Dansk stjerneforfatter begejstrer med ny bog: 'Det er ekstraordinært fantastisk'

Suzanne Brøggers nyeste bog 'Med egen hånd' er en samling af 27 essays.

Forfatteren Suzanne Brøgger har netop udgivet sin nye bog 'Med egen hånd'. (Foto: © Naina Helen Jåma, Scanpix)

Hun har rundet de 76 år, og for et par år siden udtalte forfatteren, at hun ikke havde planer om at skrive flere bøger.

Men man har som bekendt et standpunkt, indtil man tager et nyt, og det samme kan siges om forfatteren Suzanne Brøgger, som lige er udkommet med bogen 'Med egen hånd'.

I den nye bog, der består af 27 essays, går Suzanne Brøgger tilbage til sine gamle bøger, hvor hun opdaterer, diskuterer og nuancerer de emner, som altid har optaget hende.

I 'Med egen hånd' kommer hun blandt andet ind på kernefamilien, privatlivet, voldtægt, skyld og skam, kvinderollen, mor-rollen og parforholdet er bare nogle af de emner, hun tager op.

Susanne beskriver sin bog som zui hitsu, en japansk genre, som ifølge forfatteren "består af løst sammensatte personlige essays, historier og fragmenter, der bare "følger penslen" ud fra forfatterens eget liv".

Uendeligt meget på hjerte

Og det gør forfatteren med stor succes - i hvert fald hvis man skal tro anmelderne.

Jyllands-Posten har anmeldt 'Med egen hånd' og har givet den fire ud af seks stjerner.

- Bogen er vitterligt en litterær, stormønstret collage, som udtrykker Suzanne Brøggers personlige, intellektuelle og følelsesmæssige reaktioner på samtidens hændelser, strømninger og politiske virkeligheder her og ude i den store verden, skriver avisens anmelder, som også tilføjer, at:

- Den nye udgivelse viser, at forfatterinden stadig har uendelig meget på hjerte.

Også hos Information får Suzanne Brøgger og 'Med egen hånd' fine ord med på vejen.

- Hvad har Suzanne Brøgger så at byde på som modstand imod kropskultur, sjælløshed og dyrkelse af et liv vendt indad mod sig selv i stedet for udad mod medmennesket og Gud? Vel først og fremmest sin egen kompromisløshed som forfatter og offentlig person, skriver Informations anmelder og fortsætter:

- Hvad angår titlen, 'Med egen hånd', går den jo tilbage til dengang, hvor folk ellers måtte diktere deres breve, og det derfor tjente en person til ære at kunne skrive selv. Det kan Suzanne Brøgger!

Suzanne Brøgger debuterede som forfatter i 1973 med essaysamlingen 'Fri os fra kærligheden', hvori hun skrev om feminisme, køn og kærlighed og blandt andet kritiserer kernefamilien. (Foto: © LISELOTTE SABROE, Scanpix)

Endnu mere begejstret er Berlingske litteraturanmelder Katherine Diez, der i sin overskrift skriver: "Mens Suzanne Brøgger bliver klogere, bliver samtiden dummere". Samtidig kvitterer hun med seks ud af seks stjerner.

- Det, som er så ekstraordinært fantastisk ved lige netop denne bog, er, at man får alt det bedste af Suzanne Brøgger i koncentreret form, siger hun til dr.dk og fortsætter:

- Hun har et enormt skarpt blik på kønnene, på parforholdet, på kultur, på historie, på politik – hun berører det hele. Det er vanvittigt godt og intelligent skrevet, som nærmest ingen er i stand til med undtagelse af Suzanne Brøgger.

Suzanne Brøgger blev kendt som en højlydt fortaler for seksuel frigørelse og for sin krasse kritik af kernefamilien og ægteskabet, først som klummeskribent i slutningen af 1960'erne - og senere som forfatter i begyndelsen af 1970'erne.

I 1973 debuterede hun med essaysamlingen 'Fri os fra kærligheden', hvori hun netop kritiserede kernefamilien.

Kærlighed og sex er to af de helt store tematikker i Suzanne Brøggers essays og romaner, som gennem årene har provokeret en del. Hun har for eksempel skrevet om selvoplevede voldtægter og om forholdet til en ældre mand, da hun selv var teenager.

Hun har som forfatter skrevet og delt sine holdninger i mere end fem årtier, og det er en af grundene til at Katherine Diez mener, at særligt folk i 20'erne og 30'erne ville få meget ud af at læse 'Med egen hånd'.

- Unge mennesker skal læse Suzanne Brøgger, fordi hun ved mere om verden end dem. Det skal vi anvende og bruge, så længe hun vil dele ud af sin visdom.

- Hun har et røntgensyn på verden, som ingen andre herhjemme har, lyder det fra Katherine Diez.

Suzanne Brøggers seneste bog 'Med egen hånd' er netop udkommet hos Gyldendal. (© Forlaget Gyldendal)