Dansk Flygtningehjælp vil give 100.000 kroner til den bedste flygtninge-roman

Dansk Flygtningehjælp vil have hjælp fra forfattere til at gøre opmærksom på flygtningenes hverdag.

Den græske ø Kos er blevet porten til Europa for flere flygtninge. Her ankommer en afghansk familie til øen. (© Getty Images)

Den alvorligste flygtningekrise siden Anden Verdenskrig skal skrives som en roman. Det mener Dansk Flygtningehjælp, der sammen med Dansk Forfatterforening og forlaget Tiderne Skifter frem til 1. juli 2016 åbner postkassen for manuskripter om flygtninge.

Romankonkurrencen er for både debutanter og etablerede forfattere, og vindernavnet vil blive offentliggjort i oktober 2016 i forbindelse med Dansk Flygtningehjælps 60-års jubilæum.

Andreas Kamm, der er generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp, håber, at en roman om situationen kan skabe et andet syn på flygtninge og deres forhold, end man normalt får.

- Vi er optaget af, at man ikke som mennesker mister evnen til at sætte sig i andres sted. Vi tror, at en roman, der tager flygtningetemaet op, kan bidrage til, at vi får en lidt anden følelse af, hvad det vil sige at være flygtning. Vi tror på, at kunst kan gøre det på en anden måde, end når jeg eller politikere udtaler sig til pressen, siger han.

Præmien på de 100.000 kroner, der gives til det bedste manuskript, vil ikke komme fra puljen af de indsamlede penge, men fra Dansk Flygtningehjælps aktiviteter, som har givet overskud.

Historisk højt antal flygtninge

UNHCR, der er FN’s flygtningehøjkommissariat, vurderer, at der i slutningen af 2014 var over 59 millioner mennesker på flugt. Stigningen skyldes ifølge UNHCR først og fremmest krigen i Syrien.

Andreas Kamm håber på, at romanen kan være med til fortælle, hvorfor flygtningene vælger at forlade deres hjemlande.

- Vi er fortaler for flygtninge og deres ret. Vi vil gerne have folk til så godt muligt at forstå, hvad det vil sige. Der går mange historier om, at flygtninge rejser til Danmark for at opnå kontanthjælp. Det er ikke vores opfattelse. Flygtninge flygter fra forfølgelse, terror, fængslinger og overgreb. Vi vil gerne bidrage til, at folk kommer bagom flygtningeskæbnen, så man bedre forklarer, hvad der foregår, når man er flygtning.

Forfatterformand håber på mange forslag

Formanden for Dansk Forfatterforening, Jakob Vedelsby, håber, at konkurrencen kan være med til at få nogle af de manuskripter om flygtningenes historier ud af forfatternes skuffer.

- Med romankonkurrence opfordrer vi til at bearbejde flygtningetemaet gennem litteraturen. Jeg er overbevist om, at der allerede nu er skrevet mange anslag til romaner om flygtninge, og jeg håber, at vi med denne konkurrence kan hjælpe skriverierne på vej, siger Jakob Vedelsby.

Selv om vinderromanen først vil blive udgivet til oktober næste år, så tror Andreas Kamm ikke, at bogen vil komme for sent i forhold til den nuværende flygtningekrise. Han fortæller, at situationen ikke ser ud til at forbedre sig, og at romanen derfor stadig vil være relevant i 2016.

Juryen, der skal vælge vinderromanen, består af forfatterne Ida Jessen, Peder Frederik Jensen, Dy Plambeck, Jo Hermann, Lotte Thrane, litteraturkritiker Mai Misfeldt og Claus Clausen, forlagsdirektør i Tiderne Skifter, som senere vil udgive bogen.

Forslagene skal sendes til Dansk Flygtningehjælp på organisationens hjemmeside.