Dansk forfatter i opråb: 'Mænd bliver nødt til at fortælle nogle kvinder, at de er forfærdelige'

Det kan få voldsomme konsekvenser, hvis mændene ikke får lov til at lufte deres frustrationer, mener Sofie Jama.

Afhuggede kvindearme og afskårne kvindetunger.

Konsekvenserne er til at tage og føle på i romanen 'Den Nordiske Mands Hævn', hvor de to mandlige hovedpersoner bliver domineret af kvinder.

I 38-årige Sofie Jamas nye bog bliver det taget til ekstremerne, men hun frygter reelt, at det vil få alvorlige konsekvenser, hvis kvinder bliver ved at undertrykke og dæmonisere mænd og deres drifter, som hun ser en

tendens
til i dag.

- Mænd skal have lov til at lufte deres frustrationer, og de skal have lov til at være åbne omkring deres seksualitet uden at skamme sig over den, siger Sofie Jama og understreger:

- Man skal begynde at lytte til de mænd, der føler, at de ikke har lov til at udtrykke sig, ellers fører det til noget rigtig skidt, siger forfatteren.

Forhåbentlig ikke til barbariske

overgreb
som i 'Den Nordiske Mands Hævn', men risikoen er der, mener Sofie Jama, der er stødt på skræmmende holdninger i sit arbejde med bogen.

Dem vender vi tilbage til.

Sofie Jama bor i Sydhavnen i København og har tidligere studeret kulturformidling og arabiske sprog på Aarhus Universitet. (Foto: Andreas Bro © (c) DR)

Mænd bliver undertrykt

Sofie Jama har tidligere blandet sig i kønsdebatten og forsøgt at bryde med tabuer. Blandt andet omkring omskårede kvinders lyst til sex.

Nu forsøger hun igen.

Med et forsvar af den nordiske mand og et opråb til de kvinder, der er med til at holde dem nede.

- Der er nogle mænd, der føler sig

diskrimineret
af kvinder, som ikke vil give dem plads til at være mænd. De må ikke tale om sex, som kvinder må, og hvis de gør det, bliver de udskammet af kvinderne, siger forfatteren.

- Hvorfor må mænd ikke sige, at en kvinde er lækker, hvis hun har en nedringet trøje og en stram kjole på? Det er en del af deres natur. Det er undertrykkende, når mænd ikke får lov til at udtrykke sig, og det er vel ikke det, der er meningen med

ligestilling
.

Inden pilen svinger helt op i det røde felt på MeToo-barometret, understreger Sofie Jama:

- Det er jo ikke, fordi mændene skal have lov til at klappe os på numsen og tage os på brysterne, eller det der er værre. Det er ikke det, jeg siger. Man skal selvfølgelig opføre sig ordentligt. Men man kan ikke undertrykke så dybe menneskelige drifter.

Du er et skvat!

Og det bliver de, mener Sofie Jama.

Mænds seksualitet er blevet sådan noget, der ligger og bobler under overfladen i et samfund, hvor nogle kvinder står klar til at slå på krænkelses-gongongen, så snart spændet på livremmen bliver løsnet bare en lille smule.

Sofie Jama taler om et kvindedomineret samfund og en feministisk elite, der sørger for, at mænd får en usynlig mundkurv på og bliver angrebet for at være partiske, når der skal debatteres kønsforskelle og

ligestilling
.

- Så snart en mand forsøger at beskytte sin maskulinitet ved for eksempel at sige, at han er mere til andre kvinder end de nordiske, så bliver han udskammet af kvinder, der angriber ham og kalder ham et skvat.

Og når manden så brokker sig over, at hans lyster bliver undertrykt, eller at han ikke får lov til at ytre sig uden at blive rakket ned, så får han ifølge Sofie Jama igen at vide, at han er et skvat, der bare skal tage sig sammen.

Det undrer forfatteren, at det - ifølge hende - sker i Danmark.

For Sofie Jama beundrer danske kvinder og deres selvstændighed og har gjort det, siden hun kom til Danmark.

- Jeg kommer fra en kultur, hvor sex er meget skamfuldt for kvinder, og hvor alt det fra navlen og nedefter er tabu. Men her lever vi i et frit land, hvor der ikke skal være rammer for, hvad man kan sige, så hvorfor er der ikke plads til, at mænd kan udtrykke sig om deres seksualitet? spørger Sofie Jama.

Sofie Jama blev født i Somalia i 1982 og kom til Danmark i midten af 90'erne. (Foto: Andreas Bro © (c) DR)

Hvorfor er de så vrede?

Indholdet i 'Den Nordiske Mands Hævn' har fået nogle af de

feminister
, som Sofie Jama langer ud efter i ovenstående, op i det røde felt.

- Jeg ved godt, at der ikke er plads til den her holdning i debatten i dag. Men jeg står ved den, siger Sofie Jama.

Og hun står ved, at konsekvenserne kan blive voldsomme, hvis mændene ikke kommer til orde. Inspirationen til bogen med de makabre detaljer er ikke grebet ud af den blå luft.

I sin research har Sofie Jama blandt andet klikket sig ind på diverse fora for mænd, der ikke har så meget til overs for kvinder. Herunder fora for de såkaldte incels, der lever i ufrivilligt cølibat, har opgivet at finde en partner og føler sig kasseret af kvinderne.

Under dække af at være en mand har hun blandet sig i debatten for at finde ud af, hvorfor mændene er så vrede.

En af konklusionerne er, at mændene føler sig domineret og ude af stand til at ytre sig frit uden at bliver udskammet. Og det har skabt en stemning, der ikke bare er vred.

- Der er et ekstremt had. Da jeg læste nogle af de ting, tænkte jeg: "Shit, jeg kan ikke sende min datter ud i den verden. Der er mænd, der kommer til at myrde løs", fortæller Sofie Jama.

Sofie Jama er højgravid og har termin i juli. Derudover har hun en datter på ni år. (Foto: Andreas Bro © (c) DR)

Mænd, der hader kvinder

I sit arbejde som model og senere forfatter og stemme i kønsdebatten har Sofie Jama fået beskeder fra mænd af både hadefuld,

sexistisk
og racistisk karakter.

Men forfatteren har ikke oplevet noget så voldsomt, som det hun mødte på de fora, hun besøgte i arbejdet med bogen. Og da hun fulgte den såkaldte MGTOW-bevægelse (Men Going Their Own Way), hvor der argumenteres for, at mænd skal undgå samliv med kvinder, fordi de har kastreret mændene og ødelagt samfundet.

Her mødte Sofie Jama mænd, der føler sig overset og forsmået.

- Det er mænd på tværs af den vestlige verden. Det er meget universelt, men nogle af de mænd, der var mest hadske, kom fra Skandinavien, siger Sofie Jama.

Retorikken
skræmte forfatteren.

For nogle af mændene opfordrede til mere end bare hadefulde ytringer, fortæller Sofie Jama og nævner eksempler på mænd, der gerne så, at kvinder blev voldtaget eller dræbt.

Men er der ikke et godt stykke vej fra at skrive noget til rent faktisk at gøre det?

- Det ved jeg ikke. I 1990'erne blev der også skrevet mange voldsomme ting, som senere blev til terrorisme. Og der har jo allerede været nogle tragiske sager, siger Sofie Jama og henviser til blandt andre 22-årige Elliot Rodger, der i 2014 dræbte seks personer, og kort inden drabene skrev på Facebook, at "incel-oprøret er allerede begyndt".

Uddrag af 'Den Nordiske Mands Hævn', s. 429: "Verden elsker bedrag. Og konspirationen stikker dybt. Helt ned i vores kønsroller, manden som voldelig og farlig, en potentiel pædofil. Kvinden som offer. Den kærlige omsorgsfulde moder." (Foto: Andreas Bro © (c) DR)

Det bliver mere og mere perverst

Hvis det ikke skal ende med afhuggede arme, afskårne tunger, voldtægter eller drab, bliver kvinder nødt til at lade mændene komme mere til orde, mener Sofie Jama.

For mændenes lyster og seksualdrift forsvinder ikke, bare fordi der ikke bliver talt om dem.

- Jeg har kigget på mange pornosider i min research, og jeg kan forsikre dig for, at den mandlige seksualitet buldrer derudad. Den er bare lukket inde i en verden, der bliver mere og mere pervers. Jo mere tabuiseret, det bliver, jo værre bliver det. Mænds seksualitet bobler under overfladen og får ikke lov til at komme op, og på et tidspunkt kommer vi dertil, hvor mændene for alvor bliver rasende, siger forfatteren.

- Men altså, mænd har også et ansvar her. De bliver nødt til at fortælle os kvinder, at nogle af os er forfærdelige.

'Den Nordiske Mands Hævn' udkom den 14. maj.

Sofie Jama debuterede som forfatter i 2019 med 'Et andet menneske, et andet liv' og modtog samme år Martin Andersen Nexø Fondens litterære pris. (Foto: Andreas Bro © (c) DR)
Facebook
Twitter