Dansk krimidronnings boghit filmatiseres i udlandet: Jeg tør ikke tro på det endnu

Sara Blædel har netop lavet en aftale med det canadiske tv-selskab Bron Studios. De vil gøre hendes figur Louise Rick til hovedpersonen i en ny tv-serie.

Sara Blædel kan glæde sig til at se sin hovedperson Louise Rick i en engelsk-talende udgave. (Foto: Steen Brogaard © Steen Brogaard)

Gennem ni bøger har vi kunnet følge Sara Blædels seje politiefterforsker Louise Rick i arbejdet med at opspore forsvundne personer og opklare mord.

Nu kommer der for alvor kød og blod på Louise Rick. Hun skal være hovedperson i en kommende tv-serie produceret af det canadiske selskab Bron Studios.

Bron er meget åbne og lægger ikke skjul på, at de rigtigt godt kan lide Louise Rick og den måde, jeg har formet hende på. Jeg har lovet at være med på sidelinjen, så hun ikke pludselig bliver en helt anden karakter.

Sara Blædel

Den danske krimidronning er glad for aftalen og ser frem til samarbejdet med tv-folkene, som hun skal møde igen i New York i morgen.

En bog strækkes til en sæson

- Det er en fornøjelse at mærke deres energi og begejstring. Jeg vil meget gerne være med på sidelinjen, men det kommer ikke til at koste mig skrivetid, for jeg skal ikke selv skrive med på serien, fortæller Sara Blædel fra USA.

Drabsefterforskeren Louise Rick er ikke bare kendt af danske læsere, men af et stort publikum i de 30 lande, hvor bøgerne er udkommet. Foreløbig er de tre sidste bøger i serien udgivet i USA.

Det er den ene af dem'De glemte piger', på engelsk 'The forgotten girl', som Bron Studios har planer om at skrive om til en tv-serie.

Henover en sæson skal seerne følge opklaringen af et mord på en kvinde, der er vokset op på en såkaldt Åndssvageanstalt. Men hvordan den danske historie og Louise Rick som karakter skal 'oversættes' til et internationalt publikum er endnu ikke på plads.

Foreløbig er kun 'De glemte piger' udkommet i USA. De seks foregående bøger i serien sendes ud til det amerikanske publikum i løbet af næste år.

- Lige nu tænker Bron en setting i UK eller USA. Men det vil afhænge meget af, om det bliver en engelsk eller amerikansk hovedforfatter, der kommer til. Planen er, at forfatteren skal findes inden jul, oplyser Sara Blædel.

Lettet over planer blev droppet

Bron er ikke de første, der har vist interesse for Louise Rick som serie-detektiv. Sara Blædel har fået mange henvendelser fra tv-branchen omkring hendes krimiserie. Blandt andet havde et andet stort filmselskab planer om at gøre Louise Rick til New York-strømer hos NYPD.

- Der var meget lidt af mit univers tilbage. Og det er jeg ærligt talt glad for, ikke blev til noget, indrømmer Sara Blædel.

Det er da også langt fra sikkert, at overgangen fra bøger til tv-skærmen bliver en succes. Senest har Sara Blædels norske kollega Jo Nesbø kunnet følge anmeldere og publikums stærkt negative reaktion på filmatiseringen af hans karakter Harry Hole i 'Snemanden'.

- Jeg er fuldstændig klar over, at jeg giver slip og lægger mit univers i andres hænder. Måske bliver det godt, måske bliver det ikke til at kende. Det er ikke til at vide. Men en ting er sikkert, det bliver anderledes. Og jeg glæder mig til at se, hvilken version af Louise Rick, de får frem.

Lang vej før målet er nået

Sara Blædel understreger, at der stadig er et pænt stykke vej, før Louise Rick er en realitet på skærmen.

- Først når optagelserne starter, vil jeg for alvor begynde at tro på det, så der er ingen grund til at tage sorgerne på forskud, siger hun.

Bron Studios er i øjeblikket i gang med filmen 'The Front Runner' med Hugh Jackmann i hovedrollen. De står også bag Ricky Gervais /Netflix-filmen 'Special Correspondents'.

Udover at indgå tv-aftaler, har Sara Blædel lige nu travlt med sin næste bog. Hun er klar med nummer to i sin nye serie om Ilka Nichols Jensen, der pludselig bliver indehaver af en bedemandsforretning i en lille amerikansk flække. 'Ilkas arv' udkommer den 3. november.