik og begær. Det giver os en rigere bevidsthed, hvis vi får flere fortællinger fra alle mulige synsvinkler, fremfor, som nogle gør, at søge at blive neutrale.

Genialt velskrevet slægtsfortælling

Marilynne Robinson: 'Gilead'

- Marilynne Robinsons roman 'Gilead' læste jeg på Carolines anbefaling. Jeg har ikke tidligere læst så mange kvindelige forfattere, men denne bog rummer så mange geniale ting, lyder det begejstret fra Nitesh Anjaan.

Bogen foregår i 1956, i en lille by midt i USA. Her er den gamle præst, John Ames, blevet syg. Han ved, at han sandsynligvis kun har kort tid tilbage. Han begynder derfor at skrive et brev til sin lille søn for at fortælle ham om sig selv og slægten.

- Romanen er et eksempel på, hvor noget kan være både vildt velskrevet, men også være vist og have en dyb historisk bevidsthed, lyder anbefalingen fra Nitesh Anjaan.