Dansk forfatter vil have flere kvinder til at sige nej: 'Hellere kælling end kylling'

Komiker og forfatter Sanne Søndergaard er lige nu aktuel med sin novellesamling 'NEJ'.

- Det her er ikke noget nyt for kvinder. Alle de her vidnesbyrd, der kommer frem, er kun nyt for jer mænd, vi andre har talt om det indbyrdes i årevis, siger forfatter og komiker Sanne Søndergaard om den nye danske metoo-bølge. (© Sanne Søndergaard)

- Min bog viser, hvor man ender henne, hvis man ikke får sagt de vigtige nej'er. Jeg er overbevist om, at kvinder får et meget bedre liv, hvis vi bliver bedre til at sige nej og sige fra.

Ordene kommer fra komiker og forfatter Sanne Søndergaard, der netop er udkommet med novellesamlingen 'NEJ'. Samlingen består af 14 korte historier om kvinder, der i forskellige siatuationer ikke får sagt fra.

Historierne handler blandt andet om skolepigen, der bliver mobbet, om den udmattede mor og om kvinden på arbejdspladsen, hvis chef hugger hendes gode ide.

Bogen, der ifølge forfatteren viser konsekvenserne af ikke at sige fra, er blevet hyperaktuel i tiden, hvor skeletterne er væltet ud af skabet, lige siden Sofie Linde til dette års Zulu Comedy Galla fortalte om et verbalt seksuelt overgreb, hun oplevede som ung praktikant i DR.

Siden har talrige vidnesbyrd fra kvinder understreget, at sexisme, krænkelser og sexchikane er en del af det moderne liv på tværs af brancher og arbejdspladser.

Senest har den nu tidligere politiske leder hos De Radikale, Morten Østergaard, trukket sig fra posten efter flere krænkelsessager og søndag stod adskillige kvinder og mænd frem og fortalte, at P1-vært Mads Aagaard Danielsen har udsat dem for grov chikane, krænkelser og truende adfærd.

Sanne Søndergaard debuterede som standupkomiker i midten af 00’erne og har i alt lavet syv soloshows, senest 'Kontroltaber' fra 2019. (© Sanne Søndergaard)

Sanne Søndergaard er ikke overrasket over de aktuelle sager.

- Det her er ikke noget nyt for kvinder. Alle de her vidnesbyrd, der kommer frem, er kun nyt for jer mænd, vi andre har talt om det indbyrdes i årevis, siger hun og fortsætter:

- Det er meget svært at sige fra i et systematisk undertrykkende system på en arbejdsplads med en sexistisk kultur. Vi har et system, hvor vi tillader, at mænd kan opføre sig sådan, men ikke tillader kvinder at sige fra overfor det.

Skal være ligeglade med at være likeable

Når Sanne Søndergaard i sin bog vil have flere kvinder til at sige nej, så handler det ikke om at blive bedre til at sige nej overfor overgreb.

- Der er kvinder gode til at sige fra. Det bliver bare ikke respekteret, siger hun.

Hun hentyder i stedet til situationer, hvor kvinder ikke siger fra, fordi de gerne vil have, at omgivelserne skal kunne lide dem.

- Det gennemgående tema i bogen handler om kvinder og det at sige fra. Om hvor svært det faktisk er at sige fra, fordi vi ikke er opdraget til det. Vi kvinder er opdragede til at skulle være søde, omgængelige og sørge for den gode stemning.

- Derfor er det enormt svært for kvinder at acceptere, at de skal være nogle bitches.

Det problem har Sanne Søndergaard selv aldrig haft. Altså problemer med at sige nej. Hun har med sine egne ord "aldrig helt fattet reglerne for, hvordan man skal være som pige".

- Det er også derfor, folk synes, at jeg er en mega kælling. Men hellere kælling end kylling, som Hanne Vibeke Holst siger, lyder det fra Sanne Søndergaard.

Ønsker at mændene læser med

Sanne Søndergaard debuterede som standupkomiker i midten af 00’erne og har i alt lavet syv soloshows, senest 'Kontroltaber' fra 2019.

Derfor gav det også overskrifter i medierne, da komikeren, der i år fyldte 40, sidste år proklamerede, at hun forlod den danske standup-branche.

Hun forklarede dengang, at hun ikke længere ville stå model til den sexisme og mobning, hun blev mødt af.

- Det er lidt ligesom at være i et forhold med en, der begår psykisk vold. Selvom man elsker vedkommende, så kan man ikke blive der, fordi det ødelægger en selv. Jeg elsker at lave stand-up, og jeg elsker mit publikum, men jeg kan ikke være i stand-up-branchen, for det gør simpelthen for ondt, sagde Sanne Søndergaard i Deadline på DR2 sidste år.

Sanne Søndergaard håber, at en masse mænd vil læse hendes novellesamling. - Jeg vil gerne have, at mænd får lidt mere empati og forståelse for, hvordan situationen ser ud fra de højhæledes perspektiv, siger hun. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Hun har dog ikke længere lyst til at gentage de episoder, hun oplevede, mens hun var en del af standup-miljøet herhjemme.

- Jeg gider ikke blive ved med at komme med eksempler på noget af det mest ydmygende og sårbare i mit liv. Det føles, som om jeg skal blive ved med at bevise, at det er sket, og det har jeg ikke lyst til længere.

Hun håber, at så mange mænd som muligt kommer til at læse 'NEJ', selvom det nok ikke kommer til at ske.

- Mænd læser ikke bøger skrevet af kvinder, så jeg må være lidt realistisk. Men jeg vil gerne have, at mænd får lidt mere empati og forståelse for, hvordan situationen ser ud fra de højhæledes perspektiv, siger hun og fortsætter:

- Både med min comedy og mine bøger kan jeg lide at lave ting, som fortæller om, hvordan det er at leve et kvindeliv. Vi mangler nogle, der fortæller de her historier, så det har jeg forsøgt at ændre, lyder det fra Sanne Søndergaard.

Sanne Søndergaards novellesamling 'NEJ' udkom 9. oktober på Forlaget Grif. (© Forlaget Grif)