Dansk forfatter har skrevet 100 siders brutalt voldsorgie: 'En dag åbnede jeg computeren og begyndte at myrde alt'

'Skarpt sværd' er skrevet fra et mørkt sted fyldt med vrede – og en lille bitte smule håb.

(Foto: Sofie Holm / Illustration: Anne Vestergaard Olsen)

Rasmus Halling Nielsen skriver med STORE BOGSTAVER.

Ligesom YAHYA HASSAN.

Og han er vred. Ligesom sin afdøde digterkollega.

- Ja, jeg er!

- Men det interessante spørgsmål er: Hvorfor er jeg vred?

Rasmus Halling Nielsen tager flere tænkepauser i sit interview med dr.dk, end han tillader læseren af sin seneste bog, 'Skarpt sværd'.

Du bliver overfaldet og overvældet med mord, had og undergang og oversprøjtet med blod og menneskekød.

Heldigvis kun i ord.

'Skarpt sværd' er knap 100 siders splatter, elendighed og resignation bestående af 321 stykker tekst.

Nogle af dem er lånt fra andre forfattere, mens de fleste udspringer af Rasmus Halling Nielsens egen fri og mørke fantasi.

Men hvorfor er du vred?

- Det begyndte for godt fem år siden, starter Rasmus Halling Nielsen.

En ophobning af tekst

Men vi skal endnu længere tilbage for at finde begyndelsen på det projekt, der er blevet til 'Skarpt sværd'.

- Bogen starter som en ophobning af tekst fra internettet, og den har været rigtig lang tid undervejs. Jeg har aldrig brugt så lang tid på at gøre noget færdigt, siger Rasmus Halling Nielsen.

Internettet har i flere af forfatterens tidligere værker fungeret som inspiration og frustration, og i denne omgang blev især det sidste brugt som motor.

- Jeg så på kommentarsporene, hvor der er så meget af den vrede og harme, som jeg også selv går rundt med. Og jeg havde det som mange af dem, der skrev derinde, som et lyn i en flaske, der fægter mod alting.

Rasmus Halling Nielsen begyndte at samle til bunke og kom op på en nærmest uoverskuelig mængde tekst, inden idéen til 'Skarpt sværd' begyndte at forme sig.

- Der dannede sig et tema i teksterne, som gik på, at alting var bedre i gamle dage, og at vi skal forsvare det Danmark, som vores bedsteforældre skabte. At udviklingen skal stoppes. Men man kan jo ikke bare gå tilbage og fastholde det, der engang var.

Så:

- En dag vågnede jeg, åbnede computeren og begyndte at myrde alt.

En fysisk og psykisk lorteproces

Hvorfor har du valgt at beskrive din vrede med mord?

- Idéen opstod spontant, og det er jo stadigvæk noget af det mest radikale at foretage sig. Lige meget om det er mord eller selvmord.

- Volden virkede som det perfekte modstykke til al den oprindelige tekst, jeg havde fundet, siger Rasmus Halling Nielsen med henvisning til blandt andet inspirationen fra andre forfattere som I.P. Jacobsen og Herman Bang.

Og så begyndte Rasmus Halling Nielsen at sortere i de 800 siders rædsel, han havde skrevet og googlet sig frem til.

- Jeg havde ikke set noget lignende før, og det virkede som noget, jeg godt kunne klare, men det har været et ekstremt og næsten umuligt projekt, siger forfatteren.

Hvorfor?

- Det var en enorm bog at starte på, og jeg forestillede mig, at jeg bare kunne stå op og myrde løs i cirka 20 tekster om dagen, men jeg har haft svært ved at komme ud af det mørke sted, bogen er kommet fra. På alle måder har det været en psykisk og fysisk lorteproces.

Faktisk er han efter fems år litterære myrderier kommet til et sted, hvor han egentlig ikke har lyst til at være.

- Jeg har ikke kræfter til andet end at ligge på sofaen og se Netflix, siger Rasmus Halling Nielsen.

Det er en smule paradoksalt, pointerer forfatteren selv. For det er netop noget af det, der gør ham så vred: at internettet er med til at pacificere os.

- Og så er jeg selv endt der, griner Rasmus Halling Nielsen.

Rasmus Halling Nielsen er kendt som en særdeles produktiv forfatter og har blandt andet udgivet ni digtsamlinger. 'Skarpt sværd' har været mere end fem år undervejs og er forfatterens hidtil længstvarende projekt. (Foto: Sofie Holm)

Hvor mange næser kan man have på?

Der er ellers ikke meget lethed og fnisen over 'Skarpt sværd' og interviewet med forfatteren bag.

- Store dele af tiden har jeg ikke meget tillid til, at vi som mennesker kan overleve noget som helst. 90 procent af mig går rundt og tror, at det ikke kommer til at gå os godt, siger Rasmus Halling Nielsen.

- Der er så mange ting i verden, der peger på, at det, vi laver, ikke er holdbart.

Der er rigeligt med ord i 'Skarpt sværd', som indikerer, at Rasmus Halling Nielsen ikke ser særligt lyst på fremtiden. Herunder nogle ord, der kan tolkes som en kommentar til klimakampen:

JEG VED IKKE HVAD DER

KOMMER TIL AT SKE. VI KAN DØ

FOR EGEN HÅND LIGE NU OG HER

ELLER VI KAN GØRE NOGET FAN-

TASTISK SAMMEN. VI KAN VIRKELIG

GØRE DET. HVIS VI FULDFØRER DET VI

HAR AFTALT. SOM ER MAGISK. SOM

ER DEN ENESTE

MÅDE. DER KOMMER REGN OG

TRÆKKER NAT IND ALLE VEGNE.

Tror du ikke, at klimakampen kan vindes?

- Jeg har lyst til at sige ja, men der er noget uhyggeligt ved, at det er 11 grader i november.

En manglende tro, som måske bunder i, at der i 'Skarpt sværd' heller ikke virker til at være megen tillid til de mennesker, der skal trække de store linjer i kampen for at undgå flere klimakatastrofer.

POLITIKERNE HANG OM BRYSTVORTERNE

OG BED DET TIL BLODS.

DE LEVEDE FOR EVIGT. SOM DEN

SLAGS GØR. DU SIDDER DER IGEN.

UDEN AT UDRETTE NOGET.

DER HAVDE VÆRET LEDERE AF LANDET

DER HAVDE GJORT SOM DET PASSEDE DEM.

YOUTUBEKANALER BLEV FYLDT AF VIDEOER,

DE FLESTE OPTAGET MED TELEFONER,

HVOR STATSMINISTEREN LIGNEDE EN

KLUMP AF GRÅLIGT KØD.

For blot at nævne nogle af de politiske sværdslag, Rasmus Halling Nielsen leverer i 'Skarpt sværd'.

Et det politikerne, du er vred på?

- Jeg har i hvert fald ikke meget tillid til nogen politikere overhovedet. Jeg forstår ikke "næsen" som koncept. Hvor mange "næser" kan de have på? 16?, spørger Rasmus Halling Nielsen med henvisning til den irettesættelse, Folketinget kan give en minister.

- Det er jo lige så langt ude som titlen 'Skarpt sværd', siger forfatteren og slår efter en kort talepause over i en afdæmpet latter.

For der er trods alt en smule optimisme at spore hos Rasmus Halling Nielsen, hvis man spørger lidt ind.

- Jeg er ikke kun kynisk. Der er også fantastiske ting ved mennesket, og jeg er sikker på, at der kommer til at ske noget i forhold til klimakampen. Jeg går ikke kun rundt og tænker, at hele verden er ved at falde ned, og man kan finde lykke selv i de mindste ting i dagligdagen, siger Rasmus Halling Nielsen.

Hvad gør dig lykkelig?

- For eksempel at min søn har fundet 30 sten, og at han insisterer på, at hver eneste af dem har deres helt egen betydning, siger faren til to.

Sur på internettet og sig selv

Men det er ikke kærlighed, der fylder i 'Skarpt sværd'.

- Det er vigtigt at understrege, at jeg er vred, og at jeg også er vred på mig selv. Jeg er vred over, at YouTube bliver ved med at fodre mig med videoer, og at jeg ikke kan finde ud at lukke ned for det. Det er der, min vrede kommer fra. Hvor meget liv skal jeg spilde på internettet?, spørger Rasmus Halling Nielsen.

Uden selv at kunne svare på det.

- Jeg har levet i en tid uden internet, og jeg lever i en tid med internet, men jeg ved ikke, hvad der kommer efter internettet. Jeg har ikke noget svar på, hvad vi skulle lave, hvis der ikke var internet. Hvor ville jeg gå hen, hvis jeg ikke kunne gå på min iPhone?

- Samtidig har jeg en ubehagelig følelse af, at der er noget, jeg er fuldstændig blind over for, fordi jeg hele tiden er koblet på, og alligevel kan jeg ikke lukke ned for det.

Det er den ophobning af vrede og tekst, der er blevet til 'Skarpt sværd', som Rasmus Halling Nielsen selv har svært ved at definere som lyrik, prosa eller noget helt tredje.

Og som han ikke ønsker at gå ind i dybere analyse af.

- Det er for dansklæreragtigt at sige, hvad bogen egentlig handler om. Jeg kan ikke sætte en indhegning om den.

- Den ligger bare der på bordet og er afskyelig. Som bog er den også med til at holde én fast, og så kan man vælge at lukke for WiFi-forbindelsen eller bogen. Hvis man bliver så frustreret over bogen, at man kaster den væk og siger, at det ikke er litteratur, så er det også spændende.

Rasmus Halling Nielsens litterære massemord udkom via forlaget Chris & Guldmann i august.

Facebook
Twitter